Poloha plodu koncem pánevním očima fyzioterapeuta

Autor: Mgr. Klaudia Fabičovic (Michalčinová), 2. listopadu 2023

Poloha plodu koncem pánevním znamená, že miminko je v děloze otočené zadečkem směrem do pánve a hlavičku má pod žebry maminky. Tato poloha vzbuzuje často mezi maminkami strach. Stává se totiž, že v tomto případě je ženě automaticky doporučeno ukončit těhotenství císařským řezem. Pravdou však je, že s touto polohou lze miminko porodit přirozeně stejně jako když je miminko otočené hlavou dolů. V minulosti to bylo běžnou praxí. V České republice je dnes již řada porodnic označována jako tzv. baby friendly, kde personál podporuje rodičky v přirozeném porodu koncem pánevním.

Poloha koncem pánevním může vypadat různě

Poloha koncem pánevním se dále dělí podle držení plodu na úplnou nebo neúplnou. Neúplná poloha znamená, že na pánev ženy naléhají kolena nebo nohy dítěte. Neúplná poloha řitní znamená, že nohy dítěte jsou nahoře vedle břicha, kolena rovná a chodidla vedle uší. Při úplné poloze koncem pánevním dítě sedí se zkříženýma nohama a na pánev naléhají hýždě a obě nožky.

Polohu plodu ovlivňuje více faktorů

Miminko přirozeně zaujímá v děloze polohu, která mu je nejpříjemnější, a v které má nejvíce prostoru. Polohu miminka ovlivňuje jednak uložení placenty, anatomická struktura dělohy (například anomálie tvaru), jednak množství plodové vody. Tyto faktory nelze ovlivnit. Co však ovlivnit lze, je prostor, který těhotná žena poskytuje svému miminku svým držením těla, napětím svalů a vazů v oblasti břicha, zad a pánve.
Poloha miminka v děloze je v průběhu těhotenství velmi dynamická a často se může měnit. Ke konci těhotenství (zhruba okolo 33. týdne) se však už poloha začne stabilizovat a stává se definitivní.

Jak podpořit správnou polohu miminka

Polohu miminka lze ovlivňovat několika způsoby. Dokonce i v průběhu porodu lze polohu příznivě ovlivnit, a to pomocí polohování nebo rebozo šátku.

Základem je vytvořit pro miminko dostatek prostoru

Z čistě fyzického hlediska by mělo být snahou ženy zabezpečit v průběhu celého těhotenství miminku co nejvíce místa. To znamená udržovat polohu svého těla napřímenou zejména ve stoji nebo i v sedu. Postura těhotné ženy se s rostoucím bříškem mění, mění se její těžiště, bederní lordóza se prohlubuje, naopak v horní části trupu je žena často shrbená. Se správným nastavením těla ve stoji Vám pomůže fyzioterapeut.

Dejte pozor, jak sedíte

Podobně je to i v sedu. Naprosto nevhodné je pro těhotnou ženu sedět v hlubokém křesle nebo na gauči, kde je jakoby „zapadlá“. Pánev je níže než kolena, bederní páteř je zakulacená. V této poloze se zmenšuje prostor pro miminko, kterému nezůstává nic jiného, než se stáčet do zadního postavení (zády k páteři maminky). I v sedu na židli nebo v autě je dobré si hlídat, aby nedošlo k tomuto nevhodnému postavení. Sed s překříženýma nohama je kvůli zmenšenému prostoru v pánvi také nevhodný. V sedu doporučujeme polohu často měnit, využívat sed na míči nebo na židli obkročmo, kde přirozeně dojde k napřímení páteře a pánev se dostane do neutrální polohy. V sedu na gauči nebo v křesle je vhodné se usadit co nejvíce dozadu, vypodložit záda a případně i nohy, aby byly opřené o pevnou podložku.

 

Příliš vypracované tělo může mít i stinné stránky

Napětí svalů a vazů v oblasti zad, břicha a pánve má také veliký vliv na polohu miminka v děloze. Pokud je napětí příliš velké, tkáně jsou napjaté a miminko nemá dostatečnou volnost pro svůj pohyb. S tímto problémem se jako fyzioterapeuti setkáváme často u žen, které dříve hodně posilovaly břišní svaly (nevhodné cviky, silové nebo výkonnostní sporty atd.). Tyto svaly jsou pak příliš napjaté, nejsou zvyklé na protažení a navíc je žena neumí vědomě relaxovat. Ke snížení napětí tkání v oblasti břicha může pomoci relaxační a protahovací cvičení, manuální techniky včetně hlazení bříška a v neposlední řadě šátkování. Vyšetření stavu napětí Vašich břišních svalů a vazů, včetně doporučení vhodných cviků, můžete konzultovat s fyzioterapeutem.

Nezanedbatelné je také trávení

Podobně zvyšuje napětí v břiše i zácpa. Těhotná žena by proto měla velmi dbát na skladbu svého jídelníčku a pravidelně, tj. ideálně každý den, jít na stolici. Dále doporučujeme těhotné ženě pravidelný pohyb. Ten nejen že přispívá k fungování peristaltiky, ale udržuje i fyzickou kondici a zabezpečuje mobilitu a flexibilitu v pánvi, která je pro přirozený porod velmi důležitá.

Co dělat když se miminko otočit nechce

Aby se miminko přetočilo z polohy koncem pánevním do polohy hlavičkou dolů, se může žena polohovat do pozic, kdy se pánev nachází výše než hlava. Např. pozice na čtyřech, kočičí hřbet, koleno-prsní poloha s opřenými lokty, poloha na zádech s vypodloženou pánví, atd. Principem všech poloh je, že se břišní stěna vyklene dopředu a miminko získá více manipulačního prostoru. Může se tak lépe dostat z pánve maminky a snadněji se v děloze přetočí. Může tedy zaujmout vhodnější polohu. Existuje také specifické cvičení spinning babies, které přesně popisuje výše uvedené polohy. Doporučujeme vhodnost cvičení spinning babies konzultovat s porodní asistentkou nebo gynekologem.

Zevní obrat

Kromě výše popsaných metod provádějí někteří porodníci i zevní obrat miminka, kdy za ultrazvukové kontroly otočí miminko v děloze hlavou dolů. Tento manévr si však vyžaduje zručnost. Předchází mu vždy gynekologické vyšetření včetně individuálního doporučení, zda je manévr pro maminku i miminko vhodný.

Poloha miminka může mít své důvody

Někdy i přes veškeré snahy všech zúčastněných se miminko hlavou dolů nepřetočí, a to je třeba respektovat. Příčina může být mechanická nebo anatomická (krátká pupeční šňůra či specifické uložení placenty). Někdy také nemusí být žádná zjevná příčina objevena a miminku se poloha, kterou zaujímá, prostě líbí.
Nicméně nic není stoprocentní. A ani porodníky nejvíce doporučovaná podélná poloha v předním postavení nezaručí, že porod proběhne hladce a bez komplikací.

7 tipů pro to, aby miminko zaujalo v děloze vhodnější polohu

  1. Dbejte na správné držení těla v sedu i ve stoji.
  2. Seďte na židli obkročmo nebo na velkém míči.
  3. Pravidelně se hýbejte na čerstvém vzduchu.
  4. Dbejte na prevenci zácpy.
  5. Dbejte na relaxaci břišních svalů.
  6. Využívejte pozice, kdy se pánev nachází výše než hlava.
  7. Nechte se zkontrolovat fyzioterapeutem.

Nevíte si přesto rady? Ve Fyzio světě máme tým zkušených gynekologických fyzioterapeutů, rádi Vám pomůžeme.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00