Syndrom karpálního tunelu a jeho léčba

Autor: Mgr. Daniela Gregová, 27. února 2023

Syndrom karpálního tunelu

Syndrom karpálního tunelu je častá neurologická porucha, která vzniká útlakem středového nervu (n. medianus) v oblasti úzkého kostěného kanálu v zápěstí. Tento nerv zajišťuje citlivost palce, ukazováčku, prostředníčku a poloviny prsteníčku. Malíček proto obvykle není při poruše nijak zasažen. Podle údajů Národního registru nemocí z povolání se syndrom karpálního tunelu pohybuje na první příčce. Onemocnění postihuje ženy asi 2x častěji než muže, protože mají přirozeně užší karpální tunely. Průměrný věk nemocných je mezi 40 a 60 lety. Postižení bývá velice často oboustranné. Jde tedy o častou diagnózu, která dokáže pořádně potrápit a vyřadit z pracovní činnosti na dlouhou dobu. V článku se můžete dozvědět více informací, jak mu předcházet a jaké jsou dnes možnosti léčby. Navazující článek o nejčastějších mýtech o syndromu karpálního tunelu naleznete zde

Co tvoří karpální tunel

  • Zápěstní kůstky: Tyto kosti tvoří dno a boky tunelu. Jsou uspořádány do půlkruhu.
  • Vazivo: Vazivo je pevná tkáň, která drží tunel pohromadě a překrývá ho.
  • Šlachy: Šlachy spojují svaly předloktí s kostmi ruky. Umožňují ohýbání prstů a palce. Tímto prostorem prochází devět šlach ohýbačů prstů
  • N. medianus: Uvnitř tunelu se nachází středový nerv. Středový nerv, latinsky nazývaný nervus medianus, poskytuje cit většině prstů ruky (kromě malíčku). Rovněž motoricky zásobuje některé svaly palce, druhého a třetího prstu a umožňuje tak jejich pohyb.

Proč syndrom karpálního tunelu vzniká

Právě množství struktur, které probíhají tímto ohraničeným prostorem, způsobí, že jde o nejčastější místo útlaku středového nervu. Dojde-li k jeho utlačení a zhoršení prokrvení, začnou se projevovat typické příznaky. Syndrom karpálního tunelu vzniká zúžením prostoru (karpálního tunelu) v zápěstí. Důvodem může být ztluštění šlach v důsledku jejich podrážděný nebo přítomnost jakéhokoliv otoku, které zúží tunel a způsobí stlačení středového nervu. Útlak změní schopnost nervu vést nervové vzruchy. Výsledkem je změněná citlivost a později také úbytek síly v ruce a prstech.

Příznaky syndromu karpálního tunelu

Příznaky obvykle začínají pomalu a mohou se objevit kdykoli. Mezi časné příznaky patří:

  • necitlivost ruky v noci (protřepávání rukou často pomáhá zmírnit příznaky),
  • brnění a/nebo bolest prstů (zejména palce, ukazováčku a prostředníčku),
  • brnění v prstech během dne,
  • snížený cit a slabost,
  • potíže s používáním ruky při drobných úkonech (uchopení volantu při řízení, potíže s držením knihy při čtení, při psaní, při používání klávesnice, myši, problémy se zapnutím knoflíku atp.),
  • v nejtěžším stadiu se začínají ztrácet svaly na bázi palce a dochází tak k jejich atrofii.

Kdo je nejčastěji ohrožen

Syndromem karpálního tunelu bývají ohroženi lidé, kteří vykonávají činnosti nebo zaměstnání, při kterých jsou hodně zatěžované ruce a prsty. Mezi nejčastější zátěžové faktory pracovního prostředí patří:

  • vysoké vibrace (příklepová vrtačka, pneumatické kladivo),
  • stereotypní práce s počítačovou myší a klávesnicí,
  • dlouhodobé používání a přetěžování zápěstí (manuální práce u pásu, pokladní, kadeřnice),
  • extrémní pohyby zápěstí (gymnastika).

