Nečekané příznaky potravinové intolerance a její vliv na naše tělo

Autor: Mgr. Daniela Gregová, 21. srpna 2023

Věděli jste, že potravinová intolerance může být jednou z možných příčin bolesti zad, potíží s pletí, nebo problému se vstřebáváním minerálních látek? Možná jste zkusili možné i nemožné a stále nemáte na svoje problémy odpověď, a už vůbec ne řešení. Skrytá intolerance nebo nedbalé dodržování diety při již potvrzené nesnášenlivosti na nějakou složku potravy může být důvodem zdravotních obtíží, které byste možná nečekali. Řada z nich spadá i do našeho oboru fyzioterapie, proto jsme se pro Vás rozhodli napsat tento informační článek. 

Potravinová intolerance může mít různé příčiny

Potravinová intolerance je stav, kdy naše tělo nedokáže správně trávit určité potraviny nebo složky potravin. Většinou je příčinou nějaký metabolický problém. Jde o poruchu trávení a vstřebávání zejména na úrovni slizniční bariéry a/nebo enzymů, které jsou k tomu potřebné. Nejčastěji se jedná o intoleranci laktózy (nesnášenlivost mléka) a lepku, která se projevuje velmi rozmanitě, přičemž nejzávažnější formou intolerance lepku je celiakie.

Příznakem nemusí být jen trávicí obtíže

Zrádnost potravinových intolerancí spočívá v tom, že se mohou svými projevy velmi lišit. Reakce těla bývají často opožděné a příznaky se někdy objevují až za několik dnů nebo týdnů. Mezi ty nejčastější projevy patří bolest břicha, nadýmání, průjem, zácpa, zvracení, nevolnost či pálení žáhy. Kromě zažívacích obtíží mohou někteří lidé trpět také bolestmi hlavy, svalů a kloubů, únavou, různými kožními či dýchacími potížemi. Intolerance může stát také za problémem se spánkem či psychickou nepohodou.

 

Jak potravinová intolerance způsobuje zdravotní problémy mimo zažívací trakt?

  1. Zánět. Některé formy potravinové intolerance mohou podporovat zánětlivé procesy v těle. Například neschopností těla adekvátně reagovat na potravinu dochází k hromadění histaminu, cytokinu či jiných zánětlivých mediátorů. Tyto látky mohou působit na nervový systém a zvyšovat citlivost nervových zakončení. 
  2. Zhoršené vstřebávání živin. Intolerance (zvláště neobjevená) může vést k nedostatečnému vstřebávání některých živin, minerálů a vitamínů. 
  3. Mikrobiom. V tomto případě intolerance často způsobí nerovnováhu mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi v trávicím traktu. Může také měnit propustnost střevní stěny, což umožňuje unikání škodlivých látek a bakterií z trávicího traktu do okolních tkání a krevního oběhu. Výsledkem je opětovné vybuzení imunitního systému. I když výzkumy stále běží, už dnes s jistotou víme, že mikrobiom hraje klíčovou roli v mnoha funkcích lidského těla. Od produkce enzymů, přes udržování imunitních reakcí v rovnováze, syntézu vitamínů, ochranu trávicího traktu před infekcemi, až po produkci látek, které komunikují s mozkem a ovlivňují emoce, náladu či kognitivní funkce.
  1. Potravinová intolerance a bolesti zad

Bolest zad je velmi častým problémem. V předešlých článcích jsme popsali, že může mít mnoho příčin. Zajímavé je, že existuje dokonce několik způsobů, jak může potravinová intolerance přispět k bolestem zad. Například jsou to: 

  1. Zcitlivění nervové soustavy. Nepřiměřenou reakcí imunitního systému na danou složku potravy a vlivem zmíněných zánětlivých mediátorů může docházet k ovlivnění nervového systému a ke změně interpretace bolesti z nervových zakončení v oblasti zad.
  2. Změna funkce bránice. Vlivem bolestí a nepříjemných pocitů v oblasti trávícího systému často dochází ke změně funkce bránice. Bránice je plochý dýchací sval mezi hrudníkem a břichem. V této situaci ztrácí schopnost podepřít a stabilizovat páteř, stejně tak jako ztrácí schopnost účastnit se pohybů spojených s dýcháním.
  3. Nadýmání. Potravinová intolerance, zejména na laktózu nebo fruktózu, může způsobovat nadýmání a nadměrnou tvorbu plynu. Tento nadýmavý stav vyvíjí tlak na okolní struktury, mění napětí svalů břicha a zad a způsobuje tvorbu blokád, nepohodlí a bolest.
  4. Gastrointestinální příznaky. Potravinová intolerance může vést ke gastrointestinálním problémům, jako je průjem nebo zácpa. Tyto problémy mohou ovlivnit funkci trávicího systému a znovu změnit chování okolních částí – svalů, kloubů, fascií a dalších struktur v oblasti zad.
  5. Reakce svalů a kloubů. Zánětlivé mediátory mohou také vyvolávat svalové křeče, zvýšené napětí a zhoršovat pohyblivost kloubů v přímé návaznosti na zánět. Tyto faktory následně přispívají k bolestem zad.

