I plicní embolie se může projevit jako bolest hrudníku a lopatky. Jak ji poznám?

Autor: Mgr. Hana Bláhová, 1. srpna 2022

Plicní embolie rozhodně nepatří mezi nejčastější důvody vzniku bolestí na hrudníku a pod lopatkou. Jde však o život ohrožující stav. Je proto dobré nepodceňovat určitá varovná znamení. 

Bolest na hrudníku a pod lopatkou při plicní embolii

Plicní embolie je stav charakterizovaný ucpáním plicního řečiště krevní sraženinou přenesenou krevním proudem nejčastěji z dolních končetin, pánve či pravé strany srdce. Embolie často vzniká v důsledku vytvoření sraženiny v cévách, které mají oslabenou cévní stěnu. Náhlou změnou tlaku, například prudkým pohybem, se může sraženina  utrhnout a ucpat tepnu v plicích.

Příznaky embolie

Nejčastějším příznakem plicní embolie je náhle vzniklá nebo náhle zhoršená klidová dušnost, která se vyskytuje u 85-90% pacientů. Charakteristická je také ostrá řezavá bolest v oblasti hrudníku. Je-li sraženina malá, může být vnímána poměrně jasně v určité lokaci. V případě velikého trombu je bolest častěji rozpínavá a neohraničená. Dalšími příznaky mohou být: rychlé dýchání, bledost, modrání rtů a prstů, nízký tlak, bušení srdce, pocení. Může dojít k vykašlávání krve, šoku až ztrátě vědomí. Podobné příznaky může mít i akutní onemocnění srdce – více informací v článku Zablokované žebro nebo infarkt?

Cílená diagnostika a léčba

Diagnostika a léčba patří do rukou lékaře. S určitostí je možné diagnózu embolie potvrdit či vyvrátit jen pomocí zobrazovacích metod – RTG, CT (angiografie) či krevních rozborů. Důležitý je včasný transport do nemocnice a podání léků na rozpuštění sraženin– antitrombotik. Pokud máte výše popsané potíže, nečekejte s jejich řešením!

Rizikové faktory

Velice znepokojivým faktorem je hluboká žilní trombóza dolních končetin v minulosti, období do dvou týdnů od velké operace či plicní embolie v rodinné anamnéze. Riziková může být kombinace hormonální antikoncepce a kouření při určité genetické predispozici. Dále také vysoký krevní tlak, ateroskleróza, časté dlouhé stání v zaměstnání, dlouhý let, těhotenství a vyšší věk. Novým rizikovým faktorem je také Covid-19, který má schopnost aktivovat systém srážení krve tak, že mohou vznikat krevní sraženiny.

Jak Vám může pomoci fyzioterapie?

Nejdříve je vždy třeba vyloučit život ohrožující onemocnění srdce a plic. Pokud si nejste jistí, konzultujte svůj stav s ošetřujícím lékařem.

Fyzioterapie Vám může pomoci s řešením následků po úspěšném zaléčení plicní embolie a dalších plicních nemocí. V čem může být prospěšná:

  • Pomůže Vám obnovit pohyblivost hrudního koše a snížit případnou přetrvávající bolestivost v oblasti hrudníku a lopatek. V případě plicních nemocí nacházíme často blokády v etáži 7-10 hrudního obratle, stažené prsní svaly s početnými spoušťovými body. Dále blokády žeber či zvýšenou tuhost hrudního koše. Změny najdeme také v posunlivosti jednotlivých vrstev kůže – podkoží – svalů. 
  • Dobře vedená fyzioterapie usnadní práci i všem okolním orgánům, a to nejen těm uloženým v hrudním koši, ale například i orgánům břišním. Díky správnému nastavení hrudníku například pomůže odlehčit podtlak hrudního koše a břišní orgány, nejvíce játra a žaludek.
  • Podpoří návrat do původní formy a obnovu celkové vitality.

5 tipů na závěr po prodělané plicní embolii

  1. Hýbejte se s rozumem, přirozený pohyb je často řešením různých problému.
  2. Protahujte se, využívejte masážní válce a míčky na uvolnění stažených svalů.
  3. Nastavte si své pracovní místo a místo k odpočinku co nejvíce ergonomicky k potřebám svého těla.
  4. Zkuste vysledovat spouštěče svých problémů.
  5. Pokud si nejste jisti, konzultujte stav s lékařem.

V případě, že máte pochybnosti, zda jsou Vaše obtíže spojeny s plícemi nebo srdcem, bezodkladně konzultujte stav u svého ošetřujícího lékaře.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00