Ženská vaginální bylinná napářka

Autor: Mgr. Eliška Mertelíková (Burianová), 26. října 2023

Vaginální napářka je stále více používaná technika, která nachází své uplatnění zejména v období těhotenství a při porodu. Využít se dá během celého života ženy v mnohem větší škále diagnóz a obtíží. Je to stará alternativní léčebná metoda, která využívá vodní páry a bylinných extraktů k léčbě a regulaci ženského reprodukčního systému. Pokud si nejste jistá, zda je ve Vašem případě aplikace bylinné napářky vhodná, doporučujeme konzultovat stav se svým gynekologem.

Napářku můžete připravit doma i bez speciálního vybavení

Principem napářky je nahřívání pomocí páry. Jedná se o příjemnou techniku, kdy žena sedí nad horkou párou. Při napařování je vždy vhodné zabalit se do deky, aby vytvořené teplo neunikalo. K tomu se obvykle využívají speciální napářkové stoličky, prkénka či židle s otvorem v sedátku. Toto vybavení se dá koupit na specializovaných webech, nicméně je možné pomůcku pro napařování vyrobit doma. Variantou je také napařování na wc, kdy se do toalety vloží hrnec s bylinnou směsí. Také je možné napařování i bez jakýchkoliv pomůcek (postačí hrnec a deka), kdy si žena může nad hrnec kleknout a opřít se lokty např. o postel.

Bylinou směs si můžete koupit již hotovou

Před samotným provedením napářky věnujte vždy pozornost výběru bylin. Při napářce totiž působí nejen teplo, ale i výpary z použitých bylin. Je proto vhodné bylinky vybírat dle požadovaného účinku resp. dle obtíží. Velkou část účinku je nutno přisoudit páře samotné, resp. teplu jako takovému. Čím déle však napářka trvá, tím více do hry vstupují i účinky jednotlivých bylin. Probírat jednotlivé funkce konkrétních bylin není předmětem tohoto článku. Všeobecně lze však říci, že existují bylinky vhodné např. na podporu děložních stahů a zlepšení čistící funkce dělohy, což využíváme po porodu nebo při přetrvávajícím špinění po menstruaci. Jiné bylinky naopak podporují uvolnění, působí spasmolyticky a relaxačně, ty můžeme využívat např. před začátkem bolestivé menstruace. Bylinné směsi s konkrétními účinky se dají koupit v bylinkářství a ve specializovaných eshopech. Směs si také můžete namíchat doma, pokud se v bylinných účincích vyznáte. Používá se obvykle 20-28g sušených bylin, což zhruba odpovídá 1 plné hrsti. Využít však můžete také bylinky čerstvé.

Příprava bylinné směsi je ve všech případech použití podobná

Konkrétní bylinnou směs připravte dle návodu. Obvykle se byliny vloží do vody (cca 2 litry) a 10 minut se povaří na mírném ohni, aby se začaly uvolňovat účinné látky. Následně se odvar nechá chvíli odstát pod pokličkou a poté je možné přejít k samotnému napařování, jak je popsáno výše. Čas napářky je individuální. Přizpůsobte ho konkrétnímu stavu a požadovaným účinkům. Je vhodné začít s cca 10 minutami napařování. Pokud napařování dobře snášíte, tuto dobu můžete postupně prodlužovat. Delší napářky se pohybují okolo cca 30-40 minut. V těchto případech je ale potřeba hrnec dohřívat nebo izolovat, aby napářka nevychladla. Napářku je vhodné provádět pravidelně a opakovaně. Raději krátce a častěji, než dlouze jednorázově. Po provedení napářky je vhodné si ještě cca na půl hodiny lehnout, zůstat v teple a nechat účinky doznít. Napářku můžete také provádět před spaním.

Použití napářky u konkrétních stavů

Bolestivá menstruace

Vaginální napářka může pomoci při regulaci menstruačního cyklu, zejména pro zmírnění bolesti. Je dobré zvolit bylinky, které mohou ulevit od křečí a bolestí. Napařování se provádí tři dny až jeden týden před očekávanou menstruací. Napářku je vhodné provádět několik dní po sobě. Při začátku krvácení již nenapařujte.

Endometrióza

Napářka se může využívat i u klientek s endometriózou, jako doplňková léčba. U endometriózy se jedná o aseptický (nebakteriální) zánět, teplo tedy na něj nemá negativní vliv. Naopak působení tepla a bylin může mít analgetický efekt. Opět napařujte před menstruací, nebo kdykoliv v průběhu cyklu. Nikdy ne ale při menstruaci samotné. Je možné zakoupit bylinné směsi vhodné přímo pro ženy s endometriózou.

Podpora otěhotnění

Některé ženy používají vaginální napářku, jako součást celkového plánu na podporu plodnosti. Byliny mohou zlepšovat nárůst děložní sliznice a zlepšovat kvalitu cervikálního hlenu. Navíc celý proces napařování ženu příjemně zklidní. S tímto záměrem je vhodné napařovat pouze do období ovulace a následně už ne. Opět začít až po skončení menstruace. Pro podporu početí stačí napářku provést jednou po skončení menstruace a znovu pár dní před ovulací (před stykem, aby teplo nepůsobilo negativně na spermie).

Proces umělého oplodnění (IVF) či inseminace

V tomto případě raději konzultujte techniku s lékařem. Dle empirických zkušeností může napářka být dobrým doplňkem v léčbě neplodnosti. Můžete ji udělat jednou po skončení menstruace a následně v den plánované inseminace či embryotransferu – tj. ráno před zákrokem, jako přípravu.

V těhotenství a při porodu

Vaginální napářku provádíme pouze od ukončeného 38.týdne. Je možné provádět ji denně, obden nebo ob dva dny. Tato technika napomáhá přípravě porodních cest k porodu. Může ulevovat i od bolestí. Napářka je vhodná také v první době porodní, respektive při rozbíhání porodu, kdy opět ulevuje od bolestí a pomáhá s uvolněním porodních cest. Dnes se napářky provádějí i přímo v některých porodnicích.

Po porodu

Po porodu může vaginální napářka pomoci v procesu hojení a regenerace. Je nutné s napářkou začít, ale až po dokrvácení, resp. když očistky znatelně zeslábnou a barva bude spíše hnědá/šedá. Tehdy můžete zkusit krátkou napářku. Pokud se následně neobjeví krvácení, můžete s napařováním pokračovat, a takto ukončit šestinedělí. Pro nejlepší efekt se doporučuje 30ti denní poporodní napářková kůra.

Kdy není vhodné napářku provádět vůbec

  • Kontraindikací pro využití napářky je těhotenství až do ukončeného 38. týdne.
  • Další kontraindikací je krvácení. Při probíhající menstruaci nikdy napářku neprovádíme. Totéž platí i při krvácení po porodu, tj. při odcházení očistek.
  • Napářku také neprovádějte, pokud jste v akutní fázi jakékoliv gynekologické infekce.
  • Pokud máte zvýšenou teplotu, horečku nebo jste nemocná, raději napařování odložte až se budete cítit lépe.
  • Nenapařujte se ani po ovulaci, pokud si přejete otěhotnět, respektive byste mohla být těhotná.

Pokud si s provedením napářky, nebo vhodností jejího využití právě ve Vašem případě nejste jistá, konzultujte svůj stav s Vaším gynekologem. Můžete se také obrátit na některou z proškolených poskytovatelek bylinné napářky – jejich mapu dohledáte na internetu. Ve Fyzio světě Vám mohou poradit i naše gynekologické fyzioterapeutky.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00