Kdo je a co dělá fyzioterapeut?

Autor: Mgr. Jan Novák, 4. prosince 2023

Fyzioterapeut je odborník na lidský pohyb a rehabilitaci, jehož hlavním cílem je obnovení funkčnosti těla a zlepšení kvality života klientů. V současné době je již nevyhnutné k výkonu této profese absolvovat vysokoškolský (Bc., Mgr.) studijní program v oboru fyzioterapie. Studium zahrnuje teoretické i praktické vzdělání v oblasti anatomie, fyziologie, biomechaniky, neurologie a dalších příbuzných oborů. Po absolvování studia musí fyzioterapeut dále pokračovat v odborném vývoji a udržovat si své znalosti a dovednosti. Děje se tak prostřednictvím účasti na odborných kurzech, konferencích a dalších vzdělávacích aktivitách, které jsou běžnou praxí vzhledem k neustálým změnám a objevům v oblasti medicíny a fyzioterapie. Při své práci obvykle úzce spolupracuje s rehabilitačním (RHB) lékařem

 

Možnosti diagnostiky fyzioterapeuta

Fyzioterapeut nemůže žádat o zobrazovací metody typu RTG, CT, MRI, SONO, krevní odběry apod. Zároveň tyto výsledky nemůže ani samostatně interpretovat klientovi. Pokud ale klient přichází s podrobným vyšetřením od lékaře, poskytují tyto zobrazovací strategie velice cenné informace, které pomohou zpřesnit postup léčby. V rámci diagnostiky se fyzioterapeut řídí pečlivým klinickým vyšetřením. Využívá funkční testy k posouzení pohybových možností klienta. Dále využívá palpaci (hmat), která pomáhá pomocí dotyku posoudit stav svalů a kloubů. Tímto způsobem může fyzioterapeut odhalit bolestivé oblasti, svalové kontrakce nebo otoky. Palpace je užitečným nástrojem pro lokalizaci problémů a sledování pokroku během terapie. Neméně důležitá je pohybová analýza, která umožňuje fyzioterapeutovi identifikovat a následně řešit chyby v pohybových vzorcích klienta.

Jeden příklad za všechny

Můžete si představit situaci, kdy klient přichází s bolestí paty a Achillovy šlachy pravé nohy trvající měsíce. Léčba nezabírá, hrozí operace… Fyzioterapeut objeví, že je na druhé (levé) noze problém v koleni, kde byla před 10ti lety operace, svaly v okolí kolene jsou slabé, kloub je nestabilní. Tělo vyřeší problém tak, že přenáší váhu na pravou nohu, kde se přetěžuje úpon Achillovy šlachy. Pokud terapeut problém přečte správně, cílí léčbu mimo bolestivý úpon Achillovky, a to do oblasti levého kolene, kde posílí svaly, zastabilizuje kloub a problém je vyřešen. Efekt léčby je pak dlouhodobý. Tak důležitá je role diagnostiky. Stává se totiž pouze výjimečně, že bychom úspěšně pracovali jen v místě bolesti klienta.

Možnosti léčby fyzioterapeuta

Fyzioterapeuti mají široké spektrum léčebných strategií, které jsou zaměřeny jednak na úlevu od bolesti, tak i na obnovení a udržení optimální funkce pohybového aparátu. Mezi některé z terapeutických metod řadíme:

  • Manuální uvolnění napětí. Využívá se k mobilizaci kloubních blokád a uvolnění měkkých tkání (svalů, fascií) s cílem zlepšit pohybový rozsah, snížit bolest a podpořit hojení. Součástí manuálního ošetření je také například uvolnění spoušťových bodů (trigger points), ošetření jizev, práce s fasciálním, viscerálním či lymfatickým systémem. Jedná se o širokou škálu metod, technik a postupů, které může fyzioterapeut využít. A je namístě zde zmínit, že nejde o masáže :-), i když se některé typy ošetření masážím podobají. Fyzioterapeutova znalost a účinnost postupů je v porovnání s masáží obvykle výrazně vyšší a má dlouhodobější efekt.
  • Cvičení na míru. Dobrý fyzioterapeut je schopen sestavit na míru terapeutický plán, který je cílený pro konkrétního klienta dle jeho potřeb. Slabá místa se posílí, svaly zvýší svoji flexibilitu, zvýší se svalová síla, vytrvalost i přesnost jejich zapojení. Výsledkem je optimalizace svalového napětí a dlouhodobá úleva od bolesti. Velice záleží na diagnóze, se kterou klient přichází, a také na možnostech a ochotě spolupráce při provádění domácích úkolů.
  • Aplikace laseru nebo rázové vlny. Fyzioterapeut může v určitých případech využívat ve svém léčebném plánu rázovou vlnu nebo terapii laserem. Tyto techniky mohou být účinné při léčbě určitých typů poranění a bolestivých stavů. Pomáhají tlumit bolest, snížit zánět, zlepšit průtok krve v postižených oblastech nebo ovlivnit svalové napětí. Rázová vlna i laser ale nejsou zdaleka vhodné pro každého. Jsou situace, kdy tyto nástroje nemohou být použité, protože by možné riziko převážilo benefity aplikace. Při sporných otázkách o vhodnosti aplikace rozhoduje RHB lékař.
  • Tejpování. Ve správně zvolených případech se jedná o skvělý doplněk k manuální terapii a cvičení. Tejpování je u většiny fyzioterapeutů oblíbená technika, se kterou často pracují.
  • Ergonomická doporučení a návrh kompenzačních strategií. Na základě diagnostiky a průběhu léčby Vám může fyzioterapeut poradit ohledně vhodného režimu zátěže, regenerace, spánku, správného držení těla, pracovní ergonomie či životosprávy. To může přispět k prevenci opakujících se poranění a bolestí. Fyzioterapeut pomůže nastavit vhodnou sportovní zátěž, nebo poradí s typem sportu, který by se hodil právě pro Vás.

Rychlý a efektivní přístup k rehabilitaci

Ve Fyzio světě věříme v rychlý a efektivní přístup k rehabilitaci a fyzioterapii. Naši klienti denně využívají možnosti rychlého objednání. Při naší práci propojujeme nejnovější technologie s profesionálním přístupem a individuální péčí. Jsme tu, abychom Vám poskytli rehabilitaci na co možná nejvyšší úrovni.

Ve Fyzio světě máme tým zkušených zdravotníků. Rádi Vám pomůžeme.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00