Bolesti v kříži a spodních zádech a jejich léčba

Autor: Mgr. Tereza Bezděková, 21. listopadu 2022

Bolest zad v průběhu života zažije většina populace

Když se řekne křížová oblast, myslíme tím oblast dolní bederní páteře, její přechod v křížovou kost a oblast spoje křížové kosti a pánve (SI kloub). Je to místo častých obtíží a jedna z nejčastějších bolestí, s kterými přichází klienti do ordinací našich fyzioterapeutů. Určitou formu bolestí dolního úseku bederní páteře znají až dvě třetiny dospělé populace. Často se jedná o pocity zatuhnutí v bedrech, píchavý pocit v SI kloubu, pocit vystřelování bolesti z beder do oblasti „kříže“, do hýždí a případně i dál do nohy včetně bolesti při pohybu.

 

Rovnováha mezi pružností a pevností je klíčová

Oblast kříže a bederní páteř tvoří střed těla, který musí sloužit jako pevný, stabilní základ pro horní trup. Zároveň musí být dostatečně pohyblivý, aby mohl absorbovat a vyrovnávat dopady, které přicházejí z dolních končetin. 

Příčina často nebývá v místě bolesti

Bedra bolí při delším sedu, člověk se nemůže narovnat, předklonit, při došlapu na jednu nohu cítí píchání v oblasti kříže, záda tuhnou při delším sedu v autě. Toto je jen krátký výčet obtíží, které se mohou objevovat, stejně tak jsou spojovány s obtížemi s křížovou oblastí a dolními zády. Není ale neobvyklé, že bolest beder a kříže nepramení z poruchy daného úseku páteře, ale primární problém je někde jinde. Proto je třeba s tímto problémem pracovat komplexně a nesoustředit se pouze na místo aktuální bolesti.  V momentě, kdy svalový korzet zad, břišní stěny a pánve není zcela funkční a současně není schopen vyrovnat asymetrickou aktivitu, se mohou objevovat svalové spasmy, trigger pointy, omezení v pohybu fascií a následně kloubní blokády. Tyto pak vyvolávají dyskomfort a bolesti. Časté je také přenesení pohybů z jiných segmentů páteře či kloubů. Například z kyčelního kloubu – při omezené hybnosti kyčelního kloubu a současné dyskoordinaci svalového korzetu trupu, dochází k přenesení pohybu do oblasti kříže, bederního úseku a zvýšení tahu do oblasti SI kloubů.

Za viníky bolestí v kříži bývají označovány ploténky a SI klouby

Ploténka

Pokud je bolest ostrá, pálivá, zhoršuje se při protažení nohy, vystřeluje do celé dolní končetiny a svaly na noze jsou oslabené, pak je možné, že ji způsobuje meziobratlová ploténka. Je tedy na místě konzultace u neurologa. Všeobecně známý posun meziobratlové ploténky v bederní části páteře bývá ale často až sekundární jev. Ani skutečnost, že je ploténka tak zvaně vyhřezlá (například podle magnetické rezonance), nutně neznamená, že jedinec musí mít obtíže nebo musí jít na operaci. Více informací o výřezu ploténky najdete v následujícím článku.  

SI kloub (lidově „Esíčka“)

SI kloub je spojení mezi pánví a kostí křížovou – posledním úsekem páteře. Kloub absorbuje a vyrovnává nárazy z dolních končetin a stará se o plynulý přenos sil mezi pánví a páteří. Při omezení pohybu v SI se objevují píchavé bolesti v kříži často při došlapu nebo zatížení dolní končetiny. Blok v SI kloubu je mnohdy následkem nerovnoměrného přenosu sil z dolních končetin na trup nebo obráceně.

Jak se dostat z obtíží a jak jim předcházet?

Obtížím předejdeme ideálně pravidelnou fyzickou aktivitou, aby se kompenzovala statická zátěž např. z dlouhého sezení v práci nebo jiná jednostranná zátěž. Toto je důležité pro udržení hybnosti v kloubech, celkové mobility systému za současného zachování svalové síly. Podívejte se na 3 tipy, co můžete udělat sami.