Dědičnost, cukrovka, věk – může přispět mnoho faktorů

  • dědičnost (menší karpální tunely se mohou vyskytovat v rodinách)
  • zadržování tekutin během těhotenství nebo menopauzy
  • poranění zápěstí, jako je podvrtnutí nebo zlomenina, které způsobují otok
  • artritická onemocnění, jako je revmatoidní artritida a dna
  • nedostatečně fungující štítná žláza
  • cukrovka
  • alkoholismus
  • vyšší věk

Tipy jak předcházet vzniku karpálního tunelu

  1. Kontrolujte sílu jakou pracujete a snažte se povolovat sevření rukou. Pokud pracujete např. s pokladnou nebo klávesnicí, údery provádějte jemně. Pokud musíte hodně psát použijte pero s velkým a měkkým adaptérem.
  2. Dělejte si krátké a časté přestávky. Pravidelně si jemně protahujte ruce a zápěstí, což může zmírnit tlak na středový nerv a pomůže to snížit bolest a necitlivost. I pár minut každou hodinu vám může zásadním způsobem ulevit.
  3. Úlevu přinese také zápěstní dlaha. Dlaha Vám může pomoci udržet zápěstí v ergonomické pozici.
  4. Vyhněte se extrémním polohám a pohybům v zápěstí. Nejvhodnější je uvolněná střední pozice. Udržujte klávesnici ve výšce loktů nebo mírně níže.
  5. Pracujte s držením těla. Správné držení těla snižuje zátěž na krk, ramena a paže, což může pomoci snížit riziko syndromu karpálního tunelu. Naopak hrbení se, prověšování ramen vpřed a nesprávná pozice hlavy vede ke zkracování svalů a stlačování nervů v okolí krční páteře a paží.
  6. Vyměňte počítačovou myš a upravte si Vaše pracovní místo. Zkontrolujte, zda je vaše pracovní místo pohodlné a zbytečně nezatěžuje Vaše ruce. Pořiďte si ergonomickou, ideálně vertikální myš. Chvilku si na ni budete zvykat, ale potom co se Vám uleví, si ji zamilujete.
  7. Držte ruce v teple. Pokud pracujete v chladném prostředí, s velkou pravděpodobností se u vás objeví bolest a ztuhlost rukou. Pokud nemůžete ovlivnit pracovní teplotu, nasaďte si rukavice bez prstů, které udržují ruce a zápěstí v teple.
  8. Pravidelně cvičte a hýbejte se. Cvičení může pomoci zlepšit krevní oběh a snížit zánět, což je v boji proti „karpálům“ jedině výhodou.
  9. Vyhýbejte se činnostem, které Vaše příznaky zhoršují, nebo se je snažte co nejvíce upravit tak, aby se negativní dopady na Vaše tělo minimalizovali.

Léčba syndromu karpálního tunelu krok za krokem

Pokud se příznaky začínají občasně projevovat, nepodceňujte je! V této fázi je většinou velice úspěšná konzervativní cesta. Jestli se Vám podaří úspěšně zvládnout léčbu v začátku, ušetříte si spoustu času a nepříjemných pocitů. V případě, že symptomy podceníte, nemoc se přehoupne do chronického stadia. Už při prvních příznacích buďte pečliví a nepolevujte v léčbě až do doby plného odeznění příznaků. To znamená, omezení činností, které problémy vyvolávají, ulevte rukám pomocí ortézy či tejpu, podpořte léčbu užíváním vhodných léků či doplňků. Když klidový režim nestačí, běžte na fyzioterapii, která uvolní jak lokální napětí, tak Vám pomůže upravit špatné pohybové vzorce, které Vaše ruce přetěžují.

Ergonomie, ortéza, masti, gely

Nepodceňujte používání vhodných ergonomických pomůcek – počítačové myši, podložky pod myš, vhodné pracovní židle. Upravte si zázemí na pracovním stole. Ideálně pokud máte možnost polohovacího stolu, a můžete tak častěji střídat polohu celého těla.

Na noc pomůže postiženou končetinu zpevnit měkkou ortézou, a to v neutrálním postavení ruky. Cílem je na jistý čas zamezit krajním pozicím v zápěstí, které zhoršují útlak nervu. Pokud je pro Vás ortéza nepříjemná, velkou práci mohou udělat také dobře aplikované kinezio tejpy.

