Injekční terapie v ordinaci rehabilitačního lékaře

Autor: MUDr. Lucie Lenďáková, 26. února 2024

Při injekční terapii jsou léčivé látky aplikovány přímo do postižených oblastí těla klienta. Tato forma terapie je často využívána k potlačení bolesti, zánětu a podpůrnému ovlivňování regenerace poškozených tkání. Léčivá látka se nejčastěji aplikuje přímo do kloubu (intraartikulárně), nebo do jeho okolí (periartikulárně). Častá je i aplikace účinné látky do svalů nebo okolí šlach. 

Nejpoužívanější léčiva v rukou RHB lékaře

Kolagenové obstřiky

Jde o preparáty obsahující kolagen, fytofarmaka, vitamíny a minerály. Jejich aplikace je periartikulární (ke kloubním strukturám, šlachám, úponům) nebo intramuskulární (trigger pointy, svalová zranění). Zlepšují regeneraci kolagenních vláken v místě aplikace, působí i proti bolesti a otoku. Jejich velkou výhodou je, že dosud nebyly pozorovány nežádoucí účinky. Proto se aplikace obvykle provádí opakovaně, ideálně 1x týdně. Celkem je nutné provést 3-10 obstřiků.

Kortikosteroidy

Často se využívají v rámci injekční terapie k léčbě bolesti a zánětu v různých oblastech těla. Tyto injekce se můžou aplikovat do kloubů při artritidě a osteoartróze, nebo do měkkých tkání, kde ovlivní zánět šlach a svalů. Jejich mechanismus spočívá v potlačení zánětu a snížení otoků, což přináší klientům úlevu od bolesti a zlepšení funkčnosti postižených oblastí.

Anestetika

V rámci injekční terapie jsou analgetika aplikována cíleně do konkrétních oblastí těla, aby poskytla účinnou úlevu od bolesti. Periferní injekce mohou oslovit místní bolest ve svalech nebo kloubech, zatímco epidurální injekce mohou být zaměřené na bolesti spojené s páteří. Injekce do kloubů zase poskytují specifickou úlevu od bolesti spojené s kloubními onemocněními. Tímto způsobem analgetika umožňují klientům efektivněji se účastnit rehabilitačních programů, což podporuje obnovu pohybové funkce a zlepšuje celkovou kvalitu života.

Využití kombinace kortikosteroidů a analgetik je možné provádět max. 1x za 3-4 měsíce vzhledem k nežádoucím účinkům, jakými je například oslabení tkání po opakované aplikaci.

 

Kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová se přirozeně nachází v kloubním mazu a hraje klíčovou roli při udržování kloubního zdraví a mazání. Prostřednictvím injekční terapie je cíleně aplikována do postižených kloubů, přičemž jejím hlavním cílem je poskytnout účinnou úlevu od bolesti a zlepšit pohyblivost. Tento postup je často využíván při osteoartróze a artritidě, kde kyselina hyaluronová pomáhá obnovit viskozitu kloubního mazu, snižuje tření kloubních povrchů a podporuje dlouhodobou pohodlnost a funkčnost kloubů.

Nejčastější místa aplikace

  • Bederní oblast páteře
  • Kolenní klouby
  • Ramenní klouby
  • Hlezno
  • Svalová poranění
  • Šlachy a jejich obaly

Účinek je samozřejmě individuální a v závislosti na diagnóze trvá v řádů týdnů až měsíců. To může pomoci vytvořit časové okénko s menšími obtížemi pro další terapeutické ovlivnění pomocí fyzioterapie. U většiny případů bývá v léčbě přínosná aplikace kolagenových obstřiků v kombinaci s cíleně vedenou fyzioterapií. 

Fyzio svět nabízí unikátní spojení rehabilitačního lékaře a týmu fyzioterapeutů. Rádi Vám pomůžeme komplexně řešit Váš problém.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00