Kdy a proč tejpovat

Autor: Mgr. Daniela Gregová, 2. dubna 2020

Kinesiotape je pružná páska s vysokým podílem vláken bavlny, používaná především ve sportovní fyzioterapii, ale i při péči o běžné pacienty. Napomáhá funkčnosti svalů, šlach či kloubů, které jsou v daný moment poraněné nebo přetížené. Umožňuje odlehčit zraněnou oblast, zkorigovat postavení kloubu, stimulovat sval k lepšímu zapojování do pohybu a podporuje trvalý průtok krve i lymfy. Všechny tyto dílčí prvky aktivují ozdravné procesy a vedou k úlevě od bolesti.

Efektivní pomoc před startem 

Použití kineziotapingu je velmi rozšířené  ke zmírnění bolestí během sportovního výkonu. Páska podle techniky nalepení může stimulovat povrchové receptory na kůži, které pak ovlivní práci svalů. Jiný způsob nalepení umožní spíše mechanickou korekci kloubu pro jeho výhodnější postavení (vbočený palec, bolestivá čéška). Lymfatický tejp zase velice podporuje vstřebávání otoku a je tak dobrým pomocníkem při sportovních úrazech či po operacích.

Kineziotape prodlouží efekt fyzioterapie

Ve Fyzio světě využíváme kineziotaping jako doplněk k léčbě bolestivých stavů, abychom efekt fyzioterapie prodloužili. Máme také velmi dobré výsledky s aplikací rázové vlny a následného tejpování. Jsou stovky možností a způsobů, jak kineziotape nalepit. Po zvážení volíme adekvátní techniku tejpování dle jejího účinku – lymfatického, stimulačního, korekčního, inhibičního. Individuálním cvičením, mobilizací kloubů, uvolňováním fascií a trigger pointů se snažíme navést tělo zpět do vyrovnaného stavu. Kineziotaping nám pomáhá udržet nově nastolenou symetrii co nejdéle.

Kdy lze kineziotaping uplatnit

  • zpevnění kotníku po častých výronech
  • korekce vbočeného palce či propadlé klenby
  • odlehčení čéšky při bolestech na přední straně kolena
  • uvolnění bolavé achilovky a lýtkových svalů
  • při natržených a natažených svalech
  • po úrazech kolene či syndromu iliotibiálního traktu
  • při bolestech krční páteře a při bolestech v oblasti lopatek a ramen
  • při menstruačních bolestech, na otoky, hematomy, na zlepšení průtoku krve a lymfy

Kdy není vhodné tejp aplikovat

  • při akutní trombóze, akutních zánětech
  • při vyrážkách, ekzémech
  • na porušenou vrchní vrstvu kůže
  • na bradavice
  • v horečnatých stavech
  • při maligním nádorovém onemocnění

Pokud je tejp aplikován správně, má řadu pozitivních účinků a některé můžete pocítit ihned po nalepení (zlepšení stability po úrazu, zmírnění bolesti). Je však důležité si uvědomit, že laický kineziotaping s sebou nese jistá rizika. V lehčím případě nepocítíte žádnou úlevu a v tom horším vede ke zhoršení stavu. Po chybném nalepení může začít bolet hlava, můžete cítit nepříjemný pocit tahu nebo tlaku v okolí tejpu nebo si zhoršíte cirkulaci lymfy a váš otok se naopak zvětší.

Proto je lepší, hlavně u závažnějších zdravotních problémů, vyhledat odborníka. Ve Fyzio světě Vám rádi pomůžeme, případně Vás vhodnou techniku neučíme a poradíme s výběrem kvalitního tejpu. Na případné další otázky se zeptejte přímo svého fyzioterapeuta. 

lymfotape

 

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00