Saunování a jeho benefity pro tělo

Autor: Mgr. Daniela Gregová, 21. srpna 2023

Tradiční saunování je rituálem, který se praktikuje po celém světě. Má mnoho pozitivních účinků na naše tělo i mysl. Princip saunování spočívá v tom, že se vystavujeme suchému a horkému prostředí, za účelem relaxace, detoxikace a podpory zdraví. Přirozenou odpovědí organismu na nárůst teploty je pocení, které pomáhá udržovat naše tělo chladné, a zároveň se z něho vyplavují různé látky a odpadní produkty. Hlavní složkou našeho potu je voda, která zabraňuje přehřátí. Kromě ní obsahuje pot i další látky, jako jsou minerály, elektrolyty a toxiny. Například sodík, draslík a vápník, jsou důležité pro správnou funkci našeho těla. Proto je po saunování důležité zajistit jejich dostatečnou náhradu prostřednictvím vhodných tekutin. Vyplavující se toxiny jsou často produktem metabolismu, expozice prostředí nebo zbytkem chemických látek v těle. Pocení může pomoci odstranit tyto toxiny z našeho organismu, což má pozitivní vliv na naše zdraví a pocit pohody.

Různé druhy saunování

  1. Finská sauna je nejběžnější a nejrozšířenější forma saunování. V této sauně je teplota typicky mezi 70 až 100°C při nízké vlhkosti vzduchu. Doporučuje se začít dvěma až třemi koly, přičemž běžná délka jednoho kola ve finské sauně se pohybuje mezi 8 až 15 minutami. Rychlý nárůst teploty způsobuje rozšíření cév, zvýšené prokrvení a zlepšení cirkulace. Kromě toho se během saunování ve finské sauně zvyšuje srdeční frekvence a tělo prochází tepelným stresem, což posiluje imunitní systém. Je ale důležité poslouchat své tělo a reagovat na jeho signály. Pokud se cítíte nepohodlně, přehřátí, nebo máte problémy s dýcháním, měli byste saunu hned opustit.
  2. Parní sauna, také známá jako turecká sauna, je charakterizována vyšší vlhkostí vzduchu a nižší teplotou než finská sauna. Teplota se pohybuje kolem 40 až 50°C. Vzduch je nasycený vodní parou. Tento typ sauny pomáhá otevírat póry a čistit pokožku, mírnější teplo a větší vlhkost vzduchu mohou pomoci uvolnit dýchací cesty či lépe navodit relaxaci.
  3. Infrasauna využívá infračervené záření k ohřevu těla přímo, aniž by zahřívala okolní vzduch. Tato forma saunování je obvykle provozována při nižších teplotách, často kolem 50 až 60°C. Je tedy považována za šetrnější volbu pro lidi s citlivou pokožkou nebo nízkou tolerancí k vysokým teplotám.
  4. Bylinkové sauny jsou variantou saunování, která kombinuje tradiční saunování s využitím bylin a aromatických esencí. Během saunování jsou do vzduchu uvolňovány vůně různých bylin, které mají blahodárný účinek na tělo a mysl. Mezi nejčastěji používané patří například eukalyptus, levandule, máta, rozmarýn, šalvěj, tymián a mnoho dalších. Tyto byliny mají své vlastní léčivé vlastnosti a mohou přispívat k různým aspektům zdraví. Například eukalyptus uvolňuje dýchací cesty, levandule zase působí uklidňujícím a relaxačním účinkem.
  5. Solná sauna je specifický typ sauny, který využívá soli k zesílení terapeutických účinků. V tomto typu sauny se do vzduchu uvolňují mikročástice soli, které jsou inhalovány nebo absorbovány pokožkou.

