Jak pečovat o jizvu po operaci

Autor: Mgr. Hana Bláhová, 2. května 2022

Desatero péče o jizvu

Často je jizvám po operaci, úrazu nebo porodu císařským řezem věnována jen krátká pozornost do doby, než se povrch kůže zahojí, přestane bolet nebo trápit z kosmetického hlediska. Svým působením však mohou jizvy měnit držení těla, pohyb i ovlivňovat funkce vzdálených struktur a orgánů. Jejich vlivu si zpočátku nemusíte vůbec všimnout, ozve se mnohdy až po letech problémem třeba i na opačné straně těla. Přinášíme Vám 10 rad, jak správně pracovat s jizvou.

 

  1. Podpořte časnou fázi hojení rány a celkovou vitalitu

V časné fázi, tedy v prvních dnech a týdnech dochází k zahojení a obnovení integrity tkání včetně kůže. Tkáň srůstá v místě stehů, které se postupně vstřebávají nebo jsou odstraněny lékařem. Rána se postupně hojí, přestává krvácet. Na povrchu se tvoří stroupky, které se časem uvolní. Po porodu císařským řezem vnímáme jako časnou fázi celé období šestinedělí.

Hojení rány a tvorba jizvy závisí na mnoha faktorech a je do jisté míry individuální pro každého z nás. Obecně ale platí, že čím lépe a rychleji se jizva hojí na povrchu, tím lépe i pro hlubší části jizvy a tím méně problémů obvykle působí. Zásadní pro časnou fázi je celková vitalita. V případě vážných onemocnění, při poruchách imunity, cukrovce, depresi atd. je hojení vždy o mnoho obtížnější. Celkový stav se nevyplácí podceňovat. Hojení rány můžete výrazně pomoci optimální výživou, hydratací, odpočinkem a co nejlepším psychickým stavem.

  1. Jizvu a její okolí od počátku hlaďte – má to hned několik důvodů

Zpočátku je péče jasná. Oblast by měla být co nejméně namáhána a svaly v okolí maximálně relaxované. Pokud už rána nekrvácí, není komplikována zánětem a na kůži se začínají tvořit stroupky, je vhodné pomalu a velmi jemně hladit okolí rány.

Samozřejmě jen tam, kde není rána ještě sterilně kryta. Hlazení stimuluje citlivost kůže, která může být v některých případech narušena, zároveň pomáhá lymfatickému toku a vstřebávání případných hematomů (modřin). Může se stát, že i jemný dotyk je nepříjemný a špatně snesitelný. Nemusí to být pouze z důvodu porušení citlivosti kůže nebo zhmoždění tkání po operaci. Potíže může způsobit psychosomatické propojení např. po císařském řezu či jiné fyzicky i psychicky náročné operaci. Není na místě se do dotyku na kůži nutit násilím. Zkuste to pozvolně, nejprve hlazením přes látku (ručník, triko). Pokud je i tato varianta těžko snesitelná, zkuste se s místem zatím jen vizuálně seznámit a dotyk si pouze představovat. O jizvu pečujte tak často jak jen v této náročné pooperační fázi zvládnete a jak je Vám to příjemné.

  1. Věnujte se jizvě i po zahojení – minimálně první rok

Tvorba vlastní jizvy nekončí uvolněním posledního stroupku na kůži. Nová pojivová tkáň se dále vyvíjí, mění a přizpůsobuje se tělu. Tuto fázi můžeme označit jako tvorbu vlastní jizvy. Trvá měsíce až přibližně rok (u popálenin i déle – až 3 roky). V tomto období je důležité co nejvíce s jizvou pracovat, uvolňovat a maximálně ji přizpůsobit funkcím těla. S jizvou se dá pracovat i po letech, ale v tomto období je práce na jizvě a její rozvolňování mnohem snadnější a Vaše snažení přinese s minimem úsilí velký a rychlý efekt.

  1. Obnovujte pohyb a posunlivost kůže

Jizvu je třeba rozvolnit, aby se co nejvíce přizpůsobila tělu. A to ve všech vrstvách, kterými prochází. Uvolňovat jizvu začněte od povrchu. Obnovujte posunlivost kůže. Vyzkoušejte všechny směry (nahoru, dolů, vpravo, vlevo, diagonálně, můžete zkusit zakroužit). Vnímejte rozsah posunlivosti kůže. Pohyb provádějte pomalu, tkáň se lépe uvolní a přizpůsobí.

Možná se v péči o jizvy setkáte s termínem „tlaková masáž jizvy“. Dříve byla hojně doporučována, někdy i jako jediný způsob uvolňování jizvy. Postupně se však od ní upouští, protože při ní dochází ke zbytečnému stlačování tkání. Podle studií i empirických zkušeností, je jednoznačně vhodnější používat techniky založené na principu posunlivosti.

  1. Věnujte se hlubším vrstvám jizvy

Kromě povrchu je potřeba se věnovat i hlubším vrstvám. Je třeba mít na paměti, že jizva vede až k operovanému místu. Najděte si  pohodlnou polohu uchopte jemně kožní řasu mezi palec a zbývající prsty. Držte ji tak, aby Vám už neproklouzla a zkuste pomalý krouživý pohyb. Tato technika může být už o něco citlivější než práce s povrchovými vrstvami. Můžete cítit drobné „jehličky“ či tah. Nemělo by se ale jednat o velkou bolest. Mechanickému rozvolňování jizvy a jejího okolí se věnujte tak často, jak jen to bude možné. 

