Bolesti spodních zad

Autor: Mgr. Daniela Gregová, 13. února 2020

Oblast beder a kosti křížové je poměrně malá, ale pokud jde o její funkci je pro tělo velice významná. Uplatňují se zde nejmohutnější svaly, které řídí pohyb trupu a zároveň se na spodní záda a pánev přenáší síly vzniklé pohybem dolních končetin. Jde o významnou křižovatku, která nám umožňuje vzpřímeně chodit zkříženým modelem, běhat, ale třeba i zavázat si tkaničku v hlubokém předklonu, nebo při sportu využít záklonu, úklonu, rotací v plném rozsahu.  Vůbec přitom nevadí, že ve stejné chvíli bederní páteř nepřetržitě nese celou váhu horní části těla. Proto je důležité, aby byly svaly, které pracují se stabilizací zad ve své práci velmi přesné (koordinované) a dostatečně silné. Za velký počet úkolů, které zvládají spodní záda v běžném životě plnit však platíme daň v podobě jejich zranitelnosti. Věděli jste, že 80% dospělé populace zažije v životě bolesti spodních zad? To není zrovna malé číslo. Bolesti spodních zad patří mezi nejčastější příčiny pracovní neschopnosti.  

Muži i ženy jsou postiženi bolestí dolní části zad stejně. Může se projevovat jako chronická bolest nebo jako náhlý ostrý pocit omezení, který výrazně ovlivňuje schopnost vykonávat běžné aktivity denního života.

Sedavý životní styl má často velký podíl na tom, jak naše páteř a její okolí vypadá, zvláště když je sedavá rutina v pracovním týdnu přerušena extrémní pohybovou zátěží ve snaze dohnat nedostatek pohybu. Také opakované extrémní zatěžování páteře není správně. Vlna funkčních a silových tréninků, dvoufázové tréninky, málo kompenzačních cvičení a nedostatek času k regeneraci, vedou k zatížení, na které tělo reaguje nejdřív funkčními změnami a později změnami v struktuře – degeneraci a změně tvaru kloubu – artróze.

Jaké typy bolesti zad rozeznáváme?

Prosté bolesti dané nejčastěji přetěžováním nebo špatným držením těla. Většinou se projeví lokální bolestí v oblasti spodních zad. V léčbě je klíčová trvalá úprava pohybových a pracovních návyků a aktivní cvičení.

Kořenové bolesti zad jsou způsobené postižením nervových kořenů, bolest je ostrá a často vystřeluje do dolní končetiny v dráze příslušného nervu. Jedná se o závažnější stav. Pro kořenovou bolest je typická bolest nohy s pocitem mravenčení, brnění či pálení, která odpovídá postiženému segmentu páteře. Může se objevovat necitlivost kůže nebo oslabení svalů a nemožnost udělat určitý pohyb. Je třeba řešit příčinu, co vedlo k útlaku nervu.

Bolesti vyvolané závažným onemocněním páteře, jako jsou např. zánětlivá onemocnění, infekce, zlomeniny, rozsáhlá neurologická onemocnění, ale i nádory. Bolest je převážně nezávislá na pohybu, je stálá a progresivní.

Když záda bolí, ale problém je jinde:

Ve velkém počtu případů je zdroj bolesti spodních zad tzv. „nezjistitelný“ na zobrazovacích metodách, kdy na magnetické rezonanci nebo RTG jednoduše nenajdeme žádné jednoznačné vysvětlení problémů i když záda stále bolí. Je to jednoduše proto, že samotný zdroj bolesti v zádech často není. Bolest se do zad může totiž promítat z jiných vzdálených míst. V takovém případě mluvíme o tzv. přenesené bolesti. Projevuje se nezávisle na postavení či pohybech páteře, mohou chybět charakteristické svalové spasmy a blokády. Bolest v tomto případě zmírníme po správném zacílení léčby. Přenesenou bolest dělíme na viscerální přenesenou bolest zad a somatickou přenesenou bolest zad.

Viscerální přenesená bolest je přenesena do oblasti bederní nebo křížové páteře z orgánů v oblasti pánve a břicha. Nejčastějším zdrojem přenesené bolesti je napětí v trávicím systému (střevech) způsobeném stresem, intolerancí určité složky stravy, nebo díky jizvám a srůstům vzniklých po operacích břicha z různých důvodů.  Také gynekologické a urologické orgány umí promítat bolest do spodních zad a to hlavně v situacích, kdy jsou orgány postiženy zánětem nebo jiným onemocněním. Dalšími případy, kdy záda bolí, ale problém se ukrývá jinde jsou cysty na vaječnících, bolestivá menstruace, pozánětlivé srůsty, endometrióza, močové kameny, atd.

Somatická přenesená bolest je přítomná v případě, že se do oblasti páteře promítají bolesti ze vzdálených zdrojů, například z kloubů kyčelních, kolenních, z kostrče, ze svalových spazmů nebo pooperačních jizev.

Půjde to spravit?

Po pečlivě odebrané anamnéze a důkladném vyšetření stanovíme plán terapie. To je velmi důležitá část rehabilitace. Pokud fyzioterapeut situaci správně vyhodnotí a zacílí techniky, velmi zvyšuje šanci, že dojde k trvalé úlevě od bolesti. Není to ale vůbec jednoduché. Fyzioterapeut totiž musí rozlišovat mezi stovkami možných příčin bolestí a brát v úvahu řadu dalších vlivů, které mohou ovlivňovat průběh léčby. Jen pro představu, z naší zkušenosti je více než u poloviny případů bolestí spodních zad třeba ošetřit i vzdálená místa, aby došlo k úlevě, nebo se bolest nevracela. K uvolnění napětí používáme různé druhy manuálních technik a postupů v kombinaci se cvičením, které může klient opakovat doma pro upevnění správného nastavení těla.

Ve Fyzio světě věnujeme extra čas diagnostice a hledání příčiny. Vy už dnes víte, že je to velmi důležitá část léčby a že je někdy správné pracovat nejen v místě bolesti. Vaše bolest a Vaše 20 let stará jizva spolu totiž mohou souviset. Nebo jsou bolesti spojeny s úrazem kolene z dětství? Zeptejte se na to svého fyzioterapeuta na první návštěvě!

 

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00