Plochá noha u dítěte – jsou ploché nohy u dětí normální?

Autor: Mgr. Daniela Gregová, 15. května 2023

Kůstky nohy jsou rozpoznatelné už v 8. týdnu nitroděložního vývoje

Již během těhotenství si v prvních týdnech života miminka vytváří základ kosterní soustavy, včetně kostry nohy. Už na konci 8. týdne je možné rozpoznat kotník, přední část nohy a prsty. Po narození jsou kůstky nohy pár měsíců ještě měkké a křehké. A jsou tedy náchylnější k různým deformacím. Klenutí je také založeno už od narození, ale protože je vyplněné tukovým polštářkem, tak se noha jeví jako plochá.

Základ klenby se formuje už v době, kdy dítě ještě ani nestojí 

Klíčovým aspektem celého tohoto období je správný motorický vývoj miminka. Kvantita a hlavně kvalita pohybových vzorů, které se miminko učí v prvních letech života, rozvíjí zcela zásadním způsobem svalový aparát, včetně svalů nohy. Ty pomáhají dítěti udržet stabilitu a koordinaci při pohybu. V průběhu prvních několika měsíců se dítě naučí lézt a poté se učí sedět, stát a chodit. Klenby se tak postupně dotvářejí. Tyto aktivity jsou nesmírně důležité pro správný vývoj kostry nohy, protože je to právě práce svalů, která dotváří tvar kostí a kloubů.

Klenba se začíná objevovat okolo 2.-3.roku života

Jak se noha stává aktivnější, tukový polštářek na noze mizí. Většinou kolem 2.-3. roku života se začíná objevovat klenutí na vnitřní ploše. Dospěláckých rysů ale noha dosahuje až okolo 6.-8. roku života. Během prvních pár let se tak nožky definitivně zformují a pohybové návyky se zafixují. Není nutné zdůrazňovat, o jak důležité období vývoje se jedná. Pokud v této fázi není stimulů pro plosku dostatek, lehce se vytvoří základ pro různé „nožní“ diagnózy. Dítě by v první řadě mělo mít vhodnou obuv. Ideálně by ho měl pravidelně sledovat také lékař či fyzioterapeut, kteří by případné problémy odhalili a pomohli je řešit.

Přes klenbu se při každém kroku přenáší váha celého těla.

Kostra nohy vytváří podélné a příčné klenutí. Jejich udržení je závislé na stavbě kostí, svalech a soustavě krátkých a dlouhých vazů nohy a bérce. Hlavní funkcí tohoto klenutí je nošení tíhy celého těla. Neméně významná je funkce klenby při pružném odvíjení chodidla při chůzi, skoku či běhu.

Jak poznat plochonoží u dítěte?

Pokud je klenutí nohy při pohybu nedostatečné, případně chybí klenba na chodidle úplně, hovoříme o plochonoží. Důležité je rozeznat jestli se noha jeví jako plochá i při pohybu nebo jen v klidu. Při podezření z propadu klenby nohy je dobré nechat dítě alespoň postavit se na špičky, projít se nebo udělat dřep. Pokud se při těchto aktivitách klenba zvýrazní, je možné považovat funkčnost nohy za normální. 

Za patologii (chybu) považujeme až stav, kdy při nástupu do školy chybí vnitřní klenutí nohy a/nebo otisk přesahuje vnitřní hranu chodidla. Je ale dobré sledovat, jak se mezi 3. až 6. rokem života otisk nohy dítěte mění.

Dalším důležitým bodem je to, jestli se při stoji propadá hlezno (kotník) dovnitř. To znamená, že při pohledu zezadu má noha dítěte v oblasti kotníků tvar do X. 

K čemu zborcení klenby může vést?

Zborcení může vést k řadě problémů, jako jsou bolesti chodidel, rychlejší únava svalů při chůzi, křeče v nohou nebo bolesti kolen a zad. Zrádné je, že plochonoží u dětí často dlouhou nepůsobí žádné potíže. Ty se začínají projevovat buď u dospívajících dětí, a nebo častěji až ve vyšším věku, kdy je kostra nohy už zformovaná a pohybové návyky pevně zafixované.

Neléčená plochá noha tak může vést k deformacím a nepřirozenému postavení kostí. Ovlivňuje vývoj a tvar i dalších částí těla, jako jsou kolena, kyčle a páteř. 

Plochonoží s sebou nese také nevyrovnané zatížení chodidla a přenášení tvrdých dopadů z nohou na páteř a výš. Téměř s jistotou se časem odrazí v problémech s držením těla, rozvoji bolestí v bedrech, krční páteři, nejasných bolestech hlavy atd. Plochá noha by se tedy měla ošetřit co nejdříve, aby se minimalizovaly možné dopady na vývoj kostry dolních končetin a dalších částí těla.

