Podvrtnutý kotník a jeho funkční léčba

Autor: Mgr. Lukasz Hasiuk, 16. března 2022

Podvrtnutí kotníku (odborně distorze hlezna) je úraz, ke kterému dochází, když se silné vazy stabilizující kotník dostanou vlivem vnější síly do bodu, kde už se nedokážou více natáhnout, a dojde k jejich poranění. Jedná se o jeden z nejčastějších úrazů. Stává se lidem v každém věku a častěji jsou poškozené vazy na vnější straně kotníku. Většinou stačí jen chvilka neopatrnosti při došlapu nebo doskoku a dojde k podvrtnutí. Typické je poranění při sportu. V mnoha případech se tento úraz rychle hojí. Pokud ale bolest přetrvává příliš dlouho, otok (výron) se nechce vstřebat a bolest je tak veliká, že nejste schopni přenést váhu na poraněnou končetinu, měli byste kontaktovat lékaře. Lékař vyhodnotí závažnost úrazu a rozhodne o postupu léčby. 

Vazy jsou silné kolagenové struktury, které spojují dvě kosti, udržují je v správné pozici a stabilizují klouby. U podvrtnutí se vazy často jen natáhnou (distenze), ale v extrémních případech může dojít k jejich natržení, nebo úplnému přetržení (ruptura). Neošetřené a neléčené podvrtnutí kotníku může vést k chronické nestabilitě i k poškození kosti a chrupavky v této oblasti. 

 

Příznaky podvrtnutí kotníku: 

  • samotný úraz je bolestivý
  • otok
  • modřina v závažnějších případech
  • bolest/citlivost na dotek
  • omezení rozsahu pohybu
  • nestabilita kotníku, k té dochází i při úplném přetržení vazu a dislokaci kosti v kloubu
  • při vážném poranění vazu lze slyšet prasknutí (vyžaduje diagnostiku lékařem pro vyloučení možné zlomeniny)

Pro důkladnou diagnostiku se používají zobrazovací metody:

  • RTG pro vyšetření kosti a vyloučení zlomenin
  • MRI pro vyšetření celé oblasti v případě mnohonásobných traumat, rozsáhlých zlomenin a velkých poranění měkkých tkání
  • ultrazvuk pro vyšetření vazu a určení stupně jeho poškození

Rozlišujeme 3 stupně závažnosti poranění: 

  1. Mírné, kdy dochází k lehkému natažení vazu, mikrotraumatu ligament, lehkému otoku a bolesti v oblasti kotníku. 
  2. Střední, kdy dochází k částečnému přetržení vazů stabilizujících kotník, středně intenzivnímu otoku a bolesti v oblasti kotníku, při vyšetření lékařem může být kotník lehce nestabilní a může se objevit modřina.
  3. Těžké, kdy dochází k úplnému přetrhnutí vazu, objeví se velký otok a celá oblast je velmi bolestivá, při vyšetření je kotník výrazně nestabilní. 

Operace není u většiny stavů nutná

Většinu stavů po podvrtnutí kotníku lze léčit bez operace. Dokonce i při celkovém přetržení vazu je možné při správné stabilizaci kotník vrátit do plné funkce. Takový stav však vyžaduje odbornou pomoc a cílenou rehabilitaci. Neošetřený ale plně zahojený kotník je hlavní příčinou chronické nestability.

Podle Harvard Medical School by rehabilitace po podvrtnutí kotníku měla obsahovat cviky, které pomohou k návratu plného rozsahu pohybu a posílení svalů v oblasti hlezna. Existují studie, které dokazují, že se pacienti, u nichž se v rámci rehabilitace využívalo dlah, podpěr, kinesiotapingu či elastických bandáží místo klasické sádry, dokázali vrátit ke svým běžným aktivitám mnohem rychleji. Jedná se o tzv. funkční léčbu, která nabízí obecně doporučované postupy při léčbě distorze kotníku. 

Tzv. funkční léčba probíhá ve třech fázích:

Prvních 24h – 48h po úrazu

Postupujeme podle protokolu PRICE. Tlumíme otok, bolest a snižujeme rizika vzniku dalších poranění. 

PRICE je zkratka pro:

Protection/Ochrana – chráníme poraněnou oblast před dalším poškozením použitím berlí, ortézy, dlah, kinesiotapingu apod.

Rest/Odpočinek – znamená omezení veškerých aktivit, klidový režim.

Ice/Led – poraněné místo ledujeme za účelem zmenšení otoku a analgetického (bolest tlumícího) účinku cca 15-20 min 3-4 krát denně. Nikdy neklademe led/ledový obklad bezprostředně na kůži. Podle některých studii stačí ponořit poraněnou končetinu do studené vody o teplotě 10-15°C na danou dobu 15-20 min. Týká se to hlavně prvních 24 až 36 h po úrazu, pak ledování nedoporučujeme, aby nebyly tlumeny reparační procesy. Pokud cítíte, že kotník není výrazněji teplý, chladit ho nemusíte. 

Compression/Komprese – pro redukci otoku a zvýšení stability ovážeme kotník elastickou bandáží. Při obvazování postupujte směrem od prstů nohy přes kotník směrem k lýtku. 

