Golfový (baseballový) loket a jeho léčba

Autor: Mgr. Barbora Jakovcová, 21. listopadu 2022

Golfový loket, neboli mediální epikondylitida, je stav, kdy dochází k postižení úponů šlach prstů a zápěstí. Bolest je pociťována na vnitřní straně lokte. Tento stav nazýváme jako golfový, baseballový nebo též oštěpařský loket. Název je trochu zavádějící. Většinu z vás jistě napadne, že se týká pouze sportovců zabývajících se těmito sporty. Až 90% případů golfového lokte ale není způsobeno sportovní aktivitou.

 

Jak poznám, že se jedná o golfový loket?

Typickým příznakem je bolestivost na vnitřní straně lokte, která často přechází až do předloktí. Pacienti také někdy popisují bolest na vnitřní straně malíku. Kromě bolesti můžete vnímat i tuhost a slabost v oblasti lokte a předloktí. V domácím prostředí si můžete udělat jednoduché testy, díky nimž zjistíte, jestli se Vás tato diagnóza týká. Pokud při těchto testech vnímáte slabost nebo bolest je pravděpodobné, že je tomu tak. Například test přitahování ruky dlaní vzhůru směrem k předloktí proti odporu, stisk gumového míčku či pronace zápěstí (vnitřní rotace předloktí) proti odporu.

Pokud je přítomen zánět, je třeba ho tlumit léky

V akutní fázi může být též přítomen zánět šlach, který se projevuje ztepláním v dané oblasti, zčervenáním, popřípadě otokem. Pakliže pozorujete i tyto příznaky vyhledejte nejprve svého obvodního lékaře a farmakologicky zánět utlumte.

Jak golfový loket vzniká?

Již bylo zmíněno, že golfový loket není stav, kterým trpí pouze sportovci, a tak si zde vyjmenujeme rizikové faktory jeho vzniku.

  • Fyzicky těžká zaměstnání, kde dochází k opakování náročných pohybů – např. stavebnictví, instalatérství, tesařství apod.
  • Práce na PC v nevyhovujících ergonomických podmínkách.
  • Posilování – jedná se často o špatnou techniku cvičení – např. u bicepsových zdvihů, při kterých dochází k přílišné flexi v zápěstí.
  • Raketové sporty – zde se může jednat o přetrénování i špatnou techniku – v tenise je to typicky backhandový úder, dále pak špatně zvolené vybavení, např. těžká, či velká raketa.
  • Golf, baseball.
  • Další rizikové faktory – věk nad 40 let, obezita, kouření.

Kdy vyhledat lékařskou pomoc?

  1. V lokti probíhá akutní zánět (místo hřeje, je červené, oteklé, bolí v klidu i na dotek).
  2. Například po pádu na ruku nemůžete loket ohnout a je tudíž podezření, že by se mohlo jednat o zlomeninu. V tomto případě je vždy nutné udělat nejprve rentgenové vyšetření a zlomeninu vyloučit.

Jak probíhá léčba mediální epikondylitidy ve Fyzio světě?

Léčba ve Fyzio světě vždy začíná cílenou diagnostikou, abychom problému detailně porozuměli a mohli následně správně zvolit léčbu. Dále se soustředíme na uvolnění napětí svalů, fascií a kloubních blokád v oblasti předloktí, paže, potažmo ramene či krku. Problém není totiž obvykle pouze místo, kde vnímáte bolest, v napětí bývá často celý svalový řetězec.

Uvolnění napětí, rázová vlna, cviky na míru

K uvolňování používáme fasciální techniky, uvolňování trigger pointů ve svalech či mobilizační techniky. Dále ve vhodném případě využíváme terapii rázovou vlnou, která velmi efektivně pomáhá snižovat napětí ve svalech a zvyšuje jejich odolnost na zátěž díky neovaskularizaci (tvorbě nových cévních kapilár). Vhodným cvičením zabráníme tomu, aby se napětí znovu netvořilo. Dalším krokem je úprava pohybových stereotypů, popřípadě úprava sportovní techniky. Terapii jsme zvyklí vést co nejpřesněji podle individuálního stavu pacienta. 

5 tipů co dělat při objevení výše zmíněných příznaků:

  1. vyvarujte se bolestivých pohybů,
  2. aplikujte Priznicovy obklady,
  3. v případně nutnosti použijtze protizánětlivé léky, ideálně po konzultaci s Vaším lékařem,
  4. Suplementujte horčík ve formě bisglycinátu, což urychlí svalovou regeneraci,
  5. Pokud se stav dlouhodobě nelepší, navštivte zkušeného fyzioterapeuta, který má s touto problematikou zkušenosti.

Ve Fyzio světě se léčbou golfového lokte zabýváme, rádi Vám pomůžeme.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00