Jste hypermobilní? Udělejte si test!

Autor: Mgr. Daniela Gregová, 7. března 2023

Hypermobilitu můžeme popsat jako poruchu kloubní volnosti, která se projevuje vyšší ohebností a menší stabilitou kloubů, což může způsobovat různé zdravotní obtíže a být zdrojem bolestí. Větší rozsah pohybu se může i nemusí týkat všech kloubů celého těla. 

Konstituční, dědičná hypermobilita

Pokud jsou hypermobilní všechny klouby těla, jde o tzv. konstituční hypermobilitu, která je nejčastější. Vzniká na podkladě dědičnosti, která určuje volnost vaziva. Vazivo je pružnější a díky tomu jsou klouby nestabilní. Může se také objevit větší křehkost kůže (vyšší náchylnost k tvorbě strií, varixů atd.). 

Kompenzační, získaná hypermobilita

Dále se setkáváme s hypermobilitou kompenzační. Například pokud má někdo omezen rozsah pohybu kyčelního kloubu pro artrózu, tělo kompenzuje pohyb při chůzi pohybem pánve a spodních zad. Následně může vznikat kompenzační hypermobilita v oblasti obratlů dolních zad, i když je vazivo ve své podstatě dostatečně pevné. Podobně lze tento typ hypermobility nalézt u jedinců s jednostrannou dlouhodobou zátěží. 

Jak se testuje hypermobilita?

Pokud máte podezření, že vaše kloubní pohyblivost je celkově vyšší a mohlo by se jednat o hypermobilitu, můžete si i doma zkusit pár testovacích pohybů. Potvrzení hypermobility není nijak složité. V praxi se provádí zhodnocení pohyblivosti kloubů. Některé z testů si ale pro zajímavost můžete vyzkoušet také doma a otestovat se. 🙂

Jak můžete sami zjistit, jestli se Vás týká hypermobilita?

  1. Zkuste se maximálně předklonit s nataženýma nohama. Při normální pohyblivosti byste se měly špičkami prstů dotknout podlahy. Hypermobilní člověk bez problémů položí na zem celé dlaně.
  2. Propněte kolenní a loketní klouby. Pokud při jejich propnutí dojde k prohnutí na opačnou stranu, jde o hypermobilitu.
  3. „Příznak šály“ – když si obejmete vlastní šíji jednou paží a dosáhnete prsty přes střed zad o délku celé dlaně, mluvíme o hypermobilitě.
  4. Pokuste se ohnout palec ruky, pokud se palec za pomoci druhé ruky ohne až k zápěstí, jde o hypermobilní kloub.

 

Cíleným cvičením lze hypermobilitu dobře ovlivnit 

Hypermobilita není sama o sobě nemocí. Zvětšený kloubní rozsah ale může přinášet mnohá úskalí (více informací o hypermobilitě). V případě hypermobility Vám může velmi pomoci fyzioterapie. Dobrá zpráva je, že ji lze poměrně dobře cvičením ovlivnit. Pro někoho možná trochu horší zprávou je, že to vyžaduje dlouhodobou práci a poznávání vlastního těla. Pokud chcete trvalé řešení, je to skutečně jediná možnost, jak s hypermobilním syndromem pracovat a vyhnout se opakovaným zdravotním problémům. 

Svaly mohou podepřít nestabilní klouby

Bohužel kvalitu vaziva nelze změnit ani léky, ani stravou. Tělo lze však naučit pracovat efektivně. Cíleně využívat a podporovat jeho svalový systém, zlepšovat jeho rovnovážné a balanční schopnosti, posílit klíčová místa, což vede k tvorbě správných pohybových vzorců. Zjednodušeně – slabé (resp. volné) vazivo lze do jisté míry nahradit prací svalů, pokud jsou na to správně trénovány.

Určitě to nemusí znamenat, že jste odkázáni k celoživotním návštěvám fyzioterapie. Fyzioterapeut Vám pomůže vytvořit takový pohybový program, který bude ušitý pro Vás a Vaše tělo s jeho specifikami. Uvědomte si, že to, co bude vyhovovat Vašemu kamarádovi, který se v předklonu sotva dotkne kolen, nemusí “sedět” Vám, když s úsměvem na tváři a bez rozcvičení uděláte provaz.

Ve Fyzio světě máme zkušené fyzioterapeuty, co umí s hypermobilitou pracovat. Rádi Vám pomůžeme.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00