Psychosomatika – jak duše ovlivňuje tělo

Autor: Bc. Anna Pösingerová, 16. března 2023

Týká se psychosomatika i Vás?

Každý z nás někdy trpěl nespavostí, pocitem staženého žaludku z nervozity, nepříjemným tělesným napětím, či jinými známkami tělesné nepohody. Vybavíte si událost (těžkou zkoušku, pohovor, první rande, konfliktní situaci, návštěvu zubaře či jiného odborníka v bílém plášti), kdy jste cítili nejistotu, úzkost, strach, obavy, stud či zlost? 

Tyto pocity můžeme vnímat nejen na duševní úrovni, ale také v těle, např. jako zvýšené napětí ve svalech šíje, obličeje či oblasti břicha, nevědomé stisknutí zubů, výraznější bušení srdce, stažení žaludku či zvýšené pocení. Také nechutenství, nespavost, průjem, časté močení či pocit, že se nemůžete pořádně nadechnout jsou psychosomatické projevy. Pokud se Vaše pocity projeví ve Vašem těle mluvíme právě o psychosomatice. Slovo psyché znamená duševno (konkrétně naši životní situaci, a to jak na ni reagujeme). Slovo soma znamená řecky tělo. 

Může emoce vyvolat tělesnou bolest?

Stalo se Vám, že jste prošli mnoha vyšetřeními, absolvovali jste mnoho terapií a efekt byl minimální či žádný? Nebo máte obtíže, které nemají žádné vysvětlení? 

V tuto chvíli je dobré se zamyslet, zda Vaše obtíže nemohou souviset se stresem, pracovním vytížením, nevyřešenými rodinnými či osobními konflikty, nízkým sebevědomím, nebo prostě jen tím, že řešíte milion věcí najednou a nemáte na sebe čas. Vaše tělo Vám pak zvýšeným svalovým napětím, kloubními blokádami, bolestí či jinými fyzickými projevy signalizuje, že něco není v pořádku. Pokud jste vystaveni dlouhodobému stresu, nesete si nějaké trápení z dětství, či dlouhodobě se nedaří vyřešit partnerskou, rodinou či pracovní krizi, vznikají tak různé formy stresu, které na naše tělo působí. Čím déle situace trvá, tím více se přizpůsobujete, potlačujete své pocity a často si ani sami nemusíte uvědomit, jaké všechny dopady to na Vás může mít. 

Nepříjemné pocity vyvolávají napětí svalů

Často dochází k bludným kruhům, kdy nepříjemné pocity vyvolají svalové napětí, to způsobí bolest a bolest vede opět ke zvýšené nelibosti a svalovému napětí. Ve Fyzio světě se snažíme pomoci Vám odhalit a vykročit z těchto bludných kruhů. Cílem je odstranit napětí, zmírnit bolest a naučit Vás vnímat Vaše tělo, umět ho zrelaxovat a ukázat mu to, co potřebuje. Bez bolesti je pak mnohem snazší najít energii, a odhodlání řešit vlastní příčinu obtíží. Někdy je ale nezbytné se obrátit na odborného psychoterapeuta.

Nejčastější projevy psychosomatických obtíží

  1. Napětí a bolesti svalů šíje, obličeje, hlavy, čelistních svalů a kloubů, noční skřípání zubů.
  2. Napětí či bolesti v oblasti břicha, bránice, pánevní oblasti, napětí plosek nohou.
  3. Bolesti v bedrech, kříži či píchání v hrudníku.
  4. Bušení srdce, bodavé či tlakové bolesti na hrudi (mohou simulovat srdeční infarkt).
  5. Celková únava, vyčerpání, zapomnětlivost a zvýšená unavitelnost.
  6. Kolísání krevního tlaku, chvění, pocity zimy či horka.
  7. Bolesti hlavy, nespavost, závratě, svalová slabost, bledost, pocit nevolnosti či paralýzy.
  8. Obtíže se zhluboka nadechnout, úzkost z nedostatku vzduchu.
  9. Pocity úzkosti, dráždivosti, vnitřního neklidu nebo poruchy afektivity (nálady).
  10. Závratě, hučení v uších, mžitky před očima. 
  11. Astma a poruchy fonace (tvoření hlasu, mluvení).
  12. Atopický ekzém (neurodermitis) a noční škrábaní.
  13. Bolesti při pohlavním styku, poruchy v prožívání orgasmu, poruchy erekce či ejakulace, párová sterilita.
  14. Zástava menstruace, bolestivá menstruace, klimakterické obtíže i bolesti v podbřišku.
  15. Dráždivý močový měchýř, bolesti třísel či varlat, recidivující záněty močových cest.
  16. Bolesti břicha, pocit nadýmání, poruchy trávení, časté průjmy či zácpy, vředová choroba dvanáctníku, vředová choroba tlustého střeva.

