Poranění SI kloubu (sakroiliakálního kloubu) při sportu

Autor: Mgr. Daniela Gregová, 5. prosince 2022

Největší procento případů bolestí SI kloubu (lidově také “esíčka”) je způsobeno opakovaným mikrotraumatem nebo akutním traumatem. Historii zranění hledejte ve sportovních úrazech, nešetrné technice nebo absenci regenerace po těžkém tréninku, kdy se svalová či vazivová vlákna nemohla plně zregenerovat. 

Je známo, že vzpírání a tvrdé silové tréninky, jako jsou mrtvé tahy a dřepy s váhou, mohou způsobit opakované zranění SI kloubů. Bolest pak souvisí s natažením sakroiliakálních vazů. Může být ale také spojena s jinými zraněními, jakými jsou poranění bederní ploténky, poškození bederního nervu nebo jiných kloubních struktur. 

 

Špatná technika dřepů může vést k bolestem v SI kloubu

Jako příklad si můžeme uvést dřep, kdy k poranění SI kloubu dochází nejčastěji v jeho spodní fázi. V této fázi dojde k zakulacení v bedrech, což převede zátěž na spodní záda místo hýždí a stehen, které máme tímto cvikem posilovat. Jde o důsledek špatné pohyblivosti a zapojení kyčelních kloubů a hýždí. Také mrtvé tahy přetěžují SI klouby, pokud pánev nezačíná při zahájení zdvihu v neutrální poloze. K poranění může dojít i v případě, že se během zdvihu příliš prohnete ve spodní části zad. V ideálním případě vychází pohyb v průběhu celého cviku z kyčelních kloubů a z bederní páteře. 

Příčinou opakovaných mikrotraumat mohou být i další sporty 

Dalším běžným cvičením, při kterém mohou lidé pociťovat bolest SI kloubů je běh. Špatná extenze (zanožení) v kyčlích vede k jejich přetěžování a opakovanému zraňování. Pokud jsou křížokyčelní klouby již poraněny, může běhání Vaše zranění ještě zhoršit, protože nárazy při běhu budou klouby dráždit. K přílišnému namáhání vazů této oblasti napomáhají činnosti, jako je zvedání těžkých břemen či silově náročná práce. Akutní zranění je také často důsledkem kontaktních sportů, dopravních nehod nebo bolestivých pádů na zadek. Bolest má v takových případech rychlý nástup a může být velice silná.

Jak dlouho trvá bolest SI kloubu?

Po zranění SI kloubu může nějakou dobu trvat než se plně zotavíte. Klienti se často obávají, jestli se nejedná o trvalé zranění. Naštěstí je k vyléčení zapotřebí jenom čas a ideálně i cílená odborná pomoc. Doba rekonvalescence se ale může pohybovat od několika týdnů až po měsíce. 

To, jak rychle se z poranění zotavíte, závisí na řadě podmínek

  •  Jednou z nejdůležitějších je způsob zranění a také jeho závažnost. Pád nebo nějaký typ dramatického úrazu vede k většímu poranění, a tím i k delší době rekonvalescence.
  • Dále záleží, v jakém stavu je Vaše tělo.  Není-li v dobrém stavu (nedostatek pohybu, sedavý způsob života, kancelářská práce atd.), bude léčba vyžadovat delší dobu.
  • Pokud bolesti v kloubu trvaly nějakou dobu bez řádné péče, nebo se jedná o opakované zranění, pravděpodobně to léčení také prodlouží. 

Při vhodné léčbě a odpočinku bývá doba zotavení obvykle kratší, přibližně 1-2 týdny. Pozor ale na podceňování situace. V případě, že se bolesti cyklicky vrací, jde o opakovanou mikrotraumatizaci kloubu, z které se časem může vyvinout trvalý problém.

Problém s SI kloubem a bolest kolena? Ano, je to možné

U poranění SI kloubu je bolest kolene často doprovodným příznakem. Jak to ale funguje? Problém v sakroiliakálním kloubu může se spustit vlnu zřetězených komplikací zejména v kyčlích, kolenou a kotnících. SI kloub je kloubem, který nese váhu celé horní části těla. Pokud z nějakého důvodu tento tlak neunese, začne tělo kompenzovat a měnit způsob pohybu tak, aby byl na SI kloub vyvíjený menší tlak. To vede k biomechanickým změnám – špatnému postavení kolen, jako je genu varus (kolena do “O”) nebo genu valgus (kolena do “X”).

