K čemu slouží v těle fascie a proč je dobré s nimi pracovat?

Autor: Mgr. Ivana Kuldová, 18. prosince 2023

Už jste někdy slyšeli o fasciích? Fascie v našem těle tvoří trojrozměrný tkáňový systém rozprostírající se na těle od hlavy až k prstům na nohách. Nejlépe si je můžeme představit jako vazivové sítě kolagenních a elastických vláken tvořící několik vrstev nad sebou. Mezi jednotlivými vrstvami se nachází tekutá část fascie, kterou z největší části tvoří kyselina hyaluronová. Kyselina hyaluronová zprostředkovává ideální klouzání těchto vrstev vůči sobě.

Fascie v našem těle mají mnoho funkcí:

  • rozkládání a přenos mechanických sil,
  • zpevnění kloubů a vazů,
  • podíl na řízení svalového napětí,
  • vnímání polohy a pohybu těla,
  • snížení tření mezi tkáněmi,
  • organizaci tukové tkáně,
  • obalování svalů, cév, nervů a orgánů,
  • oddělování vnitřních orgánů,
  • zprostředkování bolesti.

Fascií je hned několik druhů

Podle toho, v jaké hloubce na těle se fascie vyskytují, se dělí na povrchové, které organizují tukovou tkáň a tvoří obaly nervů a cév, a hluboké, tvořící obaly svalů. Vnitřní orgány zase obaluje a odděluje fascie viscerální.

Hlavním projevem poškození fascií je zhoršení jejich základní vlastnosti – posunlivosti

Co může být na fascii v našem těle špatně? Fascie může omezovat rozsah pohybu páteře nebo některého z kloubů. V případě, že se její část mezi vazivovými vrstvami stane méně tekutá, omezí se pohyb vrstev vůči sobě. Omezení posunlivosti fascií může být i zdrojem bolesti. Tato situace může nastat opakovaným přetížením tkáně, kdy vzniká nadbytek kyseliny hyaluronové. Ten způsobí zhoustnutí tekuté části fascií mezi vazivovými vrstvami a fascie se jednoduše slepí. Rovněž nedostatek pohybu může vést ke zvýšení tuhosti a omezení klouzání fascií, tomu říkáme denzifikace. Slepení fascií může vznikat také vlivem zánětu (například po úraze), který opět zvyšuje hustotu tekuté části fascie. Více zánětlivých buněk se v těle může objevit i vlivem nevhodné výživy nebo obezity.

Problém může být i ve fascii samotné

Problém nemusí být jen ztráta kluznosti fascií (viz výše). Chyba může být i ve fascii samotné, kdy mění svoji kvalitu, pružnost a dochází k tzv. fibrotizaci. Kolagenní vlákna takto změněné fascie mají abnormální a nepravidelné uspořádání. Důvodem může být dlouhodobější přetížení, úraz nebo operace. Takto postižená fascie při léčbě prochází reparačním procesem, který může trvat až několik let.

Věkem se fascie mění

Vlastnosti fascií se mění také v průběhu stárnutí. S rostoucím věkem klesá kluznost vrstev a mění se i jejich tloušťka. Změny tloušťky jsou ale nekonstantní. Například, zatímco tloušťka fascie v oblasti bederní páteře s věkem roste,  tloušťka fascie na dolních končetinách s věkem klesá.

 

Pravidelným pohybem a zdravou stravou jdete naproti zdraví fascií

Pravidelný pohyb

Snažte se pravidelně zařazovat do svého programu pohybovou aktivitu. Prokládejte dlouhé sezení u počítače alespoň krátkým protažením. Fascie reagují a přizpůsobují se tomu, jak je používáme. I proto jsou fascie na zevní straně dolních končetin silnější než na vnitřní straně. Je to proto, že denně nachodíme několik tisíc kroků a zevní strana stehna je při chůzi nejvíce zatěžovaná. Pro nejefektivnější ovlivnění fascií bychom měli pravidelně provozovat takovou pohybovou aktivitu, která svou intenzitou přesahuje zátěž běžných denních aktivit. Napnutí většiny  fasciálních komponent svalu se děje při jeho protažení v zátěži. Tento princip využívají koncepty jako je jóga, různá bojová umění nebo tanec.

Zdravá strava

Pijte hodně tekutin, vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám a pochutinám s vysokým obsahem cukru. Zdraví fascií se dá k pestré stravě ještě podpořit výživovými doplňky. Pro podporu tvorby kolagenních vláken se doporučuje užívat vitamin C.

Fascie je možné ovlivnit také fyzioterapií

Fyzioterapeut umí najít a cíleně ovlivnit místa omezené pohyblivosti. Jednou z technik, které ve Fyzio světě nejčastěji používáme je technika Fasciální manipulace. Pohyblivost vrstev se při Fasciální manipulaci obnovuje manuálním ošetřením. Při terapii dochází ke zvýšení teploty tkání nad 40°C. Lokálním mechanickým stimulem (rozklouzáním/frikcí slepeného místa ve fascii) dojde k dlouhodobému uvolnění jednotlivých vrstev, snížení bolesti a zlepšení kvality pohybu. Fasciální manipulací můžete s úspěchem ovlivnit densifikace i fibrotizace fascií.

S fasciemi pracuje i celá řada dalších přístupů, jako například viscerální manipulace (Barral institut), manuální medicína vycházející z tzv. Pražské školy fyzioterapie (prof. Lewit a spol.) a další fyzioterapeutické i trenérské přístupy. Není se čemu divit. Jejich role v léčbě obtíží je v mnoha případech zásadní.

Ošetřením fascií se ve Fyzio světě zabýváme, rádi vám pomůžeme terapií i doporučením, jak se o fascie nejlépe starat.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00