Výše zmíněné obtíže mohou signalizovat i vážné zdravotní komplikace. Při náhlém zhoršení Vašeho stavu je proto nutné jednat rychle, a přes pohotovost nebo konzultaci u praktického lékaře vyloučit závažnější onemocnění.

 

Jak obtíže řešit a proč je důležitý komplexní přístup?

Bolesti a reakce našeho organismu není dobré ignorovat. Je to obrovský zdroj informací o tom, že je třeba něco změnit. Ale jak? S fyzickými projevy Vám pomůže fyzioterapie, s vnitřními tenzemi a potlačovanými emocemi psychoterapie. Zároveň je důležité se o sebe starat tím, že si dopřejete dostatečný a kvalitní spánek, a budete dbát na vyváženou zdravou stravu a dostatečný pitný režim. Čím více je Váš přístup komplexní, tím větší je šance na odstranění Vašich bolestí a obtíží natrvalo.

Jak Vám můžeme pomoci ve Fyzio světě?

  • Naučíme Vás správný dechový stereotyp se zapojením bránice, čímž snížíme napětí v přetížených tkáních, ovlivníme okysličení Vašeho těla a podpoříme celkovou regeneraci.
  • Ukážeme Vám, jak provádět dechová cvičení s uvědoměním si vlastního tělesného schématu, kdy dojde k relaxaci celého těla a uvolnění potlačeného stresu a napětí.
  • Klíčovým místem pro psychosomatickou reakci jsou žvýkací svaly. Naučíte se, jak skrze jejich uvolnění tlumit stresovou reakci a napětí v těle.
  • Dlouhodobý stres se velmi často „ukládá“ do oblasti břicha a pánve. Viscerálními a myofasciálními technikami Vám uvolníme napětí v oblasti břišní dutiny, a tím zlepšíme funkci a vitalitu orgánů.
  • Myofasciálními technikami a mobilizací kloubů uvolníme kloubní blokády, což sníží bolest a napětí v oblasti šíje, hlavy, čelistních kloubů, hrudníku, oblasti spodních zad, pánve a končetin.
  • Neurálními technikami a technikami kraniosakrální terapie můžeme ovlivnit napětí v nervových strukturách a pomoci nastartovat autoregenerační procesy. 
  • Emoce a napětí se též projikují do Vašeho držení těla. Uvědomování si vlastní postury a správného držení těla je extrémně důležité. Řekneme Vám, jak nejsnadněji správného držení těla docílit, jaké cviky pomohou, a jak si máte upravit pracovní prostřední tak, aby se Vaše obtíže zbytečně neakcentovali.
  • Pravidelné cvičení uvolňuje vnitřní tenzi, vyplavuje hormony a zároveň zlepšuje prokrvení všech orgánů a svalů v těle. Navrhneme individuální cviky na míru, které Vám budou vyhovovat a přinesou maximální efekt.
  • Dáme Vám podporu a ujištění, že je naprosto v pořádku si vyhradit čas jen sám na sebe, a že je nezbytné mít sebe samého a své zdraví jako prioritu.

Fyzioterapie je při řešení Vašich obtíží často podstatná součást léčby, psychoterapie však bývá často nezbytná. Vše jde jednodušeji, když na to nejste sami. Rádi Vám pomůžeme.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00