V důsledku toho se začne měnit způsob chůze, vstávání ze židle, chůze do schodů a ze schodů a další pohybové programy. Jednoduše řečeno, naše tělo se bude přirozeně chtít vyhnout bolesti SI kloubu. Tyto příznaky se obvykle časem zhoršují a řetězí dál po těle, dokud se původní zranění SI kloubu řádně nevyřeší.

6 tipů co dělat při bolestech SI kloubu:

  1. Nejlépe bude Vašim SI kloubům ve spánku v poloze na boku. Mezi kolena je vhodné vsunout polštář. SI klouby tak budou ještě v šetrnější poloze.
  2. Při bolestech SI kloubu se vyhněte: golfu, vzpírání, jízdě na kole, fotbalu, běhu, volejbalu, sed-lehům a dřepům.
  3. K pohybu se vracejte opatrně. Pomáhá být aktivní, ale začněte pomalu, například několika minutami chůze, plavání nebo jízdou na stacionárním kole. Pokud se úroveň Vaší bolesti nezhorší, propracujte se k 20 nebo 30 minutám cvičení najednou. Šetrné typy jógy (např. Iyengar jóga), jemné cvičení nebo stabilizační cviky, které se zaměří na zlepšení držení těla bývají často úlevné. Také může pomoci protáhnout ztuhlé svaly a klouby, které mohou přispívat k bolestem zad.
  4. Pokud je v okolí kloubu přítomný otok, například po úrazu, pomůže chladivý obklad. Zmenší otok a tlumí bolest, kterou cítíte. Přikládejte si ho vždy na 15-20 minut, poté počkejte alespoň 30 minut, než si kloub znovu zchladíte. Zbytek těla držte naopak v teple, které je dobrou volbou pro napnuté a bolestivé svaly.
  5. Snažte se o správné držení těla. Při stání rozložte váhu na obě nohy rovnoměrně nebo se procházejte, případně přešlapujte na místě. Vyhýbejte se stání s vahou na jedné noze. Když sedíte, rozkročte nohy a snažte se neopírat o jeden bok. Vyvarujte se sezení na peněžence nebo mobilním telefonu. Při zvedání věcí z podlahy se neprohýbejte v pase, zapojujte do pohybu více nohy a podřepněte si.
  6. Nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID), jako je ibalgin nebo brufen, mohou zmírnit bolest SI, tlumit zánět i otok přetížených míst. Mohou být skvělým pomocníkem. Zvyšují efekt fyzioterapie a další léčby. Mohou však způsobit problémy, pokud je užíváte dlouhodobě. Vyvolávají například žaludeční potíže, vředy, vyrážky nebo vysoký krevní tlak. 

Jak Vám můžeme pomoci ve Fyzio světě?

Cílem fyzioterapie je zbavit Vás co nejdříve bolestí a navrátit Vás k oblíbeným činnostem, které pomáhají snižovat hladinu stresu. Zároveň Vás naučíme, jak do budoucna předcházet podobným problémům. Naši fyzioterapeuti využívají k uvolnění napětí a blokád manuální nebo pohybové uvolňovací techniky. K dispozici máme také nejmodernější technologické zázemí – vysokovýkonný laser pomůže významně zmírnit bolest a urychlit hojení. Rázová vlna uvolní svalové napětí v okolí přetíženého nebo poraněného kloubu. Jejich kombinace je výbornou formou léčby. Nejlepší postup léčby ale vybere fyzioterapeut po pečlivé diagnostice, kdy se seznámí s detaily Vašich obtíží.

Pokud se zdá, že přes všechnu snahu bolest SI kloubu neustupuje, můžete navštívit svého praktického lékaře. Může Vám předepsat léky, injekce nebo doporučit některou zobrazovací metodu (RTG, CT, MRI), která pomůže při diagnostice problému. To vše „připraví terén“ a zvýší efekt případného ošetření fyzioterapeutem.

Ve Fyzio světě se léčbou bolestí zad zabýváme. Naši zkušení fyzioterapeuti Vám rádi pomohou zpět do života bez omezení.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00