Zánět Achillovy šlachy a jeho funkční léčba

Autor: Mgr. Daniela Gregová, 30. ledna 2023

Jak to obyčejně začíná?

Na počátku bývá bolest. Ta může značit mnoho věcí. Pokud na bolesti Achillových šlach chronicky netrpíte většinou bývá důvodem přenesená bolest z lýtkového svalu. Přetížený sval má totiž vyšší napětí, které se samozřejmě přenese i na jeho šlachu. O příznacích značících problém s Achillovou šlachou si může přečíst v následujícím článku.

Jak poznám zánět Achillovy šlachy?

Zánět achilovky se projeví otokem, lokálně zvýšenou teplotou, začervenáním a vrzáním při pohybu. Často dochází k zeslabení a přestavbě vláken šlachy. Uvědomte si, že pokud v tomto případě šlachu poctivě nedoléčíte, hrozí, že zánět přejde do chronicity. Achillova šlacha je potom křehčí a časem také náchylnější k natržení – ruptuře. 

 

Nejobávanější komplikací chronického přetěžování Achillovy šlachy je ruptura – přetržení 

Musíme zdůraznit, že přetržení Achillovy šlachy je devastující zranění, které zapříčiňuje značný funkční deficit v pohybu hlezenního kloubu. Operace a následná rehabilitace Vás nemusí dovést k původnímu pocitu z pohybu a k původním výkonům. Přetržení Achillovy šlachy se nejčastěji vyskytuje při sportu. Počet případů tohoto zranění narostl během deseti let z poměru 2 ze 100 000 jedinců na 12 ze 100 000. Typicky se toto zranění objevuje u mužů ve čtvrté až páté dekádě života a příčinou bývají opakovaná zranění, chronické přetěžování, nebo porucha svalové koordinace. Tyto faktory nakonec vedou k rozdílnému zapojení dolních končetin při pohybu, a tím i ke chronicitě celého problému.

Jednoduše řečeno, jde o velice nepříjemné zranění, kterému se dá vyhnout. Své bolesti řešte hned od nástupu obtíží, a pokud jste náruživý sportovec vytvořte si určité pečující rituály pro své nohy!

Jakou roli v bolesti achilovky hraje svalová nerovnováha?

Proč Vašeho kolegu nic nebolí, i když běháte stejně? Proč ta achilovka začala bolet i přesto, že tak moc nesportujete? Přetížení achillovy šlachy není dáno jen velikostí zátěže. Příčinou může být také svalová nerovnováha.

Důvod poruchy svalové rovnováhy/koordinace může být rozmanitý. Na počátku rozladění systému může být už neideální vývoj v dětství, úraz, operace, přítomnost jizvy, nemoc nějakého vnitřního orgánu, jednostranná zátěž, nevhodná obuv, skolióza atd. 

Jak to může vypadat? Pokud například nevyužíváte optimálně bránici při dechu a stabilizaci, máte malé rozsahy v kyčlích a běháte, propadají se Vám klenby, je Váš pohybový stereotyp rozladěný. Dochází k nerovnoměrnému zatížení Achillovy šlachy. To zvyšuje riziko její traumatizace, na které se dále podepisuje, jak moc sportujete, jestli máte optimální váhu, Váš věk, hormonální změny, atd. 

7 tipů, jak si můžete pomoci od bolesti Achillovy šlachy

V rámci domácí péče můžete zkusit našich pár tipů, jak si od bolestí ulevit nebo jim předcházet. Pokud ale nebudou fungovat a bolest bude stále přítomna, nečekejte příliš dlouho, jinak si můžete odstartovat začarovaný kruh chronických zranění a neustálého doléčování. To nakonec bude časově a finančně více náročné, než jedna delší a efektivní sportovní pauza spojená s pohybovým restartem.

  1. Před a po výkonu pracujte na mobilitě kotníku – inspirovat se můžete běžeckou abecedou, nebo si udělejte za každým sportovním výkonem pár pomalých výponů třeba na schodech.
  2. Pro zlepšení síly lýtkových svalů můžete trénovat obyčejný stoj na špičkách, například při čištění zubů. Pracujte na svých balančních schopnostech, například se zavřenýma očima.
  3. Nepodceňujte strečink a naučte se ho praktikovat v rámci tréninkového dne, regenerace nebo jako způsob odpočinku po náročném dni stráveném na židli v kanceláři.
  4. Když se bolest ozve, můžete si nohy rozválet na válci, uvolnit lokální místa na lýtku pomocí tenisáku nebo někoho poprosit o masáž.
  5. V některých případech je velkou pomocí změna obuvi nebo zhotovení ortopedických vložek na míru.
  6. Pokud cítíte stažené lýtkové svaly, velkou úlevou může být aplikace tepla na achilovky a lýtka. Využít k tomu můžete například nahřívací polštářky. Teplo ale používejte pouze v případě, že ve šlaše není zánět.  
  7. Při zánětu je výhodné šlachu mazat indometacinovou mastí.

Jak probíhá léčba Achillovy šlachy ve Fyzio světě?

Pokud bolest nepoleví do pár dní, je vhodné navštívit fyzioterapeuta, který povolí stažený sval nebo svalový řetězec cíleně. Na počátku potíží s přetíženou Achillovou šlachou a trojhlavého lýtkového svalu je velice efektivním řešením ošetření svalu uvolněním spoušťových bodů či zlepšením posunlivosti fascií. Pomocí speciálních technik ošetříme také další vrstvy (kůži, podkoží, fascie, kloubní blokády), které by mohly léčbu brzdit. Ve Fyzio světě k lokálnímu uvolnění a nastartování regenerace využíváme také nejmodernější možnosti fyzikální medicíny – laser a rázovou vlnu.  

V dalším kroku je vhodné zajistit, aby k dalšímu přetěžování nedocházelo a změnit nevhodné pohybové stereotypy. Rádi Vám pomůžeme rozklíčovat, co je spouštěčem obtíží a pomůžeme Vám k dlouhodobému zlepšení stavu.

Ve Fyzio světe se léčbou bolestí Achillovy šlachy zabýváme, rádi Vám pomůžeme.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00