Bolesti pod lopatkou z přetížení

Autor: Mgr. Daniela Gregová, 16. května 2022

Bolesti pod lopatkou mají obecně velkou řadu důvodů, proto je určení příčiny často obtížné. Diskomfort se v těchto oblastech může objevit kvůli zranění, z přetížení, nebo bolest pochází z jiné části těla. Spouštěčem bolesti je často dlouhé setrvávání ve stejných statických pozicích (auto, sezení u PC). Musíme přijmout fakt, že pokud je pozice příliš dlouhá, tak nás nemůže zachránit ani ta nejdokonalejší židle či polohovatelný stůl. Dalším příkladem je naopak nadměrná zátěž, a to fyzická nebo taky psychická. Obě se totiž podepisují na těle do podoby blokád, stažených a přetížených svalů a nevhodných dechových a pohybových vzorců. K řetězení problémů a jejich nabalovaní potom dochází, když určité bolesti tolerujeme nebo ignorujeme. Měníme tím ale nevědomě celkové nastavení těla a také to, jakým způsobem pracuje.

 

Příčina bolesti je často jinde

Příkladem pro představu je klient s bolavým ramenem po tenise. Rameno neřeší, protože čeká, že se „spraví“ samo. Při práci v kanceláři se ale podvědomě vyhýbá bolesti, proto sedí a píše na klávesnici trochu jinak. Přidává se ztuhlost šíje. Za pár dní už vnímá jak rameno, tak i bolest za krkem. V noci se dobře nevyspí a nemůže spát, jak je zvyklý. Na boku ho bolí rameno, na břiše zase cítí krk a na zádech spát neumí. Ráno vstává rozlámaný, nepříjemně ho píchá pod lopatkou, hlavně při nádechu. K rameni se totiž postupně nabalil zablokovaný krk a přidaly se blokády žeber s bolestí pod lopatkou. Efekt sněhové koule může pokračovat a člověk už často ani neví, že na začátku bylo přetížení po tenise. S podobnými příběhy za námi přicházejí naši klienti. Bolest pod lopatkou zjednodušeně souvisí s držením těla, jeho (nejen sportovním) zatížením, s dýcháním, psychikou, pracovní pozicí a řadou dalších faktorů. Úkolem nás fyzioterapeutů je problém rozklíčovat a najít řešení.

Rizikové faktory bolestí v oblasti lopatky

Celodenní sezení nebo stání bývá často samo o sobě po nějaké době spouštěčem problému. Když se k tomu přidá ještě nevhodná židle a práce s počítačem v nesprávné výšce, často pod nebo nad úrovní očí, bolesti na sebe nenechají dlouho čekat. Problémem bývá také neřešení „malých“ chronických bolestí, které na sebe postupně nabalují další a další symptomy. Ničemu nepomáhá ani dlouhodobý stres bez kompenzačních únikových strategií, který se chová stejně neblaze jako nepřiměřená pohybová zátěž.

Jak se projevuje bolest lopatky z přetížení?

Pro představu je možné uvést některé z projevů, které jsou typické po blokaci žeber. Při zablokování 1. žebra a klíční kosti se mohou objevit bolesti temene hlavy, čela, oka nebo nad uchem. Po blokaci 2. žebra Vás mohou začít trápit závratě. Třetí žebro je spojené s bolestmi zubů, tinnitem (pískání v uších), ale i mravenčením horní končetiny. Při blokaci 4. žebra vlevo Vás můžou vylekat symptomy podobné srdečním problémům a pro pravou stranu jsou zase typické dechové obtíže. Před návštěvou fyzioterapie je v těchto případech dobré nejdříve vyšetřit a vyloučit, že se nejedná o infarkt nebo plicní embolii. Takto bychom mohli dlouze pokračovat. Bolest ve všech těchto případech bývá lokalizována mezi lopatkou a páteří nebo pod lopatkou. Můžete vnímat ostrou nebo tupou bolest, která se výjimečně přenáší i do krční páteře nebo hrudníku. Bolest může zhoršovat nádech, pohyby hlavy, páteře nebo ramene.

Cílená diagnostika – najít zdroj bolesti

Nástrojem fyzioterapeuta je pečlivý kineziologický rozbor. Jedná se o soubor vyšetřovacích metod, při kterých fyzioterapeut zjistí klientovu anamnézu. Dle uvážení provede další testy a vyšetření. Výsledkem je stanovení diagnózy a následně vypracování rehabilitačního plánu. Vždy je důležité snažit se najít příčinu obtíží a neřešit pouze následky. Výrazně tak zvyšujeme šanci na úspěch léčby.

Léčba z pohledu fyzioterapeuta

Fyzioterapie zahrnuje řadu různých léčebných a preventivních postupů v závislosti na konkrétních potížích, které Vás trápí. Jedním z klíčových aspektů fyzioterapie je pohled na tělo jako celek. Proto je důležitou součástí léčby poskytování rad a tipů, které můžete uplatnit při každodenních činnostech, abyste o sebe pečovali a snížili riziko bolesti nebo zranění. Dále je naší prací sestavení pohybového programu (cviky na míru), který je nutné po určitou dobu pravidelně opakovat. V neposlední řadě je to manuální terapie, což jsou techniky, při kterých fyzioterapeut používá své ruce k manipulaci, mobilizaci a uvolnění napětí v těle.

5 tipů na závěr při bolestech hrudníku a pod lopatkou

1. Hýbejte se s rozumem, přirozený pohyb je často řešením různých problému.
2. Protahujte se, využívejte masážní válce a míčky na uvolnění stažených svalů.
3. Nastavte si své pracovní místo a místo k odpočinku co nejvíce ergonomicky vzhledem k potřebám Vašeho těla.
4. Zkuste vysledovat spouštěče svých problémů.
5. Pokud Vás bolest chronicky obtěžuje, neignorujte ji a vyhledejte pomoc. Pokud máte podezření na onemocnění srdce, konzultujte stav s Vaším lékařem.

Ve Fyzio světě se bolestmi v oblasti lopatky zabýváme, rádi Vám, nejen s nimi, pomůžeme.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00