Plochá noha a možnosti její léčby

Autor: Mgr. Daniela Gregová, 17. října 2022

“Lidské chodidlo je stroj mistrovské konstrukce a umělecké dílo.” (Leonardo da Vinci)

Naše chodidlo tvoří 26 kostí, 33 kloubů a 19 svalů v celkové délce přibližně 5,7 metru. Dále je tvořeno 107 vazy, tepnami, žílami a nervy, to vše v délce 1,6 km, nepočítaje stovky tisíc potních žlázek a pórů. Naše noha patří k nejzatíženějším částem našeho těla a funkce, které zastává, odpovídají její složité stavbě. Aby nám chodidlo sloužilo v plné síle, jsou pro jeho funkci klíčové pěkně tvarované klenby.

 

Podélná a příčná klenba nese tělo a chrání klouby od přetížení

Naše noha má dvě podélné klenby a jednu příčnou. Díky kterým tlumí nárazy při došlapu na tvrdou podložku. Podélná nožní klenba se nachází mezi patou a palcem (vnitřní podélná klenba) a také mezi patou a malíkem (vnější podélná klenba). Příčná klenba se rozprostírá od kloubu palce k malíčku. Struktura klenby určuje, jak člověk chodí. Klenby musí být pevné a zároveň pružné, aby se přizpůsobily zátěži a různým povrchům. Jejich úkolem je odlehčovat kloubům a chránit páteř, aby se na ni nepřenášely velké otřesy. Klenby také zajišťují pružnost a ohebnost středu chodidla, napomáhají rovnoměrnému rozložení hmotnosti a celkově držení rovnováhy těla. Pokud rozložení váhy těla není symetrické, můžeme si všimnout, že se obuv opotřebovává nerovnoměrně nebo rychleji než obvykle, zejména na jedné straně.

Co to je plochá noha?

Lidé s plochou nohou mají buď velmi nízkou nebo žádnou klenbu, což znamená, že jedno nebo obě chodidla mohou být se zemí v plném kontaktu. Plochá noha je nejčastější „nožní“ diagnózou jak v dospělém, tak dětském věku. Je-li chodidlo ploché, zbytek těla musí tento nedostatek kompenzovat. Dochází ke změnám v osách zatížení a pohybu ve všech kloubech nad chodidlem, což vede k většímu přetěžování kotníků, kolen a zad. Ploché nohy pak ovlivňují nastavení těla při stání, chůzi nebo běhu. 

Plochá noha v dětském věku

S klenbou na noze se děti nerodí, vyvíjí se postupně na základě nejen předurčené anatomie, ale také svalových souher celých dolních končetin a těla. Na tvorbě klenby se podílí mnoho faktorů. 

Dětské chodidlo má od narození do 2-3 let na vnitřní straně tzv. tukový polštář, proto je otisk miminek plošší. Tukový polštář postupně mizí a mění se tuhost vaziva. Pokud chceme posuzovat přítomnost klenby, můžeme tak učinit až v době dozrání hrubé motoriky, a tím i nožky (cca 4 roky věku). Fyzioterapeut ale hodnotí primárně funkci, nikoli strukturu. Pokud tedy máte pocit, že vývoj neběží úplně správně, nečekejte. Zkušený fyzioterapeut dokáže zhodnotit aktivitu svalů a práci nožiček už ve velmi raném věku. To, jak fungují svaly, nakonec formuje kosti, klenby a vytvoří strukturu. Dětský věk je v tomto ohledu klíčové období. Pro podporu přirozeného vývoje často postačí jen velmi malý stimul a výsledek se dostaví záhy. 

Plochá noha v dospělosti

V dospělosti se plochá noha často vyvine na podkladě přílišné volnosti vazů v kombinaci se svalovou ochablostí. Další rizikové faktory, které k tomu často dopomohou jsou například nadváha, těhotenství, kloubní onemocnění (revmatoidní artritida) nebo genetické faktory.

