TOP 5 doplňků stravy z pohledu fyzioterapeuta

Autor: Mgr. David Krampol, 2. ledna 2024

Ve světě, kde jsou naše těla denně vystavena nekonečnému maratonu stresu, fyzické zátěže, a ne vždy optimální výživě, se stávají doplňky stravy kompasem, který nás může vést cestou zdraví a vitality. Jako fyzioterapeut, který sleduje nejen pohybovou harmonii, ale i chemickou symfonii probíhající v našich tělech, bych vám rád představil pět hvězd na obloze suplementace, které Vám mohou pomoci k lepšímu zdraví.

5 nejvýznamnějších doplňků stravy z pohledu fyzioterapeuta

Tyto doplňky mohou pomoci klientům v procesu léčby a rekonvalescence, podporují správnou funkci svalů a nervového systému, zvyšují odolnost proti infekcím, zlepšují celkovou výkonnost a regeneraci těla.

1. Magnesium – Původce relaxace

Představte si magnesium jako laskavého dirigenta, který vede orchestr svalů, nervů a enzymů. V jeho přítomnosti se svalová tkáň uvolňuje, krev plynuleji proudí a tělo se regeneruje. Magnesium je klíčové pro více než 300 biochemických procesů, a proto je jeho role ve fyzioterapii nepostradatelná. Pomáhá zmírnit křeče a napětí, podporuje kvalitní spánek a je spolehlivým spojencem v boji proti stresu. Jeho příběh je příběhem odpočinku ve světě plném napětí.

Existuje několik různých forem magnesia, které lze použít jako doplňky stravy, přičemž každá z nich má specifické vlastnosti a potenciální terapeutické účinky.

  1. Magnesium bisglycinát – Tato forma je vázána na aminokyselinu glycin, což zlepšuje její absorpci a dostupnost pro tělo. Je známá svým uklidňujícím účinkem na nervový systém a může být obzvláště účinná při podpoře kvalitního spánku a snížení úrovně stresu.
  2. Magnesium L-threonát – Tato forma magnesia je známá svou schopností proniknout do mozku a zlepšovat jeho funkce. Studie naznačují, že může podporovat kognitivní schopnosti, paměť a celkové zdraví mozku.
  3. Magnesium malát – Magnesium malát představuje spojení magnesia a kyseliny jablečné, které je často doporučováno pro jeho energizující vlastnosti. Může pomoci při únavě. Dokonce je považován za účinný při podpoře zdraví svalů a zmírnění bolesti spojené s fibromyalgií.

Každá z těchto forem může nabídnout specifické přínosy, a proto je výběr správného typu závislý na individuálních potřebách a zdravotních cílech. Doplnění stravy těmito specifickými formami magnesia může pomoci při podpoře svalové funkce, nervového zdraví a celkového zotavení těla.

2. Vitamin C

Vitamin C, známý také jako kyselina askorbová, je silný antioxidant, který hraje klíčovou roli v procesu hojení a obnově tkání. Podporuje tvorbu kolagenu, který je důležitý pro zdraví kůže, šlach, vazů a kostí. Také podporuje imunitní systém a pomáhá tělu v boji proti infekcím, což je pro fyzickou regeneraci nesmírně důležité. Pro suplementaci vitaminu C je nejideálnější jeho liposomální forma.
Liposomální forma vitaminu C nabízí několik významných výhod oproti tradičním formám, jako jsou tablety nebo prášky. Liposomy jsou malé, sférické vesikuly, které mohou obalit a chránit obsahované látky, v tomto případě vitamin C, a zvýšit tak jeho biodostupnost a účinnost.

Zde jsou klíčové benefity liposomálního vitaminu C.

  1. Zvýšená biodostupnost. Liposomální vitamin C je obalen fosfolipidy, což jsou stejné molekuly, které tvoří buněčné membrány v lidském těle. Tento obal umožňuje vitaminu C efektivnější pronikání do buněk a tkání, což vede k vyšší úrovni absorpce vitaminu C v těle ve srovnání s nechráněnými formami.
  2. Lepší ochrana před degradací v gastrointestinálním traktu, což snižuje množství vitaminu, které se dostane do krevního oběhu.
  3. Snížení gastrointestinálních problémů.

Z těchto důvodů je liposomální forma vitaminu C považována za výkonnější a šetrnější alternativu k tradičním formám. Zejména v situacích, kdy je potřeba zvýšená imunitní podpora, nebo podpora hojení a regenerace tkání.

3. Vitamin D – Vitamin slunce

Vitamin D, často nazýván „vitamin slunce“. Je nezbytný pro absorpci vápníku a fosforu, a tedy pro zdravé kosti, svaly a zuby. Pro fyzioterapeuta je vitamin D spojencem v prevenci a léčbě osteoporózy a jiných kostních onemocnění. Jeho příjem má přímý vliv na snížení rizika pádů a zlomenin, což je pro udržení mobility a nezávislosti v pokročilém věku klíčové. V našem podnebném pásmu bývá suplementace Vitaminu D3 a K2 pro zdraví a imunitu téměř nutností. Výjimkou jsou slunečné dny v létě a na jaře, kdy můžeme Vitamin D3 čerpat ze slunečních paprsků. Vitamin D3 se syntetizuje při dopadu UVB záření na pokožku přímo v kůži. Tělo je schopno si takto získaný Vitamin D3 ukládat do zásob.
K dosažení optimálního účinku a podpoře zdraví kostí je vhodné užívat vitamin D v kombinaci s vitaminem K2. Vitamin K2 podporuje správné využití vápníku v těle a jeho začlenění do kostí, tím zvyšuje odolnost a využitelnost vitaminu D. Tato synergická kombinace pomáhá předcházet ukládání vápníku v měkkých tkáních, například v cévách.

4. Zinek – Mistr opravář

Zinek je jako zručný řemeslník, který pečuje o každý detail našeho těla. Je to stavební kámen pro proteiny, enzymy a DNA, což z něj činí nezbytný prvek pro růst, obnovu tkání a správnou funkci imunitního systému. Zinek je také známý svou schopností podporovat hojení kůže a jizev, což je neocenitelné pro každého, kdo se zotavuje z operace nebo úrazu. Stejně jako u předchozích suplementů existuje i u zinku jeho lepší forma, a tou je zinek bisglycinát.
Zinek bisglycinát je formulace zinku, která je komplexována s aminokyselinou glycinem, což zvyšuje jeho biologickou dostupnost a vstřebatelnost v těle. Díky této chelátové formě je zinek bisglycinát často považován za jednu z nejlepších forem zinkových doplňků na trhu.

 

5. Kreatin – Palivo pro výkon

Kreatin je jako závodní palivo, které napumpuje svaly energií a připraví je na výkonnostní zážitek. Kreatin je uznávaný pro svou schopnost zlepšit svalovou sílu, vytrvalost a celkovou výkonnost. Může být klíčový pro klienty ve fázi rehabilitace, kde je potřeba postupně obnovovat svalovou funkci a zlepšovat fyzickou kondici.

Jaký doplněk stravy zvolit se můžete poradit se svým lékařem nebo fyzioterapeutem

Každý z těchto doplňků stravy má svůj jedinečný příběh a své specifické místo v kaleidoskopu fyzioterapeutických strategií. Jejich účinek lze přirovnat k orchestrální symfonii, kde každý nástroj přispívá k harmonii celku. Ať už je vaším cílem posílit imunitu, zlepšit regeneraci, podpořit svalovou sílu nebo obnovit kostní zdraví, tato pětice doplňků stravy může být ideálním průvodcem na cestě k optimálnímu fyzickému zdraví.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00