7 nejčastějších důvodů vzniku ploché nohy u dětí

Existuje několik faktorů, které mohou přispět k výskytu plochonoží u dětí. Mezi nejčastější příčiny patří:

  1. Špatná obuv. Nošení nevhodné nebo příliš úzké obuvi může ovlivnit správný vývoj klenby nohy a vést k plochonoží. Důvodem bývají také menší velikost botičky nebo příliš malé a těsné ponožky, které neumožní prstům na nožce správné zapojení do pohybu. Často jsou tak kůstky nohy, drobné prsty a klouby stlačovány k sobě.
  2. Genetika a hypermobilita. Některé děti mohou být více náchylné k plochonoží kvůli genetickým faktorům. Jedním z nich je také vrozená zvýšená volnost vaziva a větší kloubní pohyblivost – hypermobilita. Stav vaziva je určitě pro budoucí rozvoj plochonoží klíčovým faktorem. Pokud má dítě větší kloubní volnost a nižší svalové napětí, otisk jeho nožičky bude určitě větší než je norma. Rozhodující je v tomto případě věk dítěte. Hypermobilita přirozeně vrcholí ve 2 letech. Pokud přetrvává i nadále ve větší míře, je vhodné další vývoj více hlídat a případně volit včas adekvátní terapeutický zásah.
  3. Nadváha může způsobit přetížení nohou a snížení podélné klenby nohy.
  4. Nedostatečná fyzická aktivita. Málo přirozeného pohybu, sezení u počítače či televize vede k oslabení svalů a celkově k menší fyzické zdatnosti. To se samozřejmě podepíše i na aktivitě dětských nohou, které se pak více zavěšují do vazů, místo aby pracovaly svaly. V tomto případě by byly otisky nožiček také určitě nad normou. Čím pestřejší zažije nožka dítěte terén, tím lépe. 
  5. Pohybové stereotypy a kvalita spolupráce jednotlivých částí těla. Správnému vývoji nožky moc nepřidá pokud je pohybový repertoár dítěte omezený. Například příliš včasnou sportovní specializací nebo naopak nedostatkem jakéhokoliv pohybu. Ještě komplikovanější je situace, kde je i tento omezený vzor, ve kterém se dítě pohybuje, nekvalitní a vede k jeho přetěžování. Abychom zabránili vzniku problémů s bolestmi nohou, je v ideálním případě posuzována provázanost, spolupráce, timing a kvalita zapojení svalových řetězců. Tyto řetězce se vinou z trupu přes pánev a stehna až do lýtek.
  6. Zranění. Některá zranění nohy nebo kotníku mohou ovlivnit klenbu a vést také k plochonoží.
  7. Nemoci. Některá chronická onemocnění, jako je např. artritida, mohou vést k oslabení svalů a vazů nohou. Také neurologické nebo neuromuskulární poruchy mohou oslabit svaly nohou a způsobit pokles klenby nohy. V těchto případech je důležité, aby se na práci s klenbou nezapomínalo, a minimalizovaly se tak negativní dopady na vývoj kostry dolních končetin a další části těla.

Jak podpořit zdravý vývoj nožiček?

Stimulovat, stimulovat, stimulovat… Jedním z klíčových faktorů je dostatečné množství podnětů. Mezi ně můžeme také zařadit chůzi naboso po trávě, po kamíncích nebo chůzi v potůčku. Alternativou na doma je pořízení senzorického koberečku pro děti. Výhodou je i obyčejné střídání různých podlahových materiálů jako je hladká plovoucí podlaha, chladná dlažba, drsnější beton, nebo teplejší měkký koberec. Prospěšné jsou i různé pomůcky, které donutí zažít oporu o nohu v náklonu, nebo jiném než centrovaném postavení, jako jsou balanční chodníky, hrací kameny, atd.

Vlastně stačí skutečně málo

  • Hlídejte si správné obouvání.
  • Dejte pozor na příliš těsné nebo malé dupačky, punčocháče a ponožky.
  • Pokud je to bezpečné, dopřejte dítěti možnost osahat si tento svět i nohama.
  • Pro zdravý vývoj kostí, svalů a kloubů je důležitá kvalitní výživa. Zejména hlídejte dostatek vápníku a vitamínu D.
  • Pravidelné kontroly u lékaře/fyzioterapeuta mohou pomoci zachytit vznikající problém už v prvopočátcích. Řešení je pak mnohem snazší.
  • Rozvíjejte správné držení těla Vašeho dítěte. Pokud se dítě hrbí, má předsunuté držení hlavy a ramen, nosí nevhodný batoh, nebo má oslabené břišní svaly, tak všechny tyto asymetrie mohou vést k nesprávnému rozložení váhy na nohy. Následkem je nesprávný vývoj nožních oblouků, což může přispět ke vzniku plochých nohou.