Jak Vám můžeme pomoci ve Fyzio světě? Ukážeme Vám jakým tahem, směrem, v jaké hloubce, jakou rychlostí a jak často ve Vašem případě rozvolňovat jizvu co nejúčinněji. 

  1. Věnujte péči i jizvám po laparoskopických a artroskopických operacích

Po laparoskopických operacích je na povrchu jen malá jizva. I té je samozřejmě důležité se věnovat, a to obzvláště částem ukrytým uvnitř těla. Nebojte se zhojenou jizvu citlivě, ale důrazně, uchopit spolu s kožní řasou, následně odtáhnout od těla a pomalu pohybovat do stran. Jizva se tvarem může podobat provázku a tuhostí někdy dokonce až tužce. Tímto manévrem uvolníte jizvu opravdu do hloubky.

  1. Uvolňujte také okolí jizvy

Všechny manuální techniky můžete provádět přímo na jizvě, ale také vedle jizvy. V některých případech je dokonce o mnoho účinnější pracovat vedle jizvy, protože za ní „taháte“ efektivněji a zároveň tak ovlivňujete i přilnutí (adheze) v okolí. 

Jak Vám můžeme pomoci ve Fyzio světě? Pokud si nejste jisti, zda tah, který cítíte uvnitř těla, způsobují adheze nebo se jedná o jiný problém, neváhejte a obraťte se na nás.

  1. Nezapomeňte na cvičení a pohyb

Na uvolnění jizvy můžete zařadit i velké množství protahovacích cvičení nebo prvků jógy či jiných Vašich oblíbených cvičení. Vždy se řiďte svými pocity. Můžete cítit tah, či drobné „jehličky“, neměli byste ale pociťovat bolest. Využívejte cvičení, která Vám byla blízká i před operací. Soustřeďte se na protažení, symetrii provedení a dech. 

  1. Věnujte pozornost ergonomii

Pevná pojivová struktura jizvy například v oblasti břicha může mít tendenci táhnout nebo stáčet Váš trup. Myslete na to především při práci, při sezení v kanceláři u PC, zkrátka při činnostech, u kterých trávíte většinu dne. Netáhne Vás jizva do nepřirozené polohy? Pokud ano, soustřeďte se více na správnou polohu při práci, optimální polohu v sedě, zkuste se během dne každou hodinu alespoň na minutku protáhnout nebo jakýmkoli jiným způsobem uvolnit jizvu.

Jak Vám můžeme pomoci ve Fyzio světě? Poradíme Vám, která cvičení a pohyby jsou pro Vás nejvhodnější, na které pracovní polohy si dát pozor, jak je kompenzovat. 

  1. Používejte TAPE, masti, laser, silikonové gely

Je-li rána klidná, nekrvácí, nehnisá a na povrchu jsou vytvořeny stroupky je nejvhodnější čas použít masti. Příznivě působí na hojení, odlupování stroupků a tvorbu povrchové jizvy. Rána i její okolí může být extrémně citlivá, je tedy dobré mast nejprve vyzkoušet na malé části a teprve v případě, že se neobjeví žádná nepříznivá reakce (např. zarudnutí nebo svědění), aplikovat na celou oblast. Použít lze přípravky čistě k promazávání (masťový základ nebo oblíbené sádlo), či lépe s účinnou látkou k usnadnění hojení (mast s výtažkem z cibule, mast s měsíčkem lékařským, heparinem, aj).  V prvním roce se často proměňuje i zbarvení jizvy. Rozhodně není dobré v prvním roce jizvu opalovat, aby nedošlo k jejímu nežádoucímu kontrastnímu zbarvení. Pokud se nechcete opalování vzdát, namažte jizvu opalovacím krém se silnějším faktorem, případně přelepte náplastí nebo TAPE páskou. Výborný vliv na hojení, vzhled a tvorbu jizvy má laser. Ošetření laserem trvá několik málo minut a je potřeba ho několikrát opakovat. Největší a nejrychlejší efekt má v časných fázích tvorby jizvy.  Aplikovat můžete také silikonové gely, které mají příznivý efekt na vzhled a elasticitu jizvy na povrchu. Pro snadnější mechanické rozvolňování jizvy můžete použít kinesioTAPE. Než tuto elastickou pásku nalepíte, je dobré mít alespoň základní znalosti a zkušenosti s jejím použitím. Pak Vám může výrazně pomoci. 

 

Jak Vám můžeme pomoci ve Fyzio světě?

Ukážeme Vám, jak si nalepit TAPE doma. Tah pásky je malý a jemný, ale na rozdíl od měkkých technik může trvat po mnoho hodin. Pokud se správně nastaví síla tahu a jeho směr, může být opravdu dobrým pomocníkem. Doporučíme jaké masti a další doplňkové terapie jsou vhodné právě pro Vás. Více informací o jizvě můžete najít i v článku Aktivní jizva jako zdroj napětí a bolesti

Vždy je ten správný čas, začít s jizvou pracovat

Pokud není jizva dobře rozvolněná, může se stát aktivní, tj. může začít „zlobit“, i po opravdu velmi dlouhé době. Uvolnit jizvu je možné i po mnoha letech od operace, jen je ke zlepšení potřeba více úsilí a Vaše snažení vyžaduje delší čas. Rozhodně ale není nic ztraceno. 

Jak Vám můžeme pomoci ve Fyzio světě? Může se stát, že o jizvu svědomitě pečujete, přesto se necítíte komfortně. Máte pocit, že má na svědomí některé Vaše obtíže, nebo nejste spokojeni s jejím vzhledem.

Léčbou jizev se ve Fyzio světě dlouhoodbě zabýváme. Rádi Vám pomůžeme. 

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00