Fyzioterapie v léčbě svalového zranění

Autor: Mgr. Daniela Gregová, 7. listopadu 2022

Co znamená natažený nebo natržený sval?

Jedná se o zranění, při kterém se svalová vlákna násilně protáhnou, přetrhnou nebo natrhnou v důsledku velkého mechanického namáhání. Tato svalová poranění jsou ve skutečnosti jen jeden problém různé závažnosti. Většinou k němu dochází při silné excentrické kontrakci (sval pracuje v prodloužení) nebo při velkém nečekaném protažení svalu. Typicky jde o zranění u bezkontaktních sportů dynamického charakteru, jako je sprint a skok do dálky. Může být lokalizováno v samotném svalu, ve šlaše, případně v místě přechodu svalu ve šlachu.

 

Jaké svaly se poraní nejčastěji? 

  • natažení hamstringů či stehenního svalu
  • natažení lýtka
  • natažení třísel
  • trhliny rotátorové manžety ramena
  • ruptura dlouhé hlavy bicepsu (oblast paže nebo předního ramene)
  • natržení až úplné přetržení achilovky

Fyzioterapie – Váš nejlepší nápad po svalovém zranění

Důležitou součástí rekonvalescence po svalovém zranění je rychlá a efektivní rehabilitace ideálně doplněná o fyzikální terapií (např. laser nebo rázovou vlnu). 

Největším nepřítelem rekonvalescence je otok

Rehabilitace po poranění svalu má svá pravidla. V prvních fázích je třeba se nejprve zbavit otoku a hematomu. Postupně se začíná s izometrickým cvičením, kdy sval nemění svoji délku, ale dochází jen k jeho “zatínání”. Následuje izotonické cvičení, při kterém už dochází k pohybu v kloubu a sval musí překonávat větší či menší odpor. Teprve pokud lze tyto cviky provádět bez bolesti, začíná se s izokinetickým tréninkem, při kterém se sval procvičuje blízko jeho maxima v průběhu celého rozsahu pohybu v kloubu. Tehdy se může zahájit tréninkový proces.

Optimálně zvoleným pohybem se zabrání nadměrné tvorbě jizevnaté tkáně, která by v budoucnu zhoršovala pohyblivost a sílu svalu. Navíc se zlepší novotvorba cévní sítě a regenerace svalových vláken.

Rehabilitaci výrazně urychlí laser a rázová vlna

Ve Fyzio světě využíváme k ošetření nejmodernější technologie fyzikální terapie. Rázová vlna je schopna nejen podpořit hojení tkáně, ale i stimulovat tvorbu cév. Má také analgetický účinek a zvyšuje metabolickou aktivitu v buňkách ošetřované tkáně. Dalším prostředkem, který v poškozené tkáni podpoří buněčný růst, obnovu buněk a utlumí bolest, pomocí zvýšené syntézy endorfinů, je vysokovýkonný laser. Tento přístroj výrazně urychlí hojení, zlepší elasticitu, pružnost, vlhkost či prokrvení svalových jizev. 

Bezpečný návrat ke sportu

Kdy je možné se vrátit k plné sportovní aktivitě je velmi individuální. Při velmi drobném poranění to může být za 1-3 týdny, při rozsáhlejších spíše v řádu měsíců. O tom, jak rychle je možné vrátit se k plné zátěži, rozhoduje mnoho faktorů mezi ně mohou patřit např.:

  • rozsah zranění,
  • lokalita zranění,
  • mechanismus zranění,
  • věk,
  • výchozí síla a fyzická zdatnost, kvalita tréninku,
  • náročnost sportu,
  • kvalita předchozí regenerace (především výživa, spánek a psychika).

O tom, jaké rozlišujeme stupně závažnosti poranění svalu se dočtete v následujícím článku.

Operační řešení při svalovém poranění

V závažnějších případech je někdy nutné řešit natržení svalu operačně. Rozhodnutí a konečné posouzení nutnosti chirurgického zákroku je na ortopedovi, chirurgovi nebo traumatologovi. 

Kdy nechat poranění vyšetřit lékařem?

  • velký svalový hematom – předpokládá se velké svalové poranění,
  • úplné utržení svalu,
  • částečné natržení, pokud je poškozena více než polovina svalového bříška,
  • jizvové/vazivové srůsty, které způsobují přetrvávající bolest a omezují plné natažení končetiny (trvající déle než 4-6 měsíců)

Víme, že sport je pro Vás důležitý

Svaly a zranění, která se obtížně hojí, představují závažný problém pro zdraví, protože výrazně ovlivňují kvalitu Vašeho života. Ve Fyzio světě máme s těmito typy poranění zkušenosti. Neustále hledáme nové postupy, kterými se snažíme pomáhat našim pacientům, aby si nemuseli dlouho odpírat svoji největší radost – pohyb. Jsme si totiž vědomi, že zbytečně dlouhá imobilizace může vyvolávat negativní myšlenky a zvyšovat stres. Naši zkušení fyzioterapeuté Vám vše rádi vysvětlí a pomohou s co možná nejrychlejším návratem do života bez obtíží.

Léčbou svalových poranění se ve Fyzio světě zabýváme, rádi Vám pomůžeme.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00