Elevation/Zvednutí – udržujeme končetinu položenou volně na polštáři s lehkým ohnutí kolene a mírnou zevní rotací v kyčelním kloubu. Noha nemusí být podložena zbytečně vysoko. Zlepšujeme tak vstřebávání otoku a proces hojení.

V této fázi léčby můžete užívat léky proti bolesti. V mírnějších případech, kde není nutné zapojit silné léky proti bolesti, používáme léky ze skupiny nesteroidních antirevmatik (ibuprofen/brufen). Ve Fyzio světě, v souladu s nejnovějšími studiemi, doporučujeme klientům, aby se snažili užívání těchto léků minimalizovat. Spolu s bolestí dochází totiž k potlačení přirozených reparačních procesů. Kontrolovaný zánět tělo totiž využívá ve Váš prospěch a s jeho pomocí zpevňuje poraněné vazy. Nesteroidní antirevmatika bohužel s bolestí tlumí i tento zánět a mohou tak zhoršit proces hojení vazů. 

48 – 72h po úrazu

Pracujeme na návratu rozsahu pohybu a síly svalů (v lehčích případech i dříve).

72h po úrazu

Když je zotavování v plném proudu, postupně pracujeme na síle a vytrvalosti svalů, rovnováze a zlepšení stabilizace kloubu například s použitím balančních podložek. Přidáváme také aktivity, které zatím neobsahují rotační nebo kroutivé síly. Na návrat k aktivitám s rotační komponentou kotníku se připravujeme postupně a s plnou kontrolou.

Léčba podvrtnutí kotníku ve Fyzio světě

Klíčem pro návrat plné funkce kotníku je rychlé zahájení cílené terapie. Už v prvních 24 hodinách od úrazu jsme schopni s využitím mnoha technik pomoci tělu bojovat proti otoku, zánětu a bolesti. Kinesiotapingem můžeme redukovat bolest a otok, posilovat lymfatickou drenáž či efektivně stabilizovat poraněný kotník. Technika flossband a aplikace komprese na kloub pomáhá ke snížení bolesti při návratu rozsahu pohybu v kloubu. Důležitou součástí rehabilitačního programu jsou cviky ušité klientovi na míru dle individuálního stavu a kondice. Jejich cílem je posílení svalů, stimulace rovnováhy a koordinace, zlepšení vnímání pohybu a polohy vlastního těla – tzv. propriocepce. Zásadní je také edukace, jak a kdy se znovu správně vrátit k oblíbeným aktivitám. Kotníku vracíme plnou hybnost, zlepšujeme sílu a přesnost zapojení svalů. Ty pak chrání kloub před dalším poraněním.   

 

Jak můžeme předcházet nestabilitě a opakovanému výronu kotníku?

  1. rozcvičkou před každou aktivitou či sportem
  2. opatrností při chůzi na nerovném povrchu
  3. aplikací elastické bandáže nebo tapingu na již dříve poraněný kotník při sportovních aktivitách
  4. nošením pohodlné obuvi vhodné pro daný typ aktivity
  5. omezením chůze na podpatcích
  6. vyhýbáním se aktivitám, na které ještě nejsme řádně připraveni
  7. udržováním dobré svalové síly, šikovnosti a vytrvalosti svalů
  8. zapojením tréninku stability a rovnováhy na balančních podložkách

Odpovědi na Vaše otázky : 

  • Jak dlouho se podvrtnutí kotníku hojí?

Návrat do plné funkce po podvrtnutí kotníku záleží na závažnosti úrazu. Obvykle se pohybuje v rozmezí 2 týdnů u mírných stupňů až 12 týdnů a více u těch závažnějších.

  • Je vhodné chodit po podvrtnutí kotníku? Mám si vzít berle?

Chůze s podvrtnutým kotníkem příliš brzy není vhodná. Může naopak způsobit další poranění, zvýraznit otok a zpomalit léčbu. V případě, kdy není otok příliš velký, necítíte výraznou bolest a můžete nohou volně hýbat, není nutné chůzi úplně omezovat. Jedná se pravděpodobně o první stupeň podvrtnutí a s lehkou stabilizací (obinadlo, kinesiotape) můžete pokračovat v běžných aktivitách. Pokud cítíte, že máte při chůzi bolesti nebo na nohu napadáte, doporučujeme přechodně využít francouzské berle pro odlehčení zátěže na kloub. Návod jak správně chodit o berlích najdete v následujícím článku.

  • Jak rychle se dostanu zpátky k běžným aktivitám?

Pokud se jedná o mírný stupeň podvrtnutí, s využitím protokolu PRICE už 2-3 dny po úrazu je možné se vrátit k normálnímu životu. V případě středních a těžkých úrazů je třeba se připravit na delší dobu zotavování. Vždy záleží na stupni poranění. 

  • Kdy mám raději navštívit lékaře nebo fyzioterapeuta?

Pokud je otok a bolest výrazná, nedovolí Vám přenést váhu na nohu, nebo v případě, že bylo při poranění slyšet prasknutí v kloubu doporučujeme navštívit ortopeda. Fyzioterapeuta můžete navštívit už při druhém stupni poranění. Urychlíte tak hojení a snížíte šanci na vznik nestability kloubu. Fyzioterapeutická péče po třetím stupni poranění by měla být samozřejmostí.

Ve Fyzio světě se léčbou poraněného kotníku běžně zabýváme. Rádi Vám pomůžeme zpět do života bez bolesti a omezení.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00