Diagnóza hypermobilita – 12 rad, které Vám zlepší život

Autor: Mgr. Daniela Gregová, 7. března 2023

Hypermobilitou označujeme vyšší volnost v kloubních spojeních, a z toho vyplývající jejich menší stabilitu. Zvětšený kloubní rozsah bývá většinou dědičný. Pokud se jedná o konstituční (celkovou) hypermobilitu, její příčina tkví ve vazivu. V případě hypermobility je dána nižší hustota kolagenních vláken, což způsobuje, že jsou klouby méně odolné proti tahu.  Zhoršená „kvalita“ vaziva způsobuje, že jsou klouby přehnaně pohyblivé a bohužel také nestabilní. To je činí zranitelnějšími vůči různým zraněním, blokádám a tvorbě spoušťových bodů. Dalším typem hypermobility je lokální tzv. kompenzační hypermobilita, která je obvykle vázaná jen na jednu oblast těla (více informací o tomto druhu hypermobility naleznete zde).

Proč větší rozsah pohybu může způsobovat problémy?

Zjednodušeně řečeno je hypermobilní kloub schopen extrémního pohybu. Snadno se proto může dostat do nevhodné polohy, kdy dochází k bolestivému zablokování, stažení okolních svalů a svalovému, nebo vazivovému poranění. V případě hypermobilních jedinců je také častější recidiva drobných či větších zranění. Jestliže se pak potíže cyklí a jsou chronické, hovoříme o hypermobilním syndromu.

Vyšší kloubní pohyblivost závisí na více faktorech

Pohyblivost našich kloubů se ve velké míře odvíjí od věku jedince nebo pohlaví. Obecně je zvýšená volnost kloubů častější u mladých lidí. V tomto věku se podílí na častých poraněních kotníku, kolen nebo bolestech hlavy či svalů v oblasti krční páteře. V rámci pohlaví jsou to častěji ženy, které trpí hypermobilitou.

Co ale stojí za vznikem hypermobility není zcela jasné. Předpokládá se, že významným faktorem je genetická predispozice. Proto je možné, že pokud ji máte Vy, může se projevit také u Vašich potomků. Bohužel neexistuje možnost, jak jejímu vzniku zabránit. Neexistují účinné léky ani doplňky stravy, co vyléčí hypermobilitu. Je ale možné s ní cíleně pracovat a minimalizovat její dopady na pohybový aparát.

Dále to mohou být hormonální faktory (např. těhotenství), které se mohou podílet na rozvoji nebo progresi hypermobility. Přispět také může neideální sportovní zátěž, která ještě podporuje kloubní pohyblivost a rozvíjí vazivovou nestabilitu, příkladem je gymnastika nebo balet. 

 

Pochopit úskalí hypermobility a vědět jak cvičit

Hypermobilitu Vám nejlépe pomůže zkrotit fyzioterapie v kombinaci se silovým tréninkem. Terapii ve Fyzio světě přizpůsobujeme vždy Vašemu aktuálnímu zdravotnímu stavu. Terapeutický postup se tedy bude lišit u akutního poranění a v případě chronických obtíží. U akutního poraněním se zaměříme na úlevu od bolesti a podporu hojících procesů. V ordinacích využíváme k ošetření rázovou vlnou, která je schopna podpořit hojení tkání, stimuluje novotvorbu cév, má analgetický účinek a zvyšuje metabolickou aktivitu v buňkách ošetřované tkáně. Dále používáme techniky kineziologického tejpování, kterými lze ovlivnit nejen činnost svalů, ale i vazů, šlach, fascií a lymfatického systému. Například pomocí technik lymfatického tejpu se rychleji vstřebává otok a hematom. Velkou pomoc v ošetření akutních poranění přináší také náš vysokovýkonný laser. Zlepšuje funkční vlastnosti tkání – elasticitu, pružnost, vlhkost či prokrvení, podporuje buněčný růst, obnovu buněk a zvýšenou syntézou endorfinů tlumí bolest. Jeho aplikace je nejefektivnější v režimu alespoň pěti terapií vedených v krátkých časových rozestupech. 

Jak dostat hypermobilitu znovu pod kontrolu

Pokud je Váš zdravotní stav stabilní a žádné bolesti Vás netrápí, můžeme zahájit terapeutický plán s cílem dostat  hypermobilitu pod kontrolu. Rádi Vám vytvoříme program na míru, který bude obsahovat správně zvolené cviky. Ideálně na zapojení více svalových skupin najednou s ohledem na centrované postavení v kloubech, bez úniku k extrémním polohám. Naučíme Vás, na co si dávat pozor, poradíme s výběrem vhodných sportovních aktivit nebo s jejich vhodnou kompenzací. Pro posilování svalového korzetu je nejoptimálnější využití pružných tahů, nebo odporových gum, které kladou konstantní odpor v celém rozsahu pohybu. Pokud tělo dobře reaguje, postupně se přidává intenzita odporového tréninku, kdy využíváme závaží, nebo činky k utažení svalů a zvýšení stability těla. Získáte tak lepší kontrolu nad svým tělem a předejdete tak zraněním či bolestivým stavům. Dobře zacvičený člověk může na fyzioterapii s úspěchem navázat vhodnou sportovní aktivitou, která pomůže se zpevněním nestabilních kloubů (plavání, atletika, fitness a core tréninky, crossfit, power jóga, nordic walking, atd.). Vhodný sport by měl vyhovovat tělu, ale především by měl daného člověka bavit!  