Benefity saunování pro tělo a imunitu

  • Zlepšení cirkulace. Pobyt v sauně způsobuje rozšíření cév a zvýšení průtoku krve. To podporuje lepší prokrvení tkání a orgánů, což má pozitivní vliv na jejich funkci.
  • Detoxikace. Pocení během saunování pomáhá tělu odstraňovat toxiny a odpadní látky. Otevřené póry umožňují jejich snazší uvolnění z těla.
  • Zlepšení kvality pokožky. Vysoká teplota a pocení v sauně pomáhají otevřít póry a odstraňují nečistoty z pokožky.
  • Posílení imunitního systému. Saunování také stimuluje imunitní systém tím, že zvyšuje produkci bílých krvinek a dalších obranných látek v těle. To pomáhá posílit imunitní odpověď a zlepšit schopnost bojovat proti infekcím.
  • Uvolnění svalového napětí. Teplá atmosféra sauny uvolňuje svaly a zlepšuje jejich pružnost. Ocení to především ti, kteří trpí svalovými bolestmi nebo zvýšeným svalovým napětím. Saunování se doporučuje jako součást regenerace pro sportovce.
  • Zlepšení psychické pohody. Pocit tepla a relaxace pozitivně ovlivňuje i psychickou stránku a snižuje míru stresu, přináší uklidňující efekt a podporuje relaxaci a odpočinek.

Pro koho není saunování vhodné?

O účincích saunování není pochyb. Pokud ale trpíte některým z těchto onemocnění, měli byste se mu raději vyhnout:

  • onemocnění srdce,
  • vysoký krevní tlak,
  • kožní onemocnění (ekzém, lupénka atp.),
  • onemocnění štítné žlázy,
  • nedostatečná funkce ledvin, 
  • zánětlivá onemocnění, i vnitřních orgánů (např. slinivky, jater, ledvin atp.),
  • akutní forma revmatického onemocnění,
  • křečové žíly a problémy s krevním oběhem,
  • těhotné ženy,
  • onkologická onemocnění,
  • některá neurologická onemocnění (např. epilepsie).

V případě, že máte chřipku, horečku nebo jste nachlazení, do sauny raději nechoďte.  Vysoké teploty mohou podpořit probíhající zánět ve Vašem těle a následně Váš stav zhoršit. Lidem s citlivější pokožkou se zase mohou po saunování objevit na kůži fleky. Vlivem vysokých teplot dojde u těchto lidí k poprskání drobných kožních cév. Krev se tak rozšíří do okolního podkoží. Fleky sice za několik dní samy zmizí, ale pokud na ně trpíte, raději se věnujte saunování v infrasauně. Pokud si nejste jistí, jestli je pro Vás saunování vhodné, raději se poraďte se svým ošetřujícím lékařem. 

Také v případě bolestí hlavy, výrazného fyzického vyčerpání, nevyspání a plného žaludku není sauna vhodná.

Zajímavosti o saunování

  • Jedinci adaptovaní na teplo se méně přehřívají, mají nižší tepovou frekvenci a jejich pot obsahuje méně minerálů? K dosažení takového efektu je důležité provádět v horkém prostředí fyzickou zátěž, a to po dobu 5-10 dnů. Pouhý pobyt v sauně v tomto ohledu není dostatečný.
  • Finsko je známé svou láskou k saunování. V této zemi najdete více saun než automobilů, což ukazuje na její důležitost v jejich kultuře.   
  • Muži, kteří se pokoušíte o miminko, zpozorněte! Studie ukazují, že vysoké teploty při saunování mohou dočasně ovlivnit množství a pohyblivost spermií. To však neznamená, že by pobyt v sauně způsoboval trvalou neplodnost. Celý proces vývoje spermií trvá přibližně 70 dní. Nové zralé spermie se opět vytvoří a nahradí ty, které mohly být případným saunováním ovlivněny. Muži, kteří měli dříve potíže s plodností, by měli zvážit časté návštěvy sauny.

POKUD BUDETE PŘI POSILOVÁNÍ ZDRAVÍ POTŘEBOVAT PÉČI FYZIOTERAPEUTA, VE FYZIO SVĚTĚ JSME TÝM ZKUŠENÝCH ODBORNÍKŮ, RÁDI VÁM POMŮŽEME.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00