Bolestivá menstruace (dysmenorea) není normální

Autor: Mgr. Hana Žáková PhD., 30. října 2018

Pokud každý měsíc trpíte bolestmi, které vám snižují pracovní schopnost, nejedná se o normální stav. Jakékoliv souběžné bolesti, ať už hlavy, zad či podbřišku nejsou pro zdravé tělo ženy přirozené.

Tělo ženy se stává během cyklu zranitelným vlivem změny hladiny hormonů, prokrvení nebo změnou tuhosti vaziva. Jedná se o velmi komplexní problematiku a abychom ji lépe porozuměli, je třeba se seznámit s některými souvislostmi a informacemi z oblasti anatomie a fyziologie. Bolest je v první řadě informace, kterou tělo sděluje centrální nervové soustavě, v jakém stavu se v danou chvíli nachází (např. může bolest signalizovat informaci: „pozor, přílišné napětí svalů zad poškozuje klouby bederní páteře“). Není tedy řešením bolest pouze tlumit, důležité je ji porozumět. S tím Vám může pomoci fyzioterapeut, který dokáže zasáhnout v oblasti příčny obtíží.

Příčiny dysmenorey mohou být např.: záněty (dráždí pánevní dno), myomy, retroverze dělohy, endometrióza, pooperační srůsty, cysty atp. Bolesti mají ale velmi často původ i v pohybovém systému. Typickým obrazem je nevhodné postavení pánve spolu s blokádami dolní bederní páteře, křížokyčelního kloubu (SI kloub) a kostrče spojené s napětím pánevního dna. Důležitou roli hrají i plošné vazivové vrstvy nazývané fascie. Současně nacházíme změny dechových pohybů, zvýšené svalové napětí na vnitřní straně stehna (adduktory kyčelního kloubu) a oslabení hýžďových svalů.

Tyto obtíže se vlivem změn provázejících cyklus mohou přechodně odmaskovat tím, že se zvýrazněním stanou tak důležitými, že proniknou až do nejvyšší úrovni mozku – kůry mozkové, kde sídlí naše vědomí. Mimo toto citlivé období je často informace vyhodnocena jako méně zásadní a podkorové oblasti informaci zpracují, aniž ji propustí do vědomí. Podobně jako správně fungující sekretářka vytřídí, čím zatížit ředitele a jaký problém je schopna vyřešit sama. Zdá se Vám tento příměr nemístný? Ale ano, podobně funguje hierarchie mozkových struktur, až na to, že chybující sekretářku ve vaší firmě můžete, pokud se Vám znelíbí, propustit. Jen těžko propustíte svoji podkorovou oblast plnící roli sekretářky (thalamus). Může Vás napadnout, co kdybychom sekretářce/thalamu významně ubrali práce, aby během krizového období zvládla situaci přesněji vyřešit? To je správná úvaha! Situace je pak pro thalamus přehlednější a řadu problémů zvládá řešit bez účasti ředitele/korové úrovně. Mimochodem v praxi to znamená, že bolest nevzniká, protože ředitel reprezentuje vaše vědomí a vědomí jste vy. Bolest zůstane pouze informací, s kterou si tělo poradí, aniž byste o tom věděli. Abychom pochopili, jak thalamu vyčistit pracovní stůl před krizovým obdobím, je třeba nastudovat další souvislosti.

Dysmenoreu často provází bolesti bederní a křížové oblasti, které se zhoršují v premenstruačním období a v prvních dnech menstruace. Působením hormonálních vlivů dochází přechodně k uvolnění vazů, podobně jako v těhotenství, což u některých žen ovlivňuje náchylnost spodních zad ke vzniku blokád. Pokud má žena oslabenou funkci hlubokých stabilizátorů páteře (core), šíří se vzniklé zvýšené svalové napětí snadněji do celého těla. To je jeden z důvodů, proč často dochází během menstruace k prohloubení relativně vzdálených obtíží, jako bolestí krční páteře, trapézů, hlavy, čelistních kloubů atp. K těmto obtížím často nacházíme nevhodné dechové pohyby – např.: výrazné hrudní a podklíčkové dýchání přetěžující svými silami krční páteř. Takto rozladěný systém je pak zdrojem množství informací, které přehltí thalamus se všemi důsledky viz. výše.

Co přesně tedy přetěžuje thalamus a dělá náš systém zranitelný? Jsou to lokální stažená vlákna přítomná ve svalech – tzv. trigger points, kloubní blokády, přetížené vazy a fascie, aktivní jizvy, lymfatické otoky nebo záněty. To jsou nejvýznamnější zdroje informací, které přetěžují thalamus, což vede k vnímání bolesti.

Jak můžeme thalamu vyčistit stůl a připravit tak tělo na krizové období? Jednoduše odstranit všechny nadbytečné trigger points, blokády, uvolnit přetížené fascie, aktivní jizvy, upravit strategii držení těla a toto správné nastavení upevnit cviky s postupným dávkováním zátěže. Velmi důležité při práci s oblastí břicha i orgánů je harmonizovat dechové pohyby tím, že upravíte napětí a souhru svalů, které se na dýchání podílí. S využitím bránice kvalitně zastabilizujete páteř, zlepšíte prokrvení a hormonální vlivy v oblasti malé pánve. Je prokázáno, že pomalý břišní dech vede k přenastavení vegetativního nervového systému (ta část nervového systému řídící funkci vnitřních orgánů). Pomocí dechu můžeme ovlivnit délku cyklu, snížit bolestivost během menstruace, zvýšit pravděpodobnost přirozeného početí, pozitivně ovlivnit průběh těhotenství, porodu a rychlou regeneraci v šestinedělí.

Co když existuje řešení i pro Vaše obtíže…

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00