Léčba jizev a srůstů vysokovýkonovým laserem

Autor: Mgr. Daniela Gregová, 5. září 2022

Jizva jako odpověď na poranění

Jizvy jsou posledním a nevyhnutelným stádiem obnovy kůže po úrazech, popáleninách, laparoskopických, artroskopických nebo klasických operacích. Podle údajů WHO pro rok 2020 postihují komplikace v podobě jizev přibližně 10% světové populace, což je přibližně 600 milionů lidí. Další velice nepříjemné následky s sebou nesou adheze a srůsty v okolí jizev, které omezují pohyblivost nejenom v jizvě, ale i v jejím sousedství.

Srůsty si můžeme představit jako jizevnatá spojení povrchů dvou či vícero orgánu, které normálně spojené být nemají. Bývají odpovědí na poranění, a to může nastat z mechanické příčiny po operačním výkonu, nebo v důsledku zánětu.

 

Mezi nejčastější příčiny tvorby srůstu patří

  • operační výkony v oblasti břicha
  • zánětlivá onemocnění (zánět slepého střeva, záněty vaječníků, endometrióza)
  • porod císařským řezem
  • zánětlivé onemocnění střev

Jak jizvy tak srůsty s námi mohou zcela bezpříznakové pobývat, ale také nám mohou způsobovat celou řadu chronických obtíží. 

Příklady možných komplikací

  • omezení dechu, maximálního rozsahu či síly
  • časté křeče ve svalech
  • přetrvávající ztuhlost páteře nebo kloubu
  • brnění až pálení z důvodu dráždění nervu
  • trávicí obtíže jako průjmy, zácpy, bolesti při nebo po jídle
  • gynekologické potíže v podobě menstruační či ovulační bolesti
  • potíže s otěhotněním nebo komplikace v těhotenství

Laser jako zlatý standard ošetření jizev a srůstů

Technologie vysoce intenzivní laserové terapie (High Intensity Laser – HIL) jsou v současnosti odborníky považovány za „zlatý“ standard v ošetření problémových jizev. Na podkladě studií a výzkumů v posledním desetiletí bylo zjištěno, že různé kombinace HIL terapie u pacientů s problematickými jizvami a adhezemi umožňují významný ústup klinických příznaků. Mezi benefity, kterými laser terapie disponuje, patří rychlý nástup účinku, trvalá úleva od bolesti a zkrácení doby rekonvalescence.

Laser tlumí bolest

Sedativní účinek HIL terapie je důsledkem několika mechanismů, které zahrnují jeho schopnost snižovat vedení bolestivých impulzů a schopnost zvýšit míru produkce látek, které napodobují účinek morfinu. Dále může být analgetický účinek výsledkem stimulace nervových vláken, jež uzavírají bránu pro přechod bolesti.

Posílí přirozenou regeneraci těla

Biostimulační účinek podporuje buněčný růst, obnovu buněk, zlepšuje průtok krve a cévní propustnost. Mechanismus působení světla na buněčné úrovni, který podporuje jeho biologické účinky, je založen na fotobiologické reakci zahrnující absorpci specifické vlnové délky světla molekulami fotoreceptorů. Výsledné fyziologické účinky zahrnují změny v propustnosti buněčných membrán se změnami v buněčné hladině vápníku, zvýšený buněčný metabolismus, syntézu DNA a RNA, novotvorbu buněk produkujíci mezibuněční hmotu (například kolagen) aktivaci imunitního systému, zvýšenou syntézu endorfinů.

Zlepšuje vlastnosti jizev

Vysokovýkonový laser tak pomáhá s obnovou mikroreliéfu tkání a zlepšují funkční vlastnosti jizev jako elasticitu, pružnost, vlhkost či prokrvení.

Laser na jizvy ihned po vyndání stehů

Laserová terapie je účinný nástroj pro rychlejší zotavení po operaci. Zároveň dokáže efektivně bojovat s možnými komplikacemi ve fázi hojení. Pomáhá omezit tvorbu jizevnaté tkáně, zmírnit zánět, zvyšovat průtok krve, stimulovat růst tkání a celkově urychlovat úlevu od bolesti a hojení. Pomáhá dokonce i při periferní neuropatii, která může nastat jako nežádoucí komplikace v podobě zánětu nervu.

Doporučujeme klientům, aby přišli na laserové ošetření ihned po vytažení stehů nebo jakmile jim to jejich zdravotní stav dovolí. Někteří klienti čekají, až budou mít bolesti v místě jizvy. Tím, že přijdou aktivně, se jejich rehabilitace urychlí a my vidíme, že se jim rozsah pohybu vrací lépe, než kdyby laser v rámci rekonvalescence nepoužívali. Na zahájení laserové léčby ale není nikdy pozdě. Proto je možné ošetřit i léta starou jizvu a odstranit chronické potíže, které jsou s ní spojené.

Terapie laserem u endometriozy

Vysokovýkonová laser terapie má schopnost pronikat hluboko do tkáně a tam vyvolávat jak chemické tak mechanické změny. Více o endometrioze se můžete dočíst v následujícím článku. Tyto fyzikální vlastnosti mohou zodpovídat za procesy, které vedou k rychlému potlačení zánětu a bolestivých příznaků.

Studie z roku 2018 zkoumala 40 žen s endometriózou mírného až středního stupně. Skupina žen ve věku od 24 do 32 let byla přerozdělena, přičemž 20 žen dostalo HIL terapii 3krát týdně po dobu 8 týdnů v kombinaci s hormonální léčbou. Druhá skupina podstoupila falešnou laserovou terapii, tedy placebo taky v kombinaci s hormonální léčbou. Výsledkem bylo zjištění, že HIL terapie je skutečně účinnou metodou, která vede ke zmírnění bolesti, redukci srůstů a zlepšení kvality života u žen s endometriózou v porovnaní s placebem.

 

Císařský řez a urychlení hojení pomocí laseru

Císařský řez je v porodnické praxi běžný jev, který je stále spojený s 5x vyšším rizikem infekce ve srovnání s vaginálním porodem. Více o jizvě po císařském řezu se můžete dočíst v následujícím článku. Ošetření pomocí HIL terapie vede k urychlení hojení rány, což ženám může pomoci k snadnějšímu a rychlejšímu fungování v péči o novorozence.

Studie, která posuzovala rychlost hojení jizvy, se soustředila na ženy po císařském řezu s diabetem, kde se hojení ran často setkává s komplikacemi. Výzkum byl proveden na 40 ženách ve věku od 28 do 38 let. Byly náhodně rozděleno do dvou skupin, kde první skupina dostala HIL terapii po dobu 6 týdnů, 3x týdně plus standardní medikamentózní léčbu diabetu. Druhá skupina dostala placebo HIL terapii po dobu 6 týdnů, 3x týdně a standardní léky pro léčbu diabetu. Na konci léčebného programu získané výsledky ukázaly, že HIL terapie přinesla významný rozdíl ve velikosti a vzhledu rány naproti falešné laserové terapii.

Rádi Vám s jizvami pomůžeme

Rány, které se obtížně hojí, představují závažný problém pro zdraví, protože mohou vážně ovlivnit kvalitu života. Mohou také způsobovat emocionální trauma. Ve Fyzio světě máme dlouhodobé zkušenosti a neustále hledáme inovativní strategie, které podporují hojení kožních ran. Laserová terapie nám dává možnost, jak stimulovat a posílit přirozenou regeneraci Vašeho těla. Neváhejte nás proto kontaktovat a domluvte si schůzku. Vše Vám pečlivě vysvětlíme a jizvy ošetříme.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00