Je důležité si uvědomit, že přesný mechanismus, kterým potravinová intolerance přispívá k bolestem zad je individuální a závisí na konkrétních reakcích těla, jeho imunitního systému či metabolické výbavě.

  1. Potravinová intolerance a poruchy menstruačního cyklu

Potíže s menstruačním cyklem mohou být intolerancemi potencovány. Jednou z možností ovlivnění cyklu je skrze rozladění hormonálního systému. Potraviny, na které jste intolerantní, pomocí zánětlivých reakcí narušují rovnováhu hormonů. Hormony regulující menstruaci jsou estrogeny, progesteron a hormony stimulující folikuly. To může vést k poruchám cyklu, jako je nepravidelnost nebo vynechání menstruace. Také intenzita krvácení a bolestivost může být těmito faktory ovlivněna. Zánět může mít také nepříznivý vliv na funkci vaječníků a na uvolňování hormonů z hypotalamu a hypofýzy, které hrají klíčovou roli v hormonálním regulačním systému.

  1. Potravinová intolerance a psychika

V tomto případě je důležitá role mikrobiomu. Existuje stále více důkazů naznačujících spojitost mezi ním a naší náladou. Víme totiž, že intolerance mikrobiom výrazně narušují. Pokud je náš mikrobiom v rovnováze, jeho mikroorganismy jsou schopny produkovat neurotransmitery, jako je serotonin, dopamin a gamma-aminomáselná kyselina (GABA). Tyto neurotransmitery jsou spojovány s regulací nálady, emocí či stresové odpovědi. Správná rovnováha mikrobiomu podporuje produkci těchto neurotransmiterů a ovlivňuje tak psychickou pohodu. Mikroorganismy produkují také látky, jako jsou krátké řetězcové mastné kyseliny a peptidy, které mají protizánětlivé vlastnosti a ovlivňují produkci hormonů. A hormony opět souvisí s náladou a psychickým stavem :-).

  1. Potravinová intolerance a akné

I zánětlivá reakce v pokožce, která je spojena s akné, může být způsobena nerovnováhou mikroorganismů v mikrobiomu. Nadměrný růst určitých bakterií, jako je Propionibacterium acnes, může hrát roli ve vzniku a progresi akné. Tyto bakterie jsou běžně přítomné na pokožce a obvykle nezpůsobují žádné problémy. Pokud se jejich množství při nerovnováze mikrobiomu markantně zvýší, dochází k zánětlivé reakci. Propionibacterium acnes totiž začnou produkovat tukové kyseliny a další látky, které stimulují zvýšenou tvorbu kožního mazu či ucpání mazových žláz. To může vést k tvorbě komedonů (černých teček) a zánětlivých lézí spojených s akné.

  1. Potravinová intolerance, chronická únava a spánek

Jednou z cest, jak potravinová intolerance může vést k chronické únavě, je porucha trávení a vstřebávání živin z potravy. Když tělo nedostává potřebné živiny, které jsou nezbytné pro správné fungování a energetický metabolismus, může se objevit chronická únava a ospalost. Nedostatek důležitých živin brzdí energetické procesy v těle a vede k poklesu vitality. Dalším faktorem je vliv potravinové intolerance na kvalitu spánku. Některé potraviny, na které je tělo citlivé, mohou způsobit nepohodlí, neklid a nespavost. Porucha spánku a nedostatek kvalitního odpočinku přispívají k rozvoji chronické únavy a nedostatku energie během dne.

7 tipů, když máte podezření na potravinovou intoleranci

  1. Navštivte imunologa, nebo alergologa.
  2. V případě, že bude intolerance odhalena – dodržujte dietu!
  3. Pokud jsou výsledky neprůkazné, můžete zkusit ještě genetické vyšetření nebo otestování Vašeho mikrobiomu, ale počítejte s tím, že vyšetření budou finančně nákladnější.
  4. Potravinovou intoleranci můžete zjistit také eliminační dietou, kdy vyřadíte potenciálně problematické potraviny ze stravy na určitou dobu, minimálně ale 4 týdny. Následně pozorujete, jak tělo na tyto změny reaguje. Při této dietě můžete využít nutričního specialistu, který se danou problematikou zabývá a pomůže Vám s eliminačním jídelníčkem.
  5. Zařadit můžete potraviny pomáhající snižovat zánět v těle. Jsou to potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jako je losos, tuňák a kvalitní řepkový olej.
  6. Potraviny, kterým byste se měli vyhnout jsou rafinovaný cukr, alkohol, syrové mléčné výrobky a kofein.
  7. Identifikace problematických potravin a následná úprava stravy Vám pomohou cítit se lépe. Správná péče o stravu hraje klíčovou roli pro pohodu těla. K uvolnění orgánového napětí, svalů a blokád poslouží specializovaná fyzioterapie.

Ve Fyzio světě se zabýváme fyzioterapií zaměřenou na oblast vnitřních orgánů a břicha (viscerální terapie). Rádi Vám pomůžeme rozklíčovat a řešit příčinu Vašich obtíží.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00