Dysplazie kyčelního kloubu a její léčba v dospělosti

Autor: Mgr. Daniela Gregová, 12. června 2023

Kyčelní kloub je největším kulovitým kloubem našeho těla. Je tvořen hlavicí stehenní kosti, která se pohybuje v jamce kosti pánevní. Má řadu významných funkcí – umožňuje pohyb, vyvíjí explozivní dynamiku nebo, pokud je to potřeba, precizně balancuje. Zároveň kyčelní kloub zajišťuje naši stabilitu, jak v klidu, tak při pohybu. Společně se v tomto článku podíváme na problematiku dysplazie kyčelního kloubu a možnosti její léčby v dospělosti. Prozkoumáme různé terapeutické přístupy, rehabilitační techniky a možnosti autoterapie. 

Dysplazie – problém vývoje kyčle v dětském věku

Bohužel mnoho lidí se v dospělosti potýká s problémy v oblasti kyčle. Jednou z častých příčin je nesprávný vývoj kloubu v dětském věku. V tomto případě není kloub správně vyvinutý a nezapadá ideálně do jamky/pánve (tzv. dysplazie kyčelního kloubu). Dysplazie může způsobovat bolesti a omezenou pohyblivost. Může se také podílet na tvorbě nevýhodných pohybových stereotypů, které brání v získávání správné sportovní techniky. Svaly a měkké tkáně v okolí kloubu pak tělo používá spíše k ochraně než k volnému pohybu. Protektivní napětí přináší bolesti a vede k neideálnímu pohybu.

Co mohu dělat, pokud má kyčel nemá ideální anatomii?

Změněná anatomie kyčle není ideální stav. Přestože atypická struktura se jen tak změnit nedá, nemusíte si zoufat. Existuje celá řada léčebných možností, které mohou pomoci lidem s dysplazií kyčelního kloubu zlepšit kvalitu života (pohybu) a minimalizovat obtíže spojené s tímto stavem. Je možné jít cestou konzervativní léčby, nebo také, v nevyhnutelných situacích, cestou chirurgických zákroků. Medicína spolu s fyzioterapií nabízí různé metody, které pomáhají optimalizovat funkci kyčelního kloubu a zmírňují bolest.

Při dysplazii nemusí bolet jen kyčel

Už víme, že dysplazie kyčelního kloubu je stav, kde kyčelní kloub není správně vyvinutý. Nepředchází mu tedy žádný úraz či traumatizace a vzniká na podkladě genetické dispozice. Může postihnout jeden nebo oba kyčelní klouby. Důsledkem bývá nestabilita kloubu projevující se lupáním v kyčli nebo přetěžováním jiných oblastí. Nejčastěji se jedná o sousední klouby, tedy spodní záda nebo koleno.

Kloub má tendenci k rychlejšímu opotřebení

Nedostatečné krytí hlavice stehenní kosti jamkou, tvoří predispozici ke vzniku artrózy v mladším věku nebo k větší náchylnosti k různým zánětlivým stavům na dolní končetině. Výsledkem může být artróza a omezení pohyblivosti. Neléčená dysplazie vytváří dobré podmínky pro vznik rozmanitých bolestivých stavů, které mají tendenci se řetězit.

Jak zjistím, že mám dysplazii?

V ideálním případě je rozpoznána v době, kdy se kyčel formuje – u novorozenců. Ultrazvukové vyšetření kyčlí je dnes součastí preventivního programu. Pokud není rozpoznána v raném věku, může se projevit později v dětství, nebo až v dospělosti bolestmi v tříslech. K diagnostice obyčejně stačí RTG vyšetření.

 

Léčba dysplazie v dětském věku

Léčba může působit zdlouhavě, což je náročné hlavně pro pečující osobu. Mějte ale na paměti, že úspěšnost terapie je vysoká a dítětem obvykle dobře snášená. Konzervativní léčba pro představu trvá několik měsíců až let. Pro výsledný efekt je klíčové pravidelné cvičení, péče napříč obory (praktik, ortoped, fyzioterapeut) a režimové opatření. Cílem těchto opatření je udržovat kyčle v pozici vhodné pro správné formování kloubu.

Součástí konzervativní léčby je:

  • široké balení plen – lehká forma dysplazie,
  • abdukční kalhotky nebo Pavlíkovy třmeny – těžší formy dysplazie,
  • sádrová spika – v těžkých případech, sahá od žeber až po bérce kojence,
  • fyzioterapie – zaměřená na podporu správného motorického vývoje, který se následně podílí na formování kyčelního kloubu a posílení svalů v jeho okolí. Zahrnuje různé terapeutické postupy a cvičení, které jsou přizpůsobeny individuálním potřebám dítěte. Ideálně by měla být terapie zahájena co nejdříve, což zkrátí dobu léčby. Případně se může zamezit i operacím nebo možným nepříjemným následkům v dospělosti.

Léčba dysplazie v dospělosti

Pomáhá řešit už pouze následky, které pramení z neideálního vývoje kyčle. Není možné kyčel zcela vyléčit a napravit strukturu kloubu. Kost je v dospělosti již zcela zformovaná. Proto je tak důležitý screening v dětském věku, kdy je možné vývoj kyčle ovlivnit do plného zdraví. V dospělém věku je naším úkolem pomoci se zlepšením funkčnosti, pohyblivosti nebo s eliminací bolesti v kyčli, případně v zřetězených oblastech. 

Má tedy význam chodit na fyzioterapii, i když úplné vyléčení není možné?

Má, a to zcela zásadní! To, jak budete o Vaše klouby pečovat v době, kdy jsou problémy zanedbatelné, může rozhodnout o kvalitě dalšího života. Kloubní změny, které jsou pro dysplastickou kyčel typické, mohou postupně ztěžovat řadu obyčejných věcí. Například běhání, sporty, zdolávání schodů, posazování či vstávání. Jestliže budete využívat potenciál svých kloubů zdravým způsobem, budete snižovat tendence k artrotickým změnám a oddálíte tak předčasné opotřebení. Uvolněné, silné a přesně fungující svaly mohou do jisté míry kompenzovat neideální tvar kloubu. Čím dříve začnete, tím lépe.

Možnosti léčby dysplazie v dospělosti

  1. Konzervativní přístup. Základem léčby v dospělosti je konzervativní přístup. Hlavním cílem je snížit bolestivost, zvýšit pohyblivost, zlepšit funkčnost kyčle a minimalizovat zátěž na kloub pomocí dostupných možností. Základem konzervativního přístupu je především fyzioterapie. Dále pak elektroléčba, rázová vlna (více o rázové vlně), laserové záření (více o laseru) nebo SMR techniky (více o SMR).
  2. Farmakoterapie. V některých případech může lékař předepsat léky na zmírnění bolesti a zánětu, jako jsou nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID) nebo analgetika. Tyto léky usnadní další postup, například cvičení pod vedením fyzioterapeuta. 
  3. Chirurgická intervence. Existuje několik chirurgických možností, které mohou být použity v závislosti na konkrétním případu. Jedná se o osteotomie (operace na kostech), artroskopie (endoskopické operace) nebo náhrady kyčelního kloubu. K chirurgickému zákroku se přistupuje obvykle až ve chvíli, kdy je konzervativní léčba neúspěšná.
  4. Edukace a životní styl. Nedílnou součástí léčby dysplazie kyčelního kloubu jsou také preventivní opatření. S nimi by Vás měl seznámit Váš fyzioterapeut. Pomůže např. modifikovat sportovní techniku, aby nedocházelo k  nadměrnému zatěžování kloubu. Základem je také udržovat optimální váhu.

Jak Vám pomůžeme ve Fyzio světě?

Cvičení na míru

Navrhneme pro Vás efektivní cvičební program, který určitě zvládnete. Posílíme svaly kolem kyčelního kloubu a propojíme je se zbytkem těla. Důsledkem bude získání lepší stability, koordinace a pohyblivosti.

Manuální uvolnění kloubu, svalů a fascií

Uvolníme napětí v kloubu a jeho okolí skrze tlakovou masáž trigger pointů, mobilizační techniky nebo fasciální manipulaci. Poradíme Vám, jak se správně protáhnout a rozcvičit, vylepšíme techniku pohybu při sportu. Úpravou životního stylu podpoříme progres v léčbě.  Naučíte se jak využít uvolněný pohyb a přitom zlepšit stabilitu.

Laser nebo rázová vlna

Součástí našich ordinací je také vysokovýkonný laser a rázová vlna, které pomáhají navodit regenerační procesy v těla. Zlepšují prokrvení, podporují hojení a působí analageticky v místě působení. Aplikace rázové vlny nebo laseru se provádí vždy až po detailní diagnostice a vyhodnocení stavu fyzioterapeutem nebo lékařem.

7 tipů a rad od fyzioterapeuta

  1. Pracujte na svých svalech. Pravidelné posilování svalů kolem kyčelního kloubu, zejména hýžďového a stehenního svalu, může pomoci stabilizovat kloub a minimalizovat nepříjemné příznaky.
  2. Stabilizujte. Práce na stabilitě kloubu je velice důležitá. Můžete si vyzkoušet různé cvičební pomůcky, jako je bosu, balanční deska nebo cvičení na jedné noze, které posilují svalovou stabilitu a koordinaci.
  3. Plavte. Plavání je skvělou volbou, protože nabízí nízkou zátěž na klouby a zároveň posiluje svaly. Plavání pomáhá zlepšit pohyblivost, sílu a celkovou kondici. Pokud se po plavání cítíte dobře, je to pohyb vhodný právě pro Vás.
  4. Hlídejte si posturu. Dbejte na to, jak stojíte, sedíte nebo jak moc se přes den hýbete. Držte se vzpřímeně a vyhýbejte se dlouhému sezení v nevhodných pozicích. Pozice vsedě často střídejte.
  5. Najděte si aktivitu, která Vás baví. Pravidelná fyzická aktivita, jako je chůze, jízda na kole nebo jóga, může pomoci udržovat klouby pohyblivé a posilovat svaly. Vyhýbejte se příliš intenzivním cvičebním aktivitám, které by mohly způsobit nadměrné namáhání kloubů, hlavně pokud jste v daném sportu začátečník.
  6. Nepodceňujte pravidelnou návštěvu fyzioterapeuta. Profesionál Vám může poskytnout efektivní terapeutické techniky, uvolnění a cvičení, které pomohou snížit bolest a zlepšit pohyblivost kloubů.
  7. Správná obuv. Vhodná obuv zajistí správnou mechaniku chůze a minimalizuje nepříjemné příznaky.

Ve Fyzio světě se léčbou stavů spojených s dysplazií kyčle zabýváme a rádi Vám s nimi pomůžeme. 

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00