Úlevu od bolesti a otoku přináší chladivé obklady. K lokální léčbě se používají masti, krémy nebo gely (například diclofenac), které působí proti zánětu, bolesti a otoku. Jejich úkolem je zmírnit probíhající zánět šlach v karpálním tunelu. Léky proti bolesti a zánětu lze po konzultaci s lékařem krátkodobě užívat také ve formě tablet. Jako doplněk celkové léčby jsou doporučovány B vitamíny.

Fyzioterapie uvolní napětí a zmírní otok

V rámci lokálního ošetření fyzioterapeutem se používají techniky měkkých tkání, mobilizační techniky či strategie podporující správnou cirkulaci lymfy, aby se minimalizovalo napětí a otok v celé končetině. Dále je důležité postupné uvolnění stažených svalů v oblasti krku a ve zřetězených částech těla. To jde ruku v ruce s jemným cvičením, které má za cíl naučit klienta lépe pracovat se svým tělem.

Udržet napětí těla v rovnováze

Je dobré mít ve svém léčebném plánu soubor uvolňujících a stabilizačních cviků, které udrží tělo v rovnováze. Když začne selhávat náš aktivní stabilizační systém (svaly, správné dýchání, dobrý lymfatický a viscerální pohyb orgánů), začne tělo při zajišťování opory pro páteř a končetiny více spoléhat na pasivnější struktury, jako jsou vazy, fascie nebo ploténky. To z dlouhodobého hlediska způsobí přetěžování, mikrotraumata, otoky a bolest. Pracujeme v různých polohách od jednoduchých cviků k náročnějším verzím, jejichž cílem je zabránit vzniku přetížení v oblasti zápěstí, zefektivnit práci svalů horní končetiny a zlepšit jejich koordinaci.

Nesprávné použití cviků může stav i zhoršit

Přestože návody na cvičení lze snadno dohledat na internetu, cviky používané při syndromu karpálního tunelu byste si vždy měli nacvičit nejdříve s odborníkem. Jejich nesprávné provádění může naopak stav zhoršit.

Vysokovýkonný laser nebo rázová vlna

Mimo ošetření Vašeho těla manuálními technikami či pohybem je velice důležitou součástí efektivní rehabilitace fyzikální terapie. Ve Fyzio světě využíváme ošetření rázovou vlnou, která je schopna uvolnit napětí svalů a šlach, podpořit hojení tkáně, stimulovat tvorbu cév, má analgetický účinek a zvyšuje metabolickou aktivitu buněk. Výborný efekt na ošetření karpálních tunelů má také vysoce intenzivní laser, který zlepšuje funkční vlastnosti tkání jako elasticitu, pružnost či prokrvení, podporuje obnovu buněk a zvýšenou syntézu endorfinů, a tlumí bolest. Fyzioterapeut Vám pomůžeme zvolit správný léčebný plán a vrátit Vaše ruce do života bez bolesti a nepříjemných pocitů.

Chirurgická léčba

Pokud konzervativní léčba není úspěšná a dlouhodobě nepřináší úlevu, musí klient podstoupit operaci karpálního tunelu. Provádí se buď artroskopicky nebo jako klasická otevřená operace. Doba úplného zotavení bývá okolo 3 měsíců. Po operaci má v rámci rekonvalescence nezastupitelné místo opět rehabilitace a cvičení, které Vám pomohou k rychlejšímu návratu do běžného života. Důležité je nezapomínat na péči o jizvy.

Ve Fyzio světě Vám rádi pomůžeme

Syndrom karpálního tunelu vzniká nenápadně, ale je často velice náročné se ho zbavit. Představuje závažný zdravotní problém a může zásadně ovlivnit kvalitu života. Ve Fyzio světě máme s léčbou syndromu karpálního tunelu dlouhodobé zkušenosti, rádi Vám pomůžeme. 

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Zastávka Letenské náměstí je přístupná tramvají z metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny. Parkovat můžete 2h zdarma v obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00