Rebozo šátek ve fyzioterapii

Autor: Bc. Brabora Hušková, 22. února 2024

Klasická pomůcka prověřená časem

Šátek rebozo pochází z Mexika, kde jej ženy používají po celý život k nejrůznějším účelům – k udržení tělesného tepla, nošení břemen, k podpoře během těhotenství a porodu, k nošení dětí atd.

Moderní využití reboza k podpoře těhotných a rodících žen přinesly do západního světa porodní asistentky, které se naučily dovednosti od tradičních mexických porodních bab.

Rebozo je tradiční ručně tkaný šátek, obvykle vyrobený z bavlny, vlny nebo hedvábí. Nejčastější délka je 2,8 až 3 metry, šířka obvykle 70 cm. Šátek je pevný, tzn. látka není elastická.

Rebozo se používá v těhotenství, během porodu i po něm

Během těhotenství používáme šátek k podpoře bříška. Zavinutí těhotné ženy pomáhá mimo jiné ulevit od zádových bolestí a poskytuje pocit bezpečí a pohodlí. Mnoho ženám se po vyzkoušení úvazu bříška v těhotenství velice uleví. Pokud je děťátko v děloze v nevýhodné pozici, pomocí speciální sekvence nápravných technik lze šátkem podpořit optimální polohu miminka pro porod. Porodní asistentky používají rebozo šátek i během samotného porodu pro podporu správného vstupování miminka do pánve a úlevu při kontrakcích. Po porodu spočívá rebozo péče v podpoře zavinování dělohy, zpevnění pánve a zotavení břišních a pánevních svalů, ať už po porodu vaginálním nebo císařským řezem. Šátek rebozo je nedílnou součástí rituálu zavinování.

Tradiční rebozo techniky

Pod pojmem rebozo rozumíme také samotnou terapeutickou techniku, kterou využíváme pro jemnou mobilizaci, harmonizaci tkání, pro relaxaci, úlevu od bolesti a snížení psychického napětí.
Základní technikou je tzv. kolébka („manteada“), kdy terapeut pomocí svého těla rozhoupe šátek rozložený přes léčenou část těla a rytmicky s ním pohybuje – kolébá. Další možností je pohyb do „osmičky“, trakce v kloubech, „prosévání“… – vždy jde o rytmický pohyb, podle potřeby v pomalejším nebo rychlejším tempu.
Rebozo lze využít pro celotělovou pečující masáž zaměřenou na relaxaci, pocit uvolnění a bezpečí. Taková masáž trvá několik desítek minut a není omezená věkem ani pohlavím.

 

Šátek se nepoužívá jen v péči o ženy

Ve fyzioterapii využíváme šátek také nejčastěji u těhotných žen, ale jeho využití je mnohem univerzálnější:

  • při terapii vertebrogenních obtíží, po úrazech, v ošetření hlavy a krční páteře
  • při terapii hrudního koše a ramenních pletenců, při práci s dechem
  • při nespecifické mobilizaci bederní páteře a SI kloubů, nebo ošetření kyčelních kloubů
  • v rámci přípravy ženy k porodu – podpora bříška, mobilizace zad, pánve i kyčlí, cílený dech do žeber, uvolnění hrudníku atd. (viz výše)
  • při terapii pánevního dna
  • při některých cvičeních k nadlehčení a usnadnění provedení dané pozice
  • jako podporu vnímání těla
  • k jemné masáži, harmonizaci tkání, relaxaci na fyzické i psychické úrovni

Zároveň je použití šátku velmi bezpečné díky tomu, že techniky jsou opravdu jemné a globálnější. Využíváme jej tedy i u velmi citlivých klientů.

Ve Fyzio světě šátek rebozo využíváme. Zajistíme Vám komfortní péči, ať už se připravujete na těhotenství, porod nebo řešíte jakékoli pohybové obtíže.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00