Ledování, obklady, Priessnitzův zábal – přehledný návod

Autor: Mgr. Daniela Gregová, 27. března 2020

Jak správně ledovat

Negativní kryoterapii či ledování využíváme hlavně v akutní fázi poúrazového a pooperačního stavu. Ledování využijeme i při akutním vzplanutí kloubních chorob (revmatoidní nemoci). O ledování mluvíme v případě, kdy má účinná látka, například kryosáček, alespoň -10°.

Kdy ledovat?

Bezprostředně po úraze nebo operaci, pokud je přítomna bolest a otok. Kloub nebo sval je obvykle zbarven živě červenou barvou a při dotyku cítíme zvýšenou teplotu poraněného místa (v porovnání s druhou končetinou). Obvykle je omezena nebo znemožněna schopnost provádět pohyb.

Proč ledovat?

  • zmírnění hematomu (led způsobuje smrštění cév, což přispívá k zastavení krvácení)
  • zmírnění otoku
  • utlumení bolestí poraněného místa a celkové „znecitlivění“ 

Jak na to?

Kryosáček (led, mraženou zeleninu – ergonomicky se hodí hrášek, kukuřice :-)) přiložte na kůži přes několik vrstev bavlněné látky na dobu 10-15 minut. Při opakované aplikaci musí být pauza dvakrát delší než vlastní ledování, tedy okolo 30 minut. Nezapomínejte, že je velice důležité chránit svoji kůži, aby nedošlo k podchlazení a v horším případě k vzniku omrzlin. 

U poúrazových stavů dosáhnete nejlepšího účinku, když začnete ledovat 5-10 minut po vzniku poranění. Ledování má význam maximálně 48 hodin, další časté ledování postrádá smysl. Následně je vhodnější využívání studených obkladů, stačí 2-3x denně 15 min.

Kdy volit studený a teplý obklad

Studený obklad

Studený obklad používáme v návaznosti na ledový obklad po 48 hodinách od úrazu a dále. Obklad mírní otok, který vzniká zvýšeným prokrvením poraněné oblasti, zmírňuje krvácení v poraněné tkáni, redukuje teplotu a tlumí bolest.

Teplý obklad

Teplý obklad je vhodný při náhlých křečích, menstruačních bolestech, chronických bolestech kloubů, ústřelech a na namožené svaly. Teplo způsobí roztažení cév. Tím se do poškozené tkáně dostane více krve, což podpoří hojení a regeneraci. Zároveň má také uklidňující účinek, a tak pomáhá ulevit od bolesti. Teplý obklad se nehodí při léčbě zánětů a nových poranění, a to právě z důvodu zvýšení krvácení a zhoršení otoku.

Kdy se obklady nehodí použít?

  • pokud je Vaše pokožka silně poškozená, poraněná, zanícená či jinak infikována
  • pokud máte poruchu citlivosti na teplo a chlad či oběhové problémy s krevním zásobením (časté v případě diabetu)
  • ledové obklady také nedoporučujeme používat na levém rameni, pokud trpíte srdečním onemocněním.
  • nikdy nepoužívejte ledové obklady na předních a bočních stranách krku

Priessnitzův zábal

Jeho vynálezce je Vincence Priessnitze a jde o studený zapařovací obklad, jehož cílem je zlepšit prokrvení v místě aplikace. Podpora krevního oběhu zmírňuje bolest, snižuje svalové napětí a celkově zrychluje hojivé procesy v těle. V případě úrazu je dobré s aplikací Priessnitzova obkladu počkat minimálně 48h, kdy spíše ledujeme a snažíme se o zmírnění prokrvení postižené oblasti. 

Jak na to?

Na kůži přiložíme látku namočenou ve studené vodě. Látku je lepší před přiložením vyždímat, poté obklad přikryjeme igelitem a vše zabalíme do suché vrstvy – deky, ručníku.

Pokud chceme zdůraznit protizánětlivý efekt obkladu na kloubech a svalech, použijeme místo mokré látky protizánětlivou mast (Ibalgin, Traumaplant, Diklofenak a další).

Co se děje uvnitř?

Nejdřív se teplota pod obkladem na těle sníží, protože dojde k zúžení cév následkem rozdílných teplot. Potom co se teploty kůže a studené vrstvy srovnají, nastupuje rozšíření cév. Nakonec se teplota v místě aplikace obkladu zvyšuje až dojde k přehřátí. Celý tento proces vyžaduje určitý čas, a proto by se obklad neměl sundat dřív než po 2 až 3 hodinách. Při opakovaném použití je nutné dodržet časové okno alespoň 4 hodin. V případě varianty s antiflogistickou mastí stačí doba aplikace 60 minut.

Kdy ho využít?

V případě pohybového aparátu pomáhá uvolnit napětí svalů kolem poraněných kloubů. Využívá se k utlumení chronického zánětu v kloubních strukturách, šlachách a úponech svalů. V případě úrazu přikládáme zábal nejdříve až po 48h. 

Používá se také při řadě nemocí – angíně, nachlazení, horečce (nad 38 stupňů Celsia), na hrudník při suchém dráždivém kašli, při zánětu průdušek či bolestech v krku.

 

Věříme, že vám naše krátké shrnutí pomohlo objasnit, kdy a jaký obklad využít, a jak si doma jednoduše a rychle pomoci. Pokud by Vám přece jenom něco nebylo jasné, zeptejte se na otázky přímo svého fyzioterapeuta.

 

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00