Skolióza a její funkční léčba

Autor: Mgr. Daniela Gregová, 20. února 2023

Skoliózu si můžeme popsat jako změnu tvaru páteře, která se projevuje ve všech třech prostorových rovinách. Je často spojena s dětským věkem hlavně proto, že je nejčastěji diagnostikována právě v dětství nebo na počátku dospívání. V tomto období se dá také nejlépe ovlivňovat různými terapeutickými postupy.

 

Skolióza jako problém 2-3% populace

Skoliózou trpí 2 až 3 procenta populace. Nejčastěji se objevuje u dětí ve věku 10 až 12 let, s vyšším výskytem u dívek v poměru 1o:1. 

Příčina vzniku není u většiny jasná

Příčina vzniku skoliózy je přibližně v 80 %  případů neznámá (tzv. idiopatická skolióza). Může také vznikat v rámci neurologických onemocnění nebo při dalších vážných nemocech. O tzv. sekundární skolióze hovoříme, pokud je důvod vzniku zjevný (stavy po zánětech páteře, úrazech, operacích atd.). Nesmíme opomenout ani vliv dědičnosti.

Jak poznáte skoliózu?

Existuje několik příznaků, které mohou naznačovat přítomnost skoliózy. Pokud si některé z nich všimnete u svého dítěte, domluvte si raději schůzku s lékařem.

  • nestejná výše ramen, lopatek nebo vyčnívající lopatka
  • asymetrie hrudníku – žebra jsou v různých výškách
  • asymetrie pánve – pánev je zešikmená
  • nerovnoměrný pas
  • úklon hlavy nebo celého těla na jednu stranu
  • bolesti zad

Komplikace, které s sebou skolióza nese:

  • bolesti, protože asymetrie páteře způsobuje nerovnoměrné přetěžování kloubního, vazivového a také svalového systému
  • snížení plicní funkce – jako důsledek změn tvaru a velikosti hrudníku 
  • u závažnějších stavů může negativně ovlivnit kardiovaskulární systém, opět kvůli změnám tvaru hrudního koše
  • skolióza mění tělo, a to často v tom nejkřehčím období – dospívání. Může deformovat obraz sebe sama a způsobit trauma nejen na těle, ale také na duši. Nepodceňujte tento aspekt, a pokud je potřeba, vyhledejte pomoc psychologa, který Vám nebo Vašemu dítěti pomůže se sebepřijetím.

Diagnostika skoliózy

Skoliózu obvykle potvrdí rentgen páteře, CT nebo magnetická rezonance. Křivka se měří Cobbovou metodou a výstupní informací je velikost zakřivení páteře, která se vyjadřuje ve stupních. Obecně se křivka považuje za významnou, pokud je větší než 25 až 30 stupňů. Cobbův úhel do 10° není považován za skoliózu. Do 20° je doporučeno pravidelné sledování a zahájení fyzioterapie a rehabilitačního cvičení. Při 20° až 40° je fyzioterapie doplněná korzetoterapií. Zakřivení přesahující 45 až 50 stupňů se považuje za závažné a vyžaduje často také operační řešení. Diagnostika probíhá stejně jak u dospělých, tak i u dětí.

Skolióza u dospělých

Zásadním rozdílem skoliózy u dětí a dospělých je fakt, že křivku skoliózy u dospělých kvůli ukončenému růstu již, oproti dětem, nelze ovlivnit. Co ale ovlivnit lze jsou některé důsledky pro tělo, které skolióza způsobuje, jež bývají často zdrojem bolesti více, než páteř samotná. Fyzioterapie může ve výsledku klientovi přinést významnou úlevu od bolesti, i když skoliotická křivka bude stále přítomná. Určitá část skolióz vzniká až v dospělosti, a to jako následek pokročilých degenerativních změn páteře. I v těchto případech je fyzioterapie velice cenná, protože může pomoci ve zastabilizování páteře a zastavení další progrese.

Pro více zajímavostí můžete navštívit článek 9 nejčastějších mýtů o skolióze páteře.

Fyzioterapie a možnosti funkční léčby skoliózy

U dětí jde o hodně…

Fyzioterapie nedokáže nemoci předcházet nebo ji vyléčit. Nemůže ani zvrátit změny, které už skolióza způsobila. Co ale dokáže, je ovlivnit míru zakřivení, které si dítě ponese do dospělosti. Klíčovým obdobím je zejména dětský věk, kdy je cvičení nepostradatelné, protože vývoj a tvar kostí ještě není ukončen. U dětí se v rámci fyzioterapie hraje o hodně. 

Správně vedená fyzioterapie snižuje progresi zakřivení a zlepšuje držení těla

Univerzální cviky ale neexistují. Nehledejte zkratky. Také u skoliózy je nejcennější individuální přístup, protože fyzioterapeut pomůže cvik správně zacílit, aby měl maximální léčebný efekt. Specifická cvičení totiž mohou fungovat jedině tehdy, když se zaměří na svaly obklopující páteř, a zlepší jejich sílu a pružnost. Tato cvičení proto mohou pomoci snížit progresi zakřivení a zlepšit držení těla. Přístupy, kterými je možné pracovat se volí podle závažnosti skoliózy, reakce těla na cvičení a schopností dítěte. Je ale důležité mít na paměti, že fyzioterapie je v tomto období základem, i když děti nebaví nebo je náročná. Věřte, že pokud vydržíte, dětem se jejich a Vaše úsilí v dospělosti vrátí.

Pokud cvičení nestačí, pomůže korzet

Pokud křivka progreduje je dalším nezbytným krokem nasazení korzetu. Ten může pomoci zastabilizovat zakřivení, snížit bolest a zlepšit držení těla. Slouží k dalšímu formování páteře během růstu, protože některá místa stlačuje a jiným zas pomáhá rozvíjet se. Korzet křivku páteře rovná, přesto je potřeba nadále cvičit, aby svaly měly sílu udržet tělo ve vzpřímení i po sundání korzetu.

Zlepšení funkce svalů vede k úlevě od bolesti

Jak v dětském věku, tak v dospělosti Vám může fyzioterapie pomoci zlepšit stav spojený se skoliózou. Fyzioterapeut Vás zbaví nepříjemných bolestí a asymetrických tahů svalů. Manuálním ošetřením, mobilizačními či manipulačními technikami je možné snížit bolest, zlepšit pohyblivost a pružnost páteře a zlepšit tak celkovou funkci postižené oblasti. Cíleným uvolněním a tréninkem svalů obklopujících páteř můžeme efektivně snižovat svalovou nerovnováhu. Ve Fyzio světě pracujeme podle moderních postupů a v případě potřeby využíváme k léčbě i moderních přístrojů. Mimo manuálních technik využíváme také prvky z různých konceptů, jako jsou Klappovo lezení, Vojtova reflexní lokomoce, Dynamická neuromuskulární stabilizace a další. Kombinace cíleného uvolňování a aktivního tréninku svalů většinou přináší svoje ovoce. 

Zkušený fyzioterapeut nepracuje pouze rukama, ale pomáhá sestavit léčebný plán a najít co možná nejúčinější postup v léčbě. Mimo cviky se jedná i o tipy a rady do běžného života, které dále pomáhají získat správné držení těla, předcházet dalším bolestem, a dlouhodobě a efektivně pracovat se skoliózou.

VE FYZIO SVĚTĚ SE LÉČBOU SKOLIÓZY ZABÝVÁME, RÁDI VÁM POMŮŽEME.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00