S čím mi pomůže rehabilitační lékař?

Autor: Mgr. Jan Novák, 4. prosince 2023

Komplexní pohled a řešení příčiny obtíží

V dnešní době se medicína snaží stále více směřovat k individualizované péči a komplexnímu pohledu na klienta. Diagnostika a léčba v podání rehabilitačního (RHB) lékaře nejsou pouze o odstraňování symptomů, ale spíše o odhalování skutečných příčin potíží a obnově funkce pohybového aparátu. Přínos RHB lékaře spočívá v hluboké odbornosti, precizní analýze pohybového systému a následné spolupráci při nastavování terapeutických plánů.

Skvěle se doplňuje s fyzioterapeuty

RHB lékař má výhodu také v tom, že při léčbě úzce spolupracuje s fyzioterapeuty. Velmi často se navzájem doplňují jak v diagnostice, tak v léčbě. Lékař má ze své pozice možnosti, které fyzioterapeut nemá a rozšiřuje tím spektrum možností, které můžeme využít při léčbě klientových obtíží. Například může aplikovat nebo doporučovat léky, opichovat bolestivá místa, provádět SONO (ultrazvukové) diagnostiku, atd. RHB lékař má rozhodující slovo při stanovení diagnózy a postupu léčby. Obecně má v porovnání s fyzioterapeutem větší kompetence.

 

Rehabilitační lékař pohledem zblízka

Jde o lékaře specialistu v oblasti fyzikální a rehabilitační medicíny. Jeho práce se zaměřuje na diagnostiku, léčbu a prevenci poruch pohybového aparátu. Snaží se co nejvíce zlepšit, podpořit a udržet kvalitu života klientů.

6 let na univerzitě, 5 let atestace

Pro dosažení této specializace je vyžadováno absolvování šestiletého prezenčního studia na lékařské fakultě v oboru všeobecného lékařství. Následuje specializační fáze v oboru rehabilitační a fyzikální medicíny. Je to nesmírně důležité období trvající minimálně pět let. Lékař získává pokročilé znalosti o diagnostických metodách, léčebných postupech a rehabilitačních strategiích. To zahrnuje důkladné studium anatomie, fyziologie a biomechaniky pohybového aparátu, stejně tak seznámení se s nejnovějšími technologiemi a výsledky výzkumů v oboru. Podmínkou je absolvování interního, neurologického, chirurgického, pediatrického nebo ortopedického kmene. Toto období je ukončeno atestační zkouškou. 

Atestací vzdělávání nekončí

Ačkoliv je RHB lékař složením atestační zkoušky plně kvalifikován k výkonu profese, neobejde se ve svém profesním životě bez dalšího vzdělávání. Běžnou součástí je účast na odborných konferencích, kurzech, či workshopech, kde si průběžně doplňuje své znalosti a dovednosti. Vzděláním a svojí praxí nabývá další cenné zkušenosti.

Diagnostika a léčba u rehabilitačního lékaře

Diagnostické možnosti RHB lékaře

Diagnostické schopnosti RHB lékařů jsou široké. Ať už jde o klinické vyšetření, používání moderních diagnostických technik nebo interpretaci výsledků laboratorních testů. Ve Fyzio světě má RHB lékař k dispozici SONO vyšetření, které mu umožňuje rychleji určit příčinu akutních i chronických potíží. 

Terapeutické možnosti RHB lékaře

  • Farmakoterapie. RHB lékař může terapii podpořit a urychlit proces léčby správně zvolenou farmakoterapií. Může také poradit s výběrem výživových doplňků, a to bez rizika nežádoucích lékových interakcí. Cílená farmakoterapie pomáhá k úlevě od bolesti, k tlumení zánětu, nebo při využití svalových relaxans ke snížení svalového napětí a uvolnění svalů.
  • Injekční aplikace léčiv. RHB lékař může provádět procedury, jako je např. opich (injekce léčivých látek) periartikulárně (kolem kloubu) nebo intraartikulárně (do kloubu). Aplikace léčiv tímto způsobem velmi rychle a efektivně ovlivní bolest, zánět nebo podpoří hojení či regeneraci tkání.
  • Indikace rázové vlny nebo laseru. Po vyhodnocení problému může RHB lékař doporučit využití fyzikální terapie, jako je např. rázová vlna nebo moderní vysokovýkonný laser i u komplikovanějších diagnóz. Ve Fyzio světě tento typ terapie s úspěchem využíváme u řady diagnóz.
  • Manipulace a manuální terapie. RHB lékař může v rámci své praxe provádět manipulace a manuální terapii jako součást celkové péče o klienta. Manipulace kloubů a manuální ošetření slouží k obnově kloubní vůle, rozsahu pohybu a může pomoci snížit bolest.
  • Doporučení postupu fyzioterapie. Pomáhá koordinovat postup fyzioterapeuta, a to především u komplikovanějších stavů.

S čím mi pomůže rehabilitační lékař a s čím fyzioterapeut?

Fyzioterapie je vhodnou volbou v případech, kdy byla stanovena diagnóza, nejedná se o komplikované obtíže (například provázené zánětem) nebo jde o ošetření preventivního charakteru. V komplikovanějších případech je vhodná spolupráce s RHB lékařem. Jedná se např. o významný úraz nebo trauma, bolesti provázené známkami zánětu, nebo bolest nereagující dobře na léčbu. RHB lékař má širokou škálu možností, jak klientům pomoci.

Pokud váháte, zda začít návštěvou lékaře nebo fyzioterapeuta, uklidníme Vás. Obě varianty jsou do jisté míry dobře a neuděláte chybu. Pokud odborník vyhodnotí, že Váš stav vyžaduje návštěvu spíše kolegy, doporučí Vám navázat návštěvou u něj. Obecně lze doporučit, že komplikované případy bez stanovené diagnózy patří spíše do rukou RHB lékaře.

Závažné situace, kdy jít raději na pohotovost, nebo volat 155

Mohou nastat závažné, život ohrožující situace, kdy není vhodné začínat rehabilitací/fyzioterapií. Kdy je správné jít na pohotovost, nebo volat 155 najdete v následujícím článku.

Ve Fyzio světě máme tým zkušených zdravotníků, rádi Vám pomůžeme

Ve Fyzio světě pracuje společně atestovaná RHB lékařka a tým zkušených fyzioterapeutů. Toto vzájemné propojení umožňuje efektivní spolupráci při řešení příčiny Vašich obtíží. Rádi Vám pomůžeme.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00