12 rad fyzioterapeutů pro hypermobilního člověka

  1. Tam, kde není vazivový aparát v ideální kondici, pomůže starat se o svůj svalový korzet. A proto sportujte! Přiměřené sportovní nasazení, které udrží Vaše svaly v aktivitě, pomůže předcházet náhlým bolestivým blokádám. Tělo bude obecně lépe reagovat na silovější formy tréninku.
  2. Najděte si svoji rutinu a hýbejte se pravidelně. Jenom pravidelný a dlouhodobý pohyb bude skutečně účinný v boji s hypermobilitou.
  3. Výhodné je zařazovat všechny aktivity, kde musí pracovat Váš střed těla. Svaly v okolí páteře, zad, břicha a pánve pomohou chránit Vaši páteř.
  4. Nepodceňujte techniku vybraného sportu. Je skvělé, že se hýbete, ale protože je u Vás vyšší riziko zranění, investujte svůj čas do správného provedení.
  5. Součástí Vaší cesty je naučit se pracovat s bránicí, umět využívat nitrobřišní tlak při silovějších sportech a ekonomicky dýchat. Jinak se Vám budou opakovaně vracet blokády krční páteře a bolesti spodních zad.
  6. V balančních prvcích vynikat asi moc nebudete, ale o to více je důležité na nich pracovat. Hlavně pokud milujete jógu nebo jiné sportovní aktivity, které Váš pohybový rozsah budou ještě více prohlubovat. Váš rozsah je sice veliký, ale chybí v něm svalová kontrola. Trénujte balanční schopnosti a šikovnost svalů, a snažte se zbytečně nezvyšovat už tak velké rozsahy kloubů.
  7. Rozehřátí a protahování. Nezapomínejte se před zátěží postupně rozehřát, snížíte tím riziko poranění. Co se týče protahování, dle mého názoru je dobré se na závěr krátce protáhnout, případně využít k uvolnění svalů a fascií válec. Důležité ale je protahovat se správně, respektovat anatomii kloubů, nelámat se v poloze jen proto, že mi to mé tělo umožní. Pokud nevíte, jak na strečink, rádi Vás to naučíme.
  8. Statická zátěž nebude Váš kamarád. Dlouhodobé stání a sezení je pro hypermobilního jedince hůře tolerováno, proto střídejte polohy. Pokud můžete, raději choďte, nežli byste měli stát. Při hodně sedavé práci, investujte do výškově nastavitelného stolu a měňte polohy.
  9. V otázce spaní je samozřejmě dána veliká míra osobní preference. Jednak proto, že je spánek velice intimní a osobní, druhak proto, že se člověk nevyspí dobře, když mu matrace nebo poloha nevyhovují. Všeobecné doporučení by ale znělo – nepořizujte si měkké matrace, protože Vás nebude mít co podpírat. Svaly mají totiž během spánku nižší napětí, vazy obecně „horší“ kvalitu a do matrace se prostě propadnete. Výsledkem může být ranní ztuhlost, bolesti či akutní blokády. Moje doporučení tak směřuje spíše ke středně tvrdé matraci.
  10. Rada snad pro všechny. Držte svoji hmotnost na uzdě! Čím vyšší váha, tím větší zátěž pro klouby a následné zhoršení všech obtíží.
  11. Horké téma – obuv. Pokud si pohráváte s myšlenkou začít s barefoot botami, tak moje rada zní – hlavně s rozvahou a pomalu. Ideálně s nimi začněte při kratších vycházkách v přírodním terénu, aby si Vaše noha zvykla a postupně se vytrénovala. Nejbolestivějším tréninkem by pro Vás mohla být celodenní „poznávačka“ města po kamenné dlažbě.
  12. Otužujte se. Pravidelným otužováním učíte obecně tělo zvykat si na krátkodobý stres, posilujete imunitu, zlepšujete prokrvení těla a hlavně snižuje bolestivost kloubů, svalů. Současně zvyšujete klidové svalové napětí, které je v případě hypermobility nižší.

Ve Fyzio světě se problematikou hypermobility zabýváme. Naši zkušení fyzioterapeuté Vám rádi pomohou a odpoví na veškeré dotazy. Neváhejte nás proto kontaktovat a domluvte si schůzku. Vše Vám vysvětlíme a s péčí se o Vás postaráme.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00