Jak na plochou nohu? Dlouhodobě a poctivě cvičit

V první řadě je na místě prevence. Pokud už dítě má skutečně problém, doporučujeme navštívit fyzioterapeuta. Ten komplexně posoudí souhru všech svalů, kvalitu pohybových vzorů, pomůže vytvořit cvičební plán na míru dítěti a pečlivě zainstruuje rodiče, na co si dát při cvičení pozor. Někdy je nutné začít pracovat na posílení a funkčním zapojení svalů trupu a pánve, aby se vůbec svaly nožky měly šanci správně zapojit do svalových souher a vytvořily kvalitní oporu.

Jindy stačí pracovat přímo na noze samotné a rozvinout její motorické dovednosti. Často je nutné zlepšit její citlivost, zahrnout ji různými podněty, a pak pracovat se správným rozložením opory pro vytvoření klenby. Začít cvičit s dítětem je možné už od narození. V terapii se využívají různé typy metodik. Pro ty nejmenší je možno pracovat např. pomocí Vojtovy metody nebo Bobath konceptu. U spolupracujících starších dětí se využívá například Dynamická neuromuskulární stabilizace (DNS). Věřte, že cvičení v léčbě plochonoží funguje, je ale potřeba trpělivě cvičit, a to dlouhodobě a poctivě. Vaše snaha se Vám dříve nebo později vrátí.

Co vložky do bot?

Mohou být k prospěchu věci. Vždy by ale měly být součástí komplexní terapie, která zahrnuje cvičení na doma, fyzioterapii a režimová opatření. Vložky mohou pomoci udržovat správnou polohu nohy a zlepšovat podpůrnou funkci klenby. Musí být zhotoveny na míru po pečlivém vyšetření, jehož součástí je vyšetření na podoskopu. Dále se provádí funkční testy, při kterých jsou hodnoceny pohyby kloubů nohy a chodidla, například testy stability, rovnováhy či koordinace.

Co má splňovat vhodná dětská bota?

  • správná velikost – malá nožka totiž rychle roste,
  • funkční podrážka – volte boty s pružnou a poddajnou podrážkou, která umožní přirozené pohyby nohy (pozor na příliš tuhé, těsné a těžké boty),
  • dostatečná podpora klenby, aby se nožka nepropadala dovnitř,
  • prodyšnost – což umožňují pouze kvalitní materiály, současně minimalizují riziko zánětů a kožních problémů.

Co barefoot boty při plochých nožkách?

Barefoot boty jsou navrženy tak, aby co nejvíce simulovaly chůzi na bosé noze a podporovaly přirozený pohyb nohy. Pro děti s plochonožím mohou být běžné boty příliš omezující a nemusí umožňovat dostatečnou volnost pohybu a stimulaci svalů nohou. 

Proto někteří rodiče pořizují svým dětem tzv. barefoot boty, které mají měkkou a pružnou podrážku, která umožňuje lepší propojení nohy s terénem, což podpoří přirozenou práci svalů nohou. Pokud se rozhodnete na tento typ obuvi přejít, nezapomínejte, že by to mělo být postupně. Noha potřebuje jistý čas, aby se měla šanci přizpůsobit a nebyla najednou vystavena příliš velké zátěži. Také jsou některé stavy plochonoží vysloveně pro tento typ bot nevhodné, neboť neposkytují takovou stabilitu a podporu, jaká je pro dítě v určitém bodě terapie nezbytná.

Je šance, že se noha upraví sama?

Je šance, že v některých případech se stav upraví samovolně růstem. Často tomu tak bývá v lehkých případech ploché nohy. Pokud je ale problém výraznější, sám nezmizí, i když noha v dětském věku nebolí. Děti si tak do života odnesou nekvalitní svalové souhry a problémy přijdou často až v dospělosti.

Ve Fyzio světě se specializujeme na dospělé klienty

Ve Fyzio světě se specializujeme na ambulantní péči o dospělé klienty. Nicméně otázka ploché nohy u dětí je tak zásadní a může změnit kvalitu života tolika lidem, že jsme se rozhodli k tomuto tématu vyjádřit. Snad Vám nebo Vašemu dítěti byl tento článek nápomocný. Pro více zajímavých informací můžete sledovat náš facebook nebo instagram.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00