Fyzioterapie u častých sportovních zranění

Autor: Mgr. Daniela Gregová, 31. března 2020

Svalová poranění

Svalová poranění narušují strukturu svalových vláken. V lepším případě jde o svalové zhmoždění, v tom horším dochází k porušení svalové tkáně – ruptuře.

Nejčastější lokalizace: Lýtkový sval, zadní a přední stehenní sval, přitahovače stehna.

Projevy: Při zapojení poraněného svalu je v daném místě pociťována bolestivost, která může vést až k nemožnosti pohybu. Pokud se v místě bolesti objeví hematom (rozsáhlejší modřina) je pravděpodobné, že došlo k natržení svalových vláken a je žádoucí ošetření lékařem.

První pomoc u Vás doma: Po úrazu je vhodné ledování, stažení obinadlem, jemné masáže chladivými emulzemi a znehybnění – ortéza.

Proč je důležitá fyzioterapie: Časná rehabilitace urychlí hojení a zmírní bolest. Uvolní měkké tkáně a obnoví jejich posunlivost a protažlivost. Preventivně Vám pomůže předejít vzniku rozsáhlých jizevnatých změn a ztrátě svalové hmoty. Fyzioterapeut vhodným cvičením zapojí větší svalové skupiny, které zabrání jednostrannému přetížení.

Přetížení šlach a úponové bolesti

Přetížení šlach a úponové bolesti patří mezi nejtypičtější bolestivé stavy, které sportovce i nesportovce mohou potkat. Důvodem bývá výrazné přetížení pohybového systému a nekvalitní regenerace.

Proč k nim dochází: Na začátku máme sval, který se upíná na kost skrze svoji šlachu. Když je sval opakovaně přetěžovaný, na šlachu je vyvíjen nadměrný tah a v místě úponu nám vznikají mikrotrhliny. Jejich hojení doprovází vznik jizev a v pokročilém stádiu mohou vznikat drobné kostěné struktury – osteofyty.

Nejčastější lokalizace: loket (tenisový, golfový či oštěpařský loket), úpon na patní kosti (entezopatie Achillovy šlachy, známá jako patní ostruha), úponová bolest v oblasti velkého chocholíku kosti stehenní, koleno (skokanské koleno – entezopatie ligamentum patellae), rameno (impingement syndrom, syndrom rotátorové manžety), stehno (iliotibiální syndrom).

Projevy: Charakteristická je bolestivost v místě úponu, protože jde o zánětlivý proces. Nezřídka vidíme otok, vnímáme vrzání či zarudnutí kloubu a následné snížení hybnosti.

První pomoc u Vás doma: V první řadě klid a imobilizace. Důležité je zařazení farmakologické protizánětlivé léčby v podobě mastí či gelů (Voltaren gel, Fastum gel apod.) a případně i proti otoku (Reparil). Pro plné zhojení se doporučuje vyřazení zátěže po dobu minimálně 4-6ti týdnů. V případě neustupující bolesti je vhodné navštívit lékaře, který doporučí buď pokračovat v užívání protizánětlivých léků nebo přistoupí k injekční aplikaci kortikosteroidů.

Proč je důležitá fyzioterapie: Cílená fyzioterapie pomůže vyloučit přetěžování daných struktur pomocí lymfatického tejpu, postizometrické relaxace, odstranění trigger pointů, korigovaného strečinku, a tím celý proces hojení podpoří. Současně uvolní přetěžované svalové řetězce a aktivuje oslabené svaly. Konečným výsledkem, pokud budete chtít, je chytřejší, efektivnější a silnější tělo než kdykoliv předtím.               

Kloubní blokády

Kloubní blokády omezují pohyb v kloubu. Kloubní vůle je omezena v jednom či ve více směrech. Blokován může být jeden nebo více kloubů, přičemž svaly v okolí blokovaných kloubů reflexně odpovídají stažením a fixováním tohoto postavení.

Proč k nim dochází: Blokády mohou být důsledkem poruchy struktury v kloubu (degenerativní kloubní procesy), ale mnohem častěji jsou způsobené náhlým nevhodným pohybem, nadměrnou zátěží, déletrvající nevhodnou polohou nebo opakovaným přetěžováním.

Projevy: Celá situace bývá provázena výraznou tuhostí a bolestivostí, která nás nutí ke strnulému držení na stranu blokády. Prostá blokáda by ale neměla vyvolávat výpadek či změnu citlivosti, případně snížení nebo ztrátu svalové síly. Za těchto okolností je vhodné vyhledat lékařskou péči.

Je důvod se bát: Samozřejmě, že omezení pohybu může člověka vyděsit. Ráno se probudíte a nemůžete otočit hlavou, nebo z dobré vůle stěhujete kamaráda a najednou se nenarovnáte. V naprosté většině případů je ale taková blokáda jen ochranným mechanismem, kterým se tělo brání většímu poškození.

První pomoc u Vás doma: Ideálně po konzultaci s lékařem Vám budou doporučeny léky na tišení bolesti a myorelaxancia (léky na uvolnění svalového napětí). Výhodná je fixace límcem či pásem, dle lokalizace blokády (krční, bederní). Současně doporučujeme klid doma na lůžku, suché teplo a nesnažit se protahovat.

Proč je důležitá fyzioterapie: V tomto případě může být fyzioterapie cesta nejrychlejší, někdy dokonce i okamžité, úlevy od bolesti. Základem je šetrná kloubní mobilizace zablokovaných kloubů, manuální techniky na uvolnění svalů v napětí a podpora cirkulace krve a lymfy do místa potíží.

Možnosti fyzioterapie u častých sportovních zranění

Abychom Vás co nejdříve vrátili do hry, ve své praxi využíváme techniky na uvolnění myofasciálních trigger pointů, které mohou být v těle vlastním zdrojem bolesti. Tyto body mění dynamiku pohybu celé kloubně-svalové jednotky. Jsme vyškoleni v mobilizačních a manipulačních technikách, kterými jsme schopni přesně zacílit svoji terapii. A v případě potřeby využít ošetření rázovou vlnou, která je schopna podpořit hojení vazivové tkáně, novotvorbu cév, má analgetický účinek a zvyšuje metabolickou aktivitu v buňkách ošetřované tkáně. Dále používáme techniky kineziologického tejpování, kterými lze ovlivnit nejen činnost svalů, ale i vazů, šlach, fascií a lymfatického systému.

A co dál? Přesně tak, tím to nekončí! Pokud chcete dlouhodobě sportovat bez bolestí a limitů je nevyhnutelné kompenzovat specifická přetížení, která se liší v závislosti na druhu sportu a Vaší postuře. Neexistuje tedy jeden univerzální cvik na bolest zad nebo kolene.

Naším úkolem je zajistit Vám plný výkon ve zdravém a bezbolestném těle.

 

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00