Natržení svalu a jeho léčba

Autor: Mgr. Daniela Gregová, 31. října 2022

Svalová zranění jsou při sportu velice běžná a dá se říci, že se jim vyhne málokdo. Bohužel často vedou ke kratší či delší tréninkové a soutěžní pauze. Zároveň pro Vás nemusí být vůbec snadné určit, co za typ svalového zranění jste utrpěli, jaká doba je potřebná k úplnému uzdravení, kdy a jakým způsobem rehabilitovat, a jak začít postupně s tréninkem.

 

Jaká je závažnost poranění svalu?

Pokud sportujete, pravděpodobně jste si již Vy nebo někdo z Vašich známých přivodil nějaký ten “natažený” nebo “natržený sval”. Jedná se ve skutečnosti o stejný problém různé závažnosti. Míru poškození svalu můžeme rozdělit do několika stupňů. 

Přetížený sval – nultý stupeň

Jde o lokální či generalizovanou svalovou bolest, která se může objevit po cvičení. Běžně se vyskytuje po náročnějším či nezvyklém cvičení s excentrickou zátěží. Obvykle vrcholí 24 až 72 hodin po cvičení, ale nakonec bolest sama po pěti až sedmi dnech zmizí. Sval je bolestivý při pohybu i na pohmat, dále může být snížený rozsah pohybu a zvýšená hladina kreatinkinázy v krvi, což je bráno jako určitý ukazatel poškození jednotlivých svalových vláken. 

Mikrotrauma – 1. stupeň

V tomto případě jsou ve svalu malá poranění. Bolest je pouze lokální a častěji se objevuje až následující den. Nedochází ke snížení síly a je zachován plný aktivní i pasivní rozsah pohybu, bývá také přítomen otok. Poraněna může být svalová část, ale i fascie (plošná vaziva probíhající svalem). Často dojde k poranění v místě, kde sval přechází ve šlachu. Zranění 1. stupně jsou relativně rychle rehabilitovatelná v závislosti na postižené svalové skupině a míře zátěže sportovce. Do plného výkonu se pacient obvykle vrací za 1-3 týdny.

Natržení – 2. stupeň

Při poraněních 2. stupně jde o středně těžká natržení svalu. Sportovec obvykle trpí bolestí již během aktivity. Po 24 hodinách může být přítomno ještě určité omezení rozsahu, bolest při zapojení svalu do pohybu a lehce snížená svalová síla. Stupeň 2 může být lokalizovaný v samotném svalu, ve šlaše, případně v místě přechodu svalu ve šlachu. Pokud jde o poranění povrchové, může být s odstupem patrný hematom (modřina). Při poranění hlubších vrstev svalu hematom nemusí být okem viditelný, protože je v hloubce svalu (prokázat ho lze například při vyšetření ultrazvukem).

Rozsáhlá natržení – 3. stupeň

Při poraněních 3. stupně jde o rozsáhlá natržení svalu, při kterých dochází k přetržení značného počtu svalových vláken. U sportovce se zranění obvykle projeví náhlým nástupem bolesti, kdy nemůže pokračovat v činnosti. Síla i rozsah jsou omezené i po 24 hodinách. Bolest se objevuje při každém pokusu o zapojení svalu do pohybu. Přítomná je svalová slabost, výrazný otok, může být přítomný hematom.

Přetržení svalu nebo šlachy – 4. stupeň

Poranění 4. stupně představují úplné přetržení svalu nebo šlachy. To znamená, že buď je šlacha oddělená od svalového bříška, nebo je svalové bříško skutečně roztrženo na dvě části. Sportovec pociťuje náhle vzniklou bolest a je mu znemožněno vykonávat jakýkoliv další pohyb končetinou. Pro tento typ přetětí je charakteristický silný otok a bolest a úplná ztráta funkce. Nejčastěji se vyskytuje v místě spojení šlacha-sval. V tomto případě doporučujeme vyhledat bez dalšího odkladu odbornou lékařskou pomoc, aby se provedla diagnostika a co nejrychleji se přistoupilo k řešení problému.

Při závažnějším poranění 3. stupně a při poranění 4. stupně se obvykle přistupuje k chirurgickému řešení.

Jak si pomoci v prvních 72 hodin od svalového poranění?

V počátečních hodinách po svalovém poranění je důležité zabránit otoku svalu. Dodržuje se přitom zásada čtyř. U závažnějších poranění doporučujeme konzultovat stav s lékařem. 

