Výhřez ploténky ve spodních zádech a jeho léčba

Autor: Mgr. Daniela Gregová, 16. října 2022

Vyhřezlá ploténka se nejčastěji hlásí bolestmi ve spodních zádech. Ty se časem mohou rozšířit do jedné, či méně často do obou dolních končetin. S výhřezem bývá spojeno svalové oslabení a změny citlivosti, jako je mravenčení či brnění ve specifických oblastech, podle nervu, který je utlačován. Příčinou vzniku výhřezu, nebo spíše pověstnou poslední kapkou z celé skládačky pozvolného přetěžování, bývá často zvedání břemene v předklonu spolu s rotačním pohybem. Porušení ploténky se projeví náhlou bolestí, příznaky se zhoršují při kýchnutí, kašlání, smíchu nebo delším stoji či sedu. Úlevně může působit pohyb nebo leh, kdy je tlak na ploténku menší. 

 

Problém se projeví, když ploténka tlačí na nerv.

  • Segment L5/S1. Nejčastěji dochází k výhřezu v úrovni obratlů L5/S1, tedy mezi posledním bederním a prvním křížovým obratlem (útisk kořene S1). V této situaci klient kromě bolesti v zádech pociťuje také bolest po zadní straně hýždě, zadní straně stehna a lýtka až k zevnímu okraji plosky nohy a malíku. Při vážnějších poruchách se rozvíjí oslabení a není možný stoj na špičkách. 
  • Segment L4/L5. Dalším častým problémem je výhřez na úrovni mezi L4/L5, kdy se utiskuje nervový kořen L5. Bolesti a změny citlivosti klient vnímá na zevní straně stehna a přední straně holeně a nártu. V tomto případě může být obtížná chůze po patách.
  • Segment L3/L4. Útlak mezi L3/L4 obratlem (kořen L4) s sebou nese bolest a změny na přední části stehna a vnitřní ploše holeně až k vnitřnímu kotníku. Oslabení můžete vnímat při vstávání ze židle nebo chůzi do schodů.

Závažnost výhřezu ploténky může být různá

Ploténka může vyhřeznout hned několika směry a způsoby, a má několik stádií. Vždy záleží na tom, jestli a jak moc vyhřezlá ploténka tlačí do nervových struktur. Čím vyšší stádium (rozsah), tím jsou příznaky útlaku jednotlivých nervů více čitelné a změny citlivosti či bolestivost bývají intenzivnější a zasahují níže do dolní končetiny.

  1. Bulging (vyklenování ploténky). Obal není poškozen, ale ploténka přesahuje hranici těl kostěných obratlů.
  2. Protruze a herniace (výhřez ploténky). Obal se trhá a obsah ploténky se dostává trhlinkami přes obvod obratle.
  3. Extruze (výron ploténky). Přes obal se dostal ven větší obsah ploténky, ale nadále s ní zůstává ve spojení.
  4. Extruze se sekvestrací ploténky. Části jádra ploténky se dostávají do prostoru mezi páteřním kanálem a obalem míchy.

Okamžitou pomoc lékaře vyhledejte bezodkladně v těchto případech: 

  • neustále se zhoršující příznaky jakými jsou bolest, necitlivost nebo slabost, které se zesilují do té míry, že vám brání v každodenních činnostech,
  • poruchy funkce močového měchýře nebo vyprazdňování – příkladem je neschopnost udržet moč nebo potíže s vymočením se i při plném močovém měchýři,
  • pocit ztráty citlivosti vnitřní strany stehen, zadní strany nohou nebo v oblasti kolem konečníku.

Operace až ve chvíli, kdy nepomůže fyzioterapie

Obecně se k chirurgické léčbě přistupuje obvykle teprve tehdy, když konzervativní cesta selže a klient nadále trpí velkými bolestmi. Pokud je stav provázen oslabením končetiny (ochablý sval), bývá operační řešení urychleno, a to z důvodu, aby nedošlo k poškození utlačovaného nervového kořene a trvalému zhoršení svalové funkce. Konečné rozhodnutí je ale stále založeno na diskuzi mezi lékařem a klientem s ohledem na příznaky, délku jejich trvání a klientovy preference.

Jak probíhá léčba výhřezu ploténky ve Fyzio světě

Cílem fyzioterapie ve Fyzio světě je pomoci Vám, co nejdříve se vrátit k plné aktivitě a zabránit tomu, aby se bolest vrátila. Během fyzioterapie je zásadní posílení hlubokého stabilizačního systému, které zajistí větší stabilitu poškozené části páteře a správné držení těla. Doporučíme Vám, jak si upravit pracovní prostředí, aby nedocházelo k nežádoucímu přetěžování. Ve Fyzio světě Vás navíc naučíme jak regenerovat po zátěži, jak se protahovat a zlepšit pružnost páteře.

Pomoci může i moderní technologie

Na našem pracovišti využíváme také nejmodernější technologie v podobě vysokovýkonného laseru, se kterým máme při hojení ploténky dobré zkušenosti. Terapie laserem tlumí zánět, mírní bolest a urychluje regeneraci přetížených nebo poraněných míst. Cvičení, posílení, regenerace a uvolnění přetížených svalů jsou klíčovými prvky léčby. Pokud je léčba správně vedena, zmenší se mechanický tlak na ploténku a to vede postupně ke snížení bolestivosti a zmírnění příznaků.

VE FYZIO SVĚTĚ SE LÉČBOU VYHŘEZLÉ PLOTÉNKY ZABÝVÁME. NAŠI FYZIOTERAPEUTI VÁM RÁDI POMOHOU NA CESTĚ ZPĚT DO ŽIVOTA BEZ BOLESTI.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00