Návod jak správně chodit o berlích

Autor: Bc. Anna Pösingerová, 12. června 2022

1. Správná výška berlí

V první řadě je nutné mít správně nastavenou výšku berlí. Orientační výška by měla být taková, že při vzpřímeném stoji s volně visící rukou by madlo berle mělo odpovídat úrovni zápěstí. Výšku vždy nastavujte v obuvi, ve které trávíte nejvíce času.

2. Chůze o berlích má vypadat skoro jako chůze bez nich

Doporučuji chůzi začínat tak, že obě berle dáte před sebe ve stejné vzdálenosti, poté mezi ně položíte poraněnou končetinu bez došlapu. I když nesmíte končetinu plně zatížit, měli byste se snažit simulovat co nejnormálnější chůzi (krčit a natahovat koleno, v kyčli nezapomínat na zanožení dolní končetiny při odrazové fázi). Došlapujte na patu a špičku odvalujte od palce avšak vše bez zatížení. Pokud je lékařem postupně umožněna částečná zátěž, můžete se o poraněnou nohu při došlapu postupně aktivně opřít.

3. Kontrolujte držení svého těla 

Při vzepření se rukama o berle mějte vždy napřímená záda, hlavu v prodloužení páteře (ne v předsunu), aktivní břišní svaly, velmi mírně pokrčené (otevřené) lokty a hlavně ramena korigovaná směrem dolů a dozadu tak, aby byly zapojené mezilopatkové svaly a dolní fixátory lopatek. Nedojde tak k přetížení trapézového svalu, zkrácení prsních svalů a přetížení ramenních kloubů, které by mohlo přejít až v zánět. Špatné držení těla při chůzi o berlích dále může způsobit bolesti hlavy, četné blokády žeber a páteře, či jiné bolesti pohybového aparátu.

 

4. Stejně dlouhé kroky a rytmus

Snažte se vždy dělat stejně dlouhé kroky a dodržet stejný rytmus kroků. Při pohybu byste měli vypadat přirozeně a cítit se dobře. Svoji chůzi můžete kontrolovat například i podle svého stínu, nebo poproste někoho, ať natočí krátké video, jak jdete a uvidíte co je třeba zlepšit.

5. Únava svalů je přirozená

Při delší chůzi nezapomínejte dělat přestávky, aby svaly nebyly unavené a držení těla bylo co nejkvalitnější. Držte tělo aktivně, ale nepoužívejte zbytečně velkou sílu. Uvolněte se, ať není pohyb křečovitý. Pokud Vás bolí ruce z úchopu berlí, můžete na delší chůzi jednoduše využít rukavice (cyklistické nebo fitness), které pomohou rozložit váhu a sníží šanci na vznik otlačenin nebo puchýřů.

6. Po schodech nahoru

Chůze po schodech nahoru. Nejprve se vzepřete rukama do berlí a položte zdravou dolní končetinu na 1. schod. Následně přinožte poraněnou končetinu (bez zátěže) a jako poslední přiložte berle.

7. Po schodech dolů

Chůze ze schodů dolů. Nejprve stůjte na zdravé končetině a položte berle na schod níže. Poté přiložte k berlím poraněnou končetinu (bez zátěže), zapřete se do berlí a přikročte zdravou nohou. 

Nejste-li si jisti, zda chůzi o berlích provádíte správně, doporučujeme navštívit fyzioterapeuta. Ve Fyzio světě Vám s ní rádi poradíme.

 

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00