  1. Komprese – pro odlehčení a zabránění rozvinutí otoku je dobré končetinu zabandážovat kompresním obvazem
  2. Elevace – pokud je to možné, odlehčujte, vyvěšujte a využívejte antigravitačních poloh
  3. Ledování – poraněné místo ochlazujte – kryosáček či mraženou zeleninu přiložte na kůži přes několik vrstev bavlněné látky na dobu 15 minut. Při opakované aplikaci musí být pauza dvakrát delší než vlastní ledování. Ideální je zahájit ledování hned po vzniku poranění. Ledování má význam prvních 48 hodin, pak je vhodnější využívání studených obkladů.
  4. Odpočinek – 72 hodin je minimální doba odpočinku, kterou byste měli určitě respektovat při podezření na svalové zranění.

Jak se vrátit do plného tréninku? Proč musím čekat? 

Prvních 10 dnů je jizva nejslabším místem postiženého svalu

Sportovce často může napadnout, že zkusí “bolest rozběhat”. Jako nadšenec do sportu Vám tuto strategii neradím a jako fyzioterapeut Vám ji zakazuji :-). Proč? Hojení totiž, ať už jde o malou trhlinu nebo významnou rupturu, běží víceméně podle stejného vzorce a vyžaduje čas. V tomto procesu musí proběhnout dvě fáze. Nejprve fáze destrukce, kdy specializované imunitní buňky začnou odstraňovat odumřelé části vláken. Následně fáze opravy a remodelace. V mezeře mezi natrženými svalovými vlákny se začne vytvářet vazivová jizva. Prvních 10 dnů od úrazu je tato jizva nejslabším místem postiženého svalu. Ano, správně tušíte, že při předčasném návratu ke sportu si zaděláváte na chronický problém. Mějte ale na vědomí, že plné zotavení na úroveň síly před úrazem může u některých poranění trvat mnohem déle.

Do plného výkonu obvykle až za několik týdnů

Už víme, že jít vyklusat natržený hamstring není nejlepší nápad. V ideálním případě dojde k plnému tréninku až po sérii rehabilitačních a kompenzačních cvičebních postupů, ve kterých se zohlední míra poranění. Pro představu si můžeme uvést dobu rekonvalescence u zranění šlach hamstringů. Při velkém poranění 3. stupně by měl návrat trvat 8-16 týdnů, zatímco u trhlin 2. stupně 4-8 týdnů a při stupni 1 by návrat ke sportu mohl trvat 1-3 týdny.

Jak Vám při poranění svalu může pomoci fyzioterapie?

Podpora hojení jizvy a urychlení regenerace

Pomocí správně zvoleného pohybu se snažíme zabránit nadměrné tvorbě jizevnaté tkáně, která by měla škodlivý vliv na pohyblivost a sílu zhojeného svalu. Nedojde tak k dlouhodobému znehybnění, které by snižovalo jeho sílu. Zlepší se novotvorba cévní sítě, regenerace svalových vláken, podpoří se jejich rovnoběžná orientace a samozřejmě sval dříve získá svou původní sílu. Stažená místa může fyzioterapeut uvolnit manuálními technikami. Dále fyzioterapeut pracuje na zlepšení kvality pohybu, aby snížil pravděpodobnost dalšího poranění. 

Laser a rázová vlna – zlepší hojení svalu

Mimo vytvoření pohybového plánu je velice důležitou součástí rychlá a efektivní rehabilitace včetně fyzikální terapie. Ve Fyzio světě využíváme ošetření rázovou vlnou, která je schopna podpořit hojení tkáně, stimuluje tvorbu cév, má analgetický účinek a zvyšuje metabolickou aktivitu buněk ošetřované tkáně. Vysokovýkonový laser zlepší funkční vlastnosti jizev jako elasticitu, pružnost, vlhkost či prokrvení. Podpoří také buněčný růst, obnovu buněk a zvýšenou syntézu endorfinů tlumících bolest. Dále používáme techniky kinesiotapingu, kterými lze ovlivnit nejen činnost svalů, ale i vazů, šlach, fascií a lymfatického systému, díky čemuž se rychleji vypořádáme s otokem a hematomem.

Ve Fyzio světě se léčbou svalových poranění zabýváme, rádi Vám pomůžeme navrhnout ideální postup pro řešení Vašich obtíží. 

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00