Vložky do bot nebo barefoot boty? Co je pro nohy lepší?

Autor: Mgr. Daniela Gregová, 17. října 2022

Jsou pro nohy vhodnější na míru vytvořené vložky do bot, nebo je lépe chodit v barefoot botách, které neposkytují noze žádnou oporu, ale dopřávají jí velkou volnost pohybu? Rozdíly se pokusíme vysvětlit v následujícím článku. 

Vložky do bot by měli podporovat funkci chodidla

Vložky do bot mohou být skvělým pomocníkem při terapii ploché nohy. Musí být ale vytvořeny na míru a po důkladném vyšetření a zvážení jejich přínosu v konkrétním případě. Dobře vytvořené vložky by měly být zhotovovány s ohledem na celé tělo. Proto je nutné vyhodnotit, jak po vypodložení nohy reagují na tento stav kolena, kyčle, pánev i celá páteř. Také by měly být vyráběny s myšlenkou, že jejich úkolem je pomoci noze lépe pracovat. Dobrá vložka totiž vytváří oporu v přesně daných bodech tak, aby se svaly plosky mohly při chůzi zapojit a chodidlo bylo aktivní. Nejde o to vytvořit umělou klenbu, která by nahradila tu Vaši. Více informací o možnostech léčby ploché nohy najdete v následujícím článku.

Co to jsou barefoot boty?

Barefoot boty jsou minimalistické boty, které nijak neupravují Vaši klenbu, odraz nebo vypodložení pod patou. Nohu pouze chrání proti chladu, zranění a nečistotám. Jedna z jejich výhod je určitě dostatečná šíře v oblasti prstů. Tím nejsou palec ani jiné prsty v botě utlačovány a snáze je tak můžete využívat pro odraz během chůze. Díky tomu zapojujete lépe do pohybu svaly zadní strany stehna, hýždě a pánevní dno.

Barefoot boty patří na pestrý povrch

Další výhodou je ohebná podrážka, která při chůzi v terénu umožňuje chodidlu lepší pohyb v malých kloubech a práci drobných svalů. Podrážka bez podpatku zase udržuje pánev a páteř v přirozené poloze a brání přetěžování spodní části páteře. Pokud máte zdravou nohu a chcete, aby byla ještě v lepší kondici, jsou barefooty určitě další metou. Myslete ale na to, že nejlepší terén pro chůzi v barefoot botách je příroda. Náročnější a méně vhodný terén jsou zpevněné cesty ve městech. Chůze v barefootech je, na rozdíl od běžné obuvi, odlišná a musíte si na ni pomalu a postupně zvyknout. Pokud byste strávili celodenní chůzi městem poprvé v barefootech, mohla by to být jedna z nejbolestivějších procházek v životě. 🙂

Kdy vybrat vložky do bot a kdy barefoot boty?

Pokud máte bolavá chodidla už ve kvalitní ortopedické botě, byl by skok k barefoot botám velice radikálním a riskantním krokem. Lepší je zahájit rehabilitaci, uvolnit a rozhýbat nohy, a zahájit cestu k zdravějším nohám pomocí kompromisů. Na začátek vytvořením vložek na míru do boty, která bude dostatečně široká. Tak aby se palec a prsty mohly začít při chůzi prosazovat a klenby aktivovat. Společně s uvolněním plosek a aktivací svalů klenby nohy může jít o skvělý začátek k životu bez bolesti. Barefoot bota může být další metou, noha na ni ale musí být připravena. Vše záleží na stavu svalů, šlach, úponů, vazů, na postavení kostí, svalové síle, ale i na tom, jak se noha chová při pohybu. S tím, jak postupovat zrovna ve Vašem případě Vám rádi poradí naši zkušení fyzioterapeuti.

 

Ať už nosíte vložky do bot nebo barefoot boty, zkuste si podle našeho návodu nohy procvičit.

  1. Posaďte se na židli, nohy se dotýkají země. Umístěte golfový míček pod chodidlo a po dobu 2 minut jej mírnou silou přitlačte kutálejte pod klenbou chodidla dopředu a dozadu, abyste protáhli fascie a vazy v chodidle.
  2. Vsedě sevřete pravou ruku v pěst a klouby ruky si promačkejte, namasírujte a vytřete levé chodidlo. Provádějte alespoň 30 sekund. Vystřídejte.
  3. Nohy jsou uvolněné, pomalu začněte zvedat palec od podlahy a ostatní prsty nechte položené. A teď obráceně. Palec nohy nechte na podlaze a ostatní prsty zvedněte z podlahy. Opakujte 2 série 10krát.
  4. Postavte se a přidržujte se stěny jako opory. Rozkročte se jednou nohou dopředu, druhou dozadu tak, aby špičky směřovaly dopředu. Přední noha je pokrčená a zadní natažená. Mírně se předkloňte, dokud neucítíte protažení v zadním lýtku. Proveďte 2 série s výdrží 30 sekund.
  5. Vestoje si dejte mezi palec pravé a levé nohy malý míček a palce zvedejte. Míček se snažte udržet pomocí vzájemné spolupráce obou palců. Trénujte 2 minuty.
  6. Protažení fascií chodidla. Přejděte na všechny čtyři, kolena jsou pod kyčlemi, dlaně pod rameny. Prsty na nohou se opírají do země a pomalu s rovnými zády a pohledem upřeným na nohy začnete zvedat kolena. Pohyb nemusí být velký, stačí zvednout o 10 cm, chvíli vydržte a položte. Celou dobu se snažte prsty tlačit do země a udržet paty uprostřed chodidla. Kyčel, koleno, chodidlo by měly být v jedné ose. Nezapomeňte pravidelně dýchat do břicha. Opakujte 5 krát s výdrží 10 sekund. 
  7. Poloha je stejná jako ve cviku č.6. Nebudeme ale zvedat kolena, nýbrž couvat pánví dozadu nad paty. Opět jsou prsty na nohách opřeny, páteř je celou dobu napřímena a v průběhu celého pohybu pánve se snažíme udržet chodidla rovnoběžně. Střed paty si můžeme promítnou mezi 2.-3. prst na noze. Pohyb opakujeme 10krát.

Ve Fyzio světě máme s léčbou nohy a klenby dlouholeté zkušenosti. Rádi Vám pomůžeme najít tu správnou cestu právě pro Vás.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00