Tenisový loket a léčba rázovou vlnou

Autor: Mgr. Jan Novák, 16. října 2020

Tenisový loket neboli radiální epikondylitida je bolestivé onemocnění, při kterém dochází k postižení úponu svalů v oblasti zevní strany lokte. I když bychom podle názvu očekávali, že se jedná o bolest vzniklou v návaznosti na hraní tenisu a sportovní zátěž, není to vždy pravda. Častější příčinou je práce na počítači, chronické přetěžování svalů předloktí nebo dysbalance svalů ramene a trupu (špatné držení těla, předsunuté postavení hlavy a ramena).

Jak poznám, že mám tenisový loket?

Typickým příznakem je bolest při zátěži a stisku ruky. Často je bolestivé i samotné podání ruky nebo zvedání věcí nadhmatem. Jednoduchý test je, když si položíte ruku dlaní volně na stůl, druhou rukou si lehce přitlačíte prsty testované ruky k desce stolu. Následně postupně jednotlivými prsty tlačte nahoru proti druhé ruce, jako byste je chtěli odlepovat od stolu. Pokud při tom vyvoláte Vaši známou bolest, jedná se pravděpodobně o tenisový loket. Při testu bývá obvykle nejcitlivější pohyb ukazováku a prostředníčku.

Co pomůže při bolestech tenisového lokte?

Rozlišujeme dvě stádia onemocnění – akutní a chronické. U akutní fáze nalézáme otok, intenzivnější bolestivost a další typické symptomy provázející zánětlivý stav. V této fázi je třeba ruku nezatěžovat, správně chladit a ve většině případů i tlumit protizánětlivými léky dle doporučení lékaře. U chronického (dlouhodobého) stádia zjišťujeme napětí svalů předloktí s četnými reflexními změnami ve svalech (stažená svalová vlákna v lokální křeči – tzv. myofascial trigger points), které je třeba uvolnit. Mezi nejefektivnější postupy fyzioterapie při dlouhodobých bolestech tenisového loktu patří terapie rázovou vlnou v kombinaci se správným cvičením. V některých případech léčbu podpoříme souběžnou aplikací kineziotejpu (pružné pásky snižující napětí ve svalu).

Trápím se už dlouho, opravdu rázová vlna pomůže?

Řada studií prokazuje efekt rázové vlny při léčbě tenisového lokte. Prokazatelný pozitivní účinek rázových vln popsal ve své vědecké práci Maier. Ověřoval vliv léčby rázovou vlnou na skupině 42 pacientů s jednostrannou radiální epikondylitidou dominantní končetiny. Sledování probíhalo po dobu 19 měsíců. Zhojení úponu svalů potvrdil i záznam z magnetické rezonance.  Výsledkem studie je doporučení opakovat aplikaci rázové vlny 3 až 6x  v týdenních intervalech. Dále je vhodné doplnit léčbu o pravidelný strečing svalů předloktí, centraci ramene a celkové zlepšení držení těla. S tím Vám nejlépe poradí zkušený fyzioterapeut v průběhu terapie.

Bolí rázová vlna?

Nemusíte se obávat, aplikace trvá poměrně krátkou dobu (cca 10 minut) a na nejcitlivějších místech se pohybujeme pouze v řádu desítek vteřin. Fyzioterapeut si, pokud je to možné, nejdříve připraví terén, uvolní napětí svalů v okolí a sníží tak citlivost ošetřované oblasti. Vždy se však snažíme nastavit intenzitu tak, aby ji klient dobře snášel (děláme pauzy, snižujeme frekvenci nebo četnost pulzů). Při správném postupu většina klientů léčbu rázovou vlnou toleruje dobře.

Proč přijít do Fyzio světa?

  • Léčbu vedeme tak, aby byla pro klienta co nejméně bolestivá.
  • Naši fyzioterapeuté mají cenné zkušenosti s rázovou vlnou. Doporučí Vám také vhodné cvičení pro zvýšení efektu léčby.
  • Používáme přístroj od švýcarské firmy EMS, která patří mezi světovou špičku.
  • Nejsme limitováni počtem pulzů. Aplikujeme takový počet, abychom zajistili maximální efekt terapie.
  • Rázová vlna je při hodinové fyzioterapii v ceně a neplatíte za ni nic navíc.
  • Svůj termín dostanete rychle. Obvykle do několika dnů.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00