1. denní režim

Důležité je, jaké procento času v našem denním režimu trávíme vsedě. Lidské tělo není anatomicky uzpůsobeno na dlouhodobé statické zaujímání této polohy, kdy je zátěž na bederní páteř a oblast kříže vyšší než na jakou je lidské tělo nastaveno. Tělo se tuto zátěž snaží kompenzovat, dochází ke svalovým spazmům, fasciálnímu dráždění a kumulují se další dysbalance. Z dlouhodobého pohledu je tento stav nutné kompenzovat pohybovou aktivitou a ergonomickou úpravou pracovního prostředí. 

2. kvalita sportovního zatížení

Při fyzické aktivitě je důležité soustředit se na koordinaci práce svalů a zařadit takové cviky, které tělo připraví na zátěž, aby se předešlo přetížení. Je nutné dbát také na kvalitu provedení. Samostatnou kapitolou jsou sportovní úrazy a přetížení. Může se jednat o zranění vzniklé rychlým tahem závaží (i třeba s rotací), například v posilovně, ale i při pouhém zvednutí těžkého břemene.

3. odpočinek, relaxace jako prevence i kompenzace stresu

Tělo na stresovou reakci může reagovat svalovým spasmem s následnou bolestí a dyskomfortem. Tento stav pak stresovou situaci spíše zhoršuje, snižuje kvalitu spánku a celkově možnost relaxace, což dále prohloubí fyzický problém. Tato příčina není pro křížovou oblast neobvyklá a lze ji řešit cílenou fyzioterapií. 

Jak Vám pomůžeme ve Fyzio světě?

Od bolestí uleví cvičení, manuální techniky, rázová vlna i laser

Vyváženost ve svalové aktivitě hlubokých svalů kolem samotné páteře, svalů zad, břišní stěny, bránice a pánevního dna je pro úsek spodních zad zásadní. Jen tak dokáže odolávat velké zátěži, které je tento segment pravidelně a opakovaně vystavován. Zpočátku je dobré najít si zkušeného fyzioterapeuta, který Vám pomůže s uvolněním fascií, normalizováním svalového napětí, uvolněním trigger pointů a doporučí i vhodné aktivní cvičení.

Důležité je dostat do koordinace při cvičení také dech, ten nám pomůže s vyrovnáním svalového napětí a zároveň s aktivací hlubokých svalů trupu. 

Při terapii může pomoci i aplikace rázové vlny do trigger pointů, případně laseru pro hloubkovou svalovou relaxaci a uvolnění fascií.

Nevyplatí se podceňovat souvislosti s orgány v dutině břišní

Velkou roli v bolestech bederní páteře hraje také projekce bolestí s původem v dutině břišní. Může se jednat o  vyloženě orgánové dráždění – například z ledviny, trávicího systému nebo pooperačních srůstů a jizev. 

Není neobvyklé, že i relativně staré jizvy, či orgánové obtíže systém tak zvaně rozhodí. Bez ošetření tohoto starého, a na první pohled možná zdánlivě nedůležitého problému, se bolest a obtíže pořád vrací, a terapie nebývá úspěšná. 

Systém funguje ale i obráceně. Z původně svalové nerovnováhy v oblasti zad může vznikat dráždění přes fascie a vazy, kterými jsou upevněny vnitřní orgány v dutině břišní. Toto dráždění pak může být interpretováno jako obtíže určitého orgánu, spíše než problém primárně pohybového systému. Stává se, že jsou tyto obtíže chybně řešeny internistou, i když by zde byla na místě spíše konzultace s fyzioterapeutem se zkušenostmi s viscerální manipulací.

Kdy se obrátit na neurologa nebo praktického lékaře?

Pokud se obtíže objeví a jedná se o náhle vzniklé ostré bolesti vystřelující do dolní končetiny spojené s oslabením svalů a poruchou citlivosti kůže nohy, doporučujeme neotálet s návštěvou u neurologa nebo Vašeho praktického lékaře. V případě, kdy nejsou přítomny tyto neurologické příznaky, nebojte se zkontaktovat zkušeného fyzioterapeuta. 

Ve Fyzio světě máme s léčbou bolestí v kříži bohaté zkušenosti, rádi Vám pomůžeme.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00