Wim Hofova metoda – módní trend nebo efektivní lék?

Autor: Mgr. Hana Bláhová, 21. srpna 2023

V dnešním hektickém světě přirozeně hledáme způsoby, jak najít harmonii a zlepšit své fyzické i duševní zdraví. A právě Wim Hof se zdá být vhodnou metodou, která pro svoji efektivitu má jisté místo i v oboru fyzioterapie. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli napsat krátký informativní článek.

Trénink podle Wim Hofa spojuje tři části – dýchání, otužování a meditaci.

Základní principy Wim Hof metody (WH) 

Metoda WH vychází ze tří základních principů, které lze využít i nezávisle na sobě. 

  • Ovládnutí dechu. Základní dechová technika metody spočívá v mírné hyperventilaci s následnou přirozenou zádrží dechu a opětovnou obnovou dýchání.
  • Síla chladu. Ledové sprchy a koupele posilují tělo, zlepšují cirkulaci, posilují imunitní systém a často nabíjejí povzbudivou energií. Překonáním svých hranic, můžete získat větší odolnost vůči nepříznivým vlivům prostředí.
  • Meditace, klid a sebekontrola. Cílem je uvolnění mysli, dosažení stavu klidu a soustředění prostřednictvím meditace. Zlepšit svůj mindfulness totiž znamená posílit svou vůli, lépe vnímat tělo a pocity. Také najít vnitřní rovnováhu v každodenním životě.

Spojením těchto tří systémů se otevírají dveře k intenzivnějšímu efektu, než kdyby byly tyto techniky využívány  jednotlivě. Umožňují tak ještě lepší toleranci chladu, pozitivní vliv na zdraví, lepší soustředěnost, zklidnění mysli a dokonce i krátkodobé posílení imunitního systému. Občas se této metodě připisují zázračné léčebné schopnosti. Je však důležité být opatrný. Mějte na paměti, že v této oblasti sice existuje nemálo studií, ale výsledky nejsou vždy jednoznačné. Není dobré jakoukoli metodu, ani tuto, považovat za všelék. Nicméně současné využití dýchání, meditace a otužování představuje podstatný benefit pro zdraví a duši.

Wim Hofovo dýchání 

Základní technika je založena na mírné (bezpečné) hyperventilaci (chvilkovém nadměrném dýchání), po němž následuje fáze, kdy je tělo dostatečně saturováno krví a vším co potřebuje. Je zbaveno části odpadních plynů (CO2) a upraví se pH krve, což má mít podle studií také protizánětlivý účinek. Ve druhé fázi zjistíte, že tělo přirozeně nemá potřebu dýchat. Což může být zpočátku zvláštní, pro citlivější osoby až nepříjemný pocit. Není třeba se ničeho obávat a tuto relativně dlouhou dobu využít například pro relaxační a meditační techniky, nebo si ji jen zkrátka příjemně užít. Zjistíte, že i napoprvé nemáte potřebu se nadechnout (cca 1 minutu) a při pravidelném cvičení se tato doba prodlužuje.

Využití účinku krátkodobé řízené hyperventilace není novinkou. Wim Hof ji však dokázal jednoduše a účinně propojit s meditací a následně také s otužováním. Vznikla tak relativně jednoduchá metoda, kterou si může vyzkoušet téměř každý.

Zkuste si doma základní techniku dýchání 

Pokud se budete metodě Wima Hofa věnovat zjistíte, že základním kamenem dechových cvičení je technika, která se drobně obměňuje a propojuje s meditačními cvičeními i s přípravou na otužování. Základní techniku si můžete zkusit teď hned doma.

  1. Položte se na záda. Vždy se doporučuje toto dechové cvičení provádět vleže, nebo v bezpečné poloze. Může se totiž objevit pocit “motání hlavy”. Dechové cvičení nikdy neprovádějte ve vodě!  
  2. Začněte intenzivně dýchat. Pokuste se provádět co nejhlubší nádechy. Nezáleží, zda budete nadechovat nosem nebo ústy. Můžete nádechy různě kombinovat, jak Vám to bude příjemné. Důležité je, aby nádech byl intenzivní a maximální, a po něm ihned následoval volný výdech. Za výdechem opět bez pauzy ihned maximální a intenzivní nádech. Takových nádechů by mělo být přibližně kolem 30. Je vhodné si nádechy počítat na prstech. Pravděpodobně se Vám kolem desátého intenzivního nádechu nebude chtít dál pokračovat. To je obvyklé – nervový systém totiž hlásí tělu, že další nádechy nepotřebuje. Zkuste tuto několikavteřinovou “krizi” překonat a pokračovat dál, po dalších 4-5 nádeších pocit většinou ustoupí.
  3. Po posledním přibližně třicátém nádechu vydechněte a nezačínejte další nádech, zadržte dech. Dostáváte se do klidové fáze, kterou jsme popsali výše. Zvláštní stav, kdy nepotřebujete dýchat. V této fázi můžete relaxovat, využít ji k meditačním cvičením, ale také k silovým cvičením (budete překvapeni kolik v této fázi zvládnete kliků).  
  4. Až se dostaví pocit, že máte opět chuť se nadechnout, zhluboka se nadechněte. A na chvilku (10-15 sec) ještě v nádechu zadržte dech. Pak se pomalu vraťte do Vašeho přirozeného rytmu dýchání, které pravděpodobně bude ještě nějakou dobu v pomalejším tempu než před cvičením.
  5. Po chvilce klidu můžete celý tento cyklus dýchání ještě zopakovat. Ideální počet cyklů je 2-3krát.

Neprovádějte tuto techniku dýchání v následujících případech:

  • pokud jste těhotná,
  • trpíte epilepsií,
  • máte vysoký krevní tlak,
  • léčíte se s ischemickou srdeční chorobou (např. Angina Pectoris),
  • proběhlo u Vás v minulosti vážné onemocnění srdce či cév (např. srdeční selhání, mrtvice).

Tipy a doporučení na závěr

  • Pokud se otužujete můžete si toto dechové cvičení zkusit před otužováním. Případně si můžete v klidové fázi představovat, že vstupujete do studené vody, a jaké účinky to na Vaše tělo má. Znovu upozorňujeme, abyste toto cvičení rozhodně neprováděli ve vodě! Více o různých možnostech otužování najdete v tomto článku
  • Klidovou fázi zkuste propojit s meditačními technikami, mohou to být i některé jinak běžně využívané relaxační techniky.
  • Pokud si nejste jistí, zda je pro Vás metoda vhodná, poraďte se svým lékařem.

NĚKTEŘÍ Z NAŠICH FYZIOTERAPEUTŮ VYUŽÍVAJÍ PRVKY TÉTO METODY V PRAXI, RÁDI VÁM POMŮŽOU S PRAKTICKÝM NÁCVIKEM A ZODPOVÍ KONKRÉTNÍ DOTAZY.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00