Stupně ploché nohy dle míry postižení

  • Nejlehčí stupeň postižení se projevuje pouze při statickém zatížení a jde pouze o mírné rozšíření ve středové části chodidla. Při pohybu, stoji na špičkách nebo ve dřepu se klenby opět objevují. Vada je skoro vždy oboustranná. Pohyb je bez bolesti, ale z důvodu většího zatížení na vnitřní ploše, bývají boty sešlapány dříve na vnitřní straně.
  • U druhého stupně plochých nohou je porucha viditelná i při pohybu. Při chůzi se zatěžuje vnitřní plocha chodidla, kde by podélná klenba měla bránit kontaktu nohy se zemí. Chůze může být po delší době únavná a bolestivá, mohou se objevovat otoky nohou a kotníků. V tomto stádiu je možné plochou nohu ovlivnit pomocí fyzioterapie a vrátit se k bezbolestnému stavu.
  • U třetího stupně je přítomná zjevná deformita tvaru nohy. Klenby již nelze aktivně vytvarovat, protože se tkáně přizpůsobily nevhodným návykům. Na otisku nohy není patrné žádné klenutí a na vnitřní straně je naopak zjevné měsíčkovité rozšíření. Deformita je strukturální a projevuje se bolestivostí při chůzi a po námaze.

Jak bolí plochá noha?

Mnoho lidí s plochou nohou nemusí mít žádné nepříjemné příznaky. Nejčastějším symptomem, který se objevuje je bolest v důsledku přetížených svalů či vazů. Při těžším postižení se přidává také otok nebo ztuhlost. Pokračuje-li přetěžování nevhodnou obuví, obezitou, přílišnou fyzickou aktivitou, je výsledkem rozvoj dalších diagnóz. Obyčejně jde o velmi obtěžující stavy, které mají velké riziko přechodu do chronicity.

Časté komplikace spojené s plochou nohou

Metatarzalgie – neboli bolest přednoží v oblasti nártu a plosky nohy. Příčinou bývá propad příčné klenby. Bolest se může vyvíjet postupně. Zpočátku se jedná o pocit chůze s kuličkou či kamínkem v botě a nakonec je bolest pálivá, vystřelující, prsty brní nebo jsou necitlivé. Bolest se typicky zhoršuje ve stoje, běhu nebo chůzi naboso.

Únavová zlomenina metatarzu – Únavová zlomenina nevzniká po úrazu, ale po velké fyzické zátěži či kombinaci fyzická zátěž-nevhodná obuv-plochá noha. Vlivem zátěže se v kostech vytváří mikrotrhlinky. Pokud se noha dál přetěžuje a trhlinky se nestihnou zregenerovat, prohlubují se až nakonec vyústí ve zlomeninu. Například u běžců bývá nejčastěji zlomená druhá nártní kost. Projevuje se nenápadně, bolestí zpočátku jen při zátěží, později v klidu, nakonec znemožní jakýkoliv pohyb a v místě se může objevit otok.

Plantární fascitida – Jde o bolest pociťovanou ve spodní části paty. Obvykle se jedná o bodavou bolest v plosce nohy. Dává o sobě znát hned při prvním ranním kroku, když vstanete z postele, nebo při prvním kroku po odpočinku. Příčinou je zánět fascie chodidla, která byla vystavena nadměrné zátěži. Nejprve dochází k mikrotrhlinám, podráždění a poté degenerativním změnám, k čemuž se časem přidává i zánět.

Dalšími častými komplikacemi provázejícími ploché nohy jsou: zánět Achillovy šlachy, vbočené palce (hallux valgus), kladívkové prsty, patní ostruha.

Jak Vám může pomoci fyzioterapie?

