Bolesti “esíčka” v těhotenství

Autor: Mgr. Daniela Gregová, 5. prosince 2022

Co to ta esíčka vlastně jsou? Jde o dva sakroiliakální klouby nebo také zkráceně SI klouby, které spojují pánevní kosti s kostí křížovou. Jejich hlavní funkcí je tlumení nárazů, a tím pádem ochrana páteře a přenos sil mezi horní částí těla a dolními končetinami. 

 

Zvláštní kloub, který se skoro nehýbe, ale přesto umí hodně bolet

SI klouby jsou tak velice namáhaným spojením, které je často vystavováno střižným, torzním, rotačním a tahovým silám. Zároveň jde o tuhé klouby, protože jejich styčné plochy netvoří jamka a hlavice, jak je tomu například u ramen nebo kyčlí. Tyto klouby jsou tvořeny dvěma drsnými ploškami, které na sebe naléhají. Uvnitř jsou vyplněny synoviální tekutinou, která funguje jako kloubní maz. Kost křížová a pánevní kosti jsou na svých kloubních plochách pokryty hyalinní chrupavkou s hustou vrstvou vazivové tkáně. Součástí toho všeho jsou také silné vazy, které klouby drží na svém místě, proto mají SI klouby pouze několik málo stupňů pohybu. Nedejte se však zmást, i když jsou tyto pohyby skoro nepatrné, vůbec jim to neubírá na významu. Právě naopak, umožňují pánvi při pohybu získat správné postavení, a proto je při jejich blokádě zatížen bolestí každý pohyb dolní končetinou.

Až 20 % bolestí SI kloubu souvisí s těhotenstvím

Během těhotenství prochází tělo ženy řadou změn. Hormonální koktejl sice připravuje tělo matky na porod dítěte, ale také jí dává celkem zabrat hlavně v posledním trimestru. V rámci tohoto procesu dochází k určitým změnám SI kloubů, které se stávají pružnější, což napomáhá rozšíření pánve. Zvyšuje se elasticita vazů, která může vést k nestabilitě samotných kloubů zvýšením jejich pohyblivosti. Tyto klouby však nejsou konstruovány k přílišnému pohybu. Výsledkem je proto často bolest. 

Jak léčíme bolest SI kloubů ve Fyzio světě

Není třeba tuto krásnou, ale náročnou část života “protrpět” v bolestech. Naštěstí existuje řada technik, kterými je možné si ulevit a pomohou Vám toto období překlenout. Vždy je nejprve nutné odlišit samotné bolesti SI od dalších příčin, například počínajícího porodu. Po pečlivé diagnostice fyzioterapeut uvolní svalové napětí, blokády a upraví držení těla. Terapie a doporučení je pak závislé na pokročilosti těhotenství, na celkovém zdravotnímu stavu a kondici. Spolu se cviky na uvolnění zad si odnesete i tipy, jak připravit Vaše tělo na porod. 

Zmizí bolesti esíček po porodu samy?

Klientky se také často obávají, zda jejich bolesti po těhotenství zmizí. Dobrou zprávou je, že bolest a nepohodlí se po porodu ve většině případů zlepší až úplně ztratí. Doba zotavení se však může lišit od několika hodin až po měsíce. Toto období může být ovlivněno mnoha faktory. 

Mezi nejdůležitější patří:

  • stav Vašich zad před těhotenstvím,
  • Vaše fyzická zdatnost, 
  • aktