Dynamická neuromuskulární stabilizace 

Autor: Mgr. Daniela Gregová, 6. dubna 2020

Dynamická neuromuskulární stabilizace, dále jen DNS, je ucelený diagnosticko-terapeutický koncept, který je postaven na pochopení principů vývojové kineziologie, tedy jak se vyvíjí pohyb u miminek. Zakladatelem je český fyzioterapeut prof. PeadDr. Pavel Kolář, Ph.D. Kurzy DNS dnes se svým týmem školí prakticky po celém světě.

DNS se hodí k ošetření běžných bolestí, zároveň velmi dobře funguje u sportovců v rámci regenerace po poranění nebo operaci, ale i jako prevence úrazu. DNS je nový způsob, jak pohlížet na pohyb, dýchání, kvalitu spolupráce svalových smyček a schopnost koordinované práce těla. Dává nám odpověď na otázku, jak by měl pohyb optimálně vypadat.

Inspirace u miminek

Na počátku bylo porozumění fyziologickému vývoji miminek. To, že si miminko v nějakém časovém horizontu nakračuje, uchopuje hračku, přetáčí se nebo začíná lézt není náhoda. Je to dědictví, které máme geneticky zakódované. Dnes dokážeme přesně posoudit kvalitu těchto pohybových vzorů a včas pomoci, pokud něco není tak jak má. Každý pohyb má svůj vhodný čas a připravuje tělo na další vývojový stupeň. Například lezení po čtyřech formuje tvar kloubů kyčlí tak, aby byly připraveny na chůzi. Klouby ramen se postupně stabilizují v opoře a díky tomu v dospělosti netrpí člověk bolestmi krční páteře. 

Rozumíme tedy motorickému vývoji miminek, ale jak nám to pomůže u dospělého klienta? Lidská motorika je jenom jedna a pohybové programy pomáhají číst a opravovat pohyb stejně dobře v dětství i v dospělosti. Hodnotící parametry kvality pohybu v dospělosti, jakými jsou kvalita zapojení a spolupráce svalových vláken či schopnost relaxace, jsou totiž stejné jako u miminka. DNS využívá vývojové polohy, které jsou nám vlastní, abychom upevnili nejlepší pohybové vzory. Jedná se o přirozenou pohybovou techniku, k tělu šetrnější než jóga, pilates či jiné uměle vytvořené cvičení. V DNS se neučíte něco nového, pouze rehabilitujete (znovu obnovujete) schopnosti, které má Vaše tělo od přírody k dispozici.

Hluboký stabilizační systém páteře

Hlavním pilířem DNS je snaha zapojit hluboký stabilizační systém páteře (HSSP), který je tvořen bránicí, svaly pánevního dna, břicha a zádovými svaly. Jde o hluboké svaly trupu, trenéry někdy označované jako core. Tento systém je klíčový pro správně držení těla. Aktivita HSSP doprovází pohyb jako jeho stín.

Co přesně je HSSP?

– chrání naši páteř a zabraňuje jejimu častému přetěžování

– stabilizuje náš střed těla během všech pohybů

– umožňuje správné postavení a fungování všech orgánů v břišní dutině

– šetří energii a kloubní plochy před neergonomickou zátěží

Bránice dýchá a zároveň podpírá páteř

Nesmíme opomenout dech, protože bránice je jednak součástí HSSP, jednak je hlavní nádechový sval. Dech a postura (naše držení těla) jdou ruku v ruce. Jedno bez druhého nemůže fungovat. Správně vedený brániční dech nám pomáhá ulevit od chronických bolestí bederní páteře, ztuhlosti šíje, která bývá důsledkem nadužívaní horního typu dechu a častokrát i od trávicích obtíží (pálení žáhy, reflux, nespecifické bolesti břicha).

DNS trénuje svaly i mozek

DNS nám umožňuje práci, která řeší skutečnou příčinu problému globálním přístupem, natrvalo. Pracuje s pochopením hlavních principů lidské motoriky. Výsledkem této práce je ekonomické pohybové chování a porozumění vlastnímu tělu a jeho potřebám pro bezbolestný pohyb. Přístupem DNS cvičíme svaly, ale zároveň trénujeme řídící funkci mozku v pozicích, které dobře zná. DNS je skvělá cesta pro dosažení rychlého a dlouhodobého efektu léčby u řady našich klientů.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00