S plochou nohou může ve většině případů pomoci i fyzioterapie. Hlavním benefitem fyzioterapie je možnost zmírnění problémů spojených s plochými nohami. Ve Fyzio světě Vás naučíme, jak o nohy pečovat a při pohybu s nimi přirozeně pracovat. Naučíte se techniky a cvičení, které pomohou ke správné funkci klenby a zlepší držení těla. Pokud trpíte bolestmi, fyzioterapeut Vám uleví od bolesti mobilizacemi kloubů, uvolněním svalů a fascií. V některých případech v terapii využíváme také benefity rázové vlny nebo vysokovýkonného laseru. Správně vedená fyzioterapie urychlí hojení, utiší bolest a pomůže s případným otokem u akutních stavů. Mezi další účinné techniky řadíme tejpování či práci s flossbandem.

Poradíme Vám také ohledně vhodné obuvi a vhodných vložek pro zlepšení postavení chodidla. Vytvoříme program, který zlepší kvalitu chůze, stabilitu a koordinaci Vašich nohou a zmenšíme tak bolest a riziko vzniku dalších zdravotních problémů v budoucnosti.

Informace o možnosti nošení ortopedických vložek nebo barefoot bot najdete v následujícím článku.

Kdy neváhat s vyhledáním odborníka?

  • ploché nohy se objevily teprve nedávno a náhle
  • jsou přítomné bolesti chodidel, kotníků nebo dolních končetin,
  • příznaky se nezlepšují ani s podpůrnou, dobře padnoucí obuví
  • při přetrvávajícím pocitu tuhých, ztuhlých, těžkých a neobratných nohou.

7 cviků na trénink klenby na doma

  1. Posaďte se na židli, nohy se dotýkají země. Umístěte golfový míček pod chodidlo a po dobu 2 minut jej mírnou silou přitlačte kutálejte pod klenbou chodidla dopředu a dozadu, abyste protáhli fascie a vazy v chodidle.
  2. Vsedě sevřete pravou ruku v pěst a klouby ruky si promačkejte, namasírujte a vytřete levé chodidlo. Provádějte alespoň 30 sekund. Vystřídejte.
  3. Nohy jsou uvolněné, pomalu začněte zvedat palec od podlahy a ostatní prsty nechte položené. A teď obráceně. Palec nohy nechte na podlaze a ostatní prsty zvedněte z podlahy. Opakujte 2 série 10krát.
  4. Postavte se a přidržujte se stěny jako opory. Rozkročte se jednou nohou dopředu, druhou dozadu tak, aby špičky směřovaly dopředu. Přední noha je pokrčená a zadní natažená. Mírně se předkloňte, dokud neucítíte protažení v zadním lýtku. Proveďte 2 série s výdrží 30 sekund.
  5. Vestoje si dejte mezi palec pravé a levé nohy malý míček a palce zvedejte. Míček se snažte udržet pomocí vzájemné spolupráce obou palců. Trénujte 2 minuty.
  6. Protažení fascií chodidla. Přejděte na všechny čtyři, kolena jsou pod kyčlemi, dlaně pod rameny. Prsty na nohou se opírají do země a pomalu s rovnými zády a pohledem upřeným na nohy začnete zvedat kolena. Pohyb nemusí být velký, stačí zvednout o 10 cm, chvíli vydržte a položte. Celou dobu se snažte prsty tlačit do země a udržet paty uprostřed chodidla. Kyčel, koleno, chodidlo by měly být v jedné ose. Nezapomeňte pravidelně dýchat do břicha. Opakujte 5 krát s výdrží 10 sekund. 
  7. Poloha je stejná jako ve cviku č.6. Nebudeme ale zvedat kolena, nýbrž couvat pánví dozadu nad paty. Opět jsou prsty na nohách opřeny, páteř je celou dobu napřímena a v průběhu celého pohybu pánve se snažíme udržet chodidla rovnoběžně. Střed paty si můžeme promítnou mezi 2.-3. prst na noze. Pohyb opakujeme 10krát.

Ve Fyzio světě se léčbou ploché nohy zabýváme, rádi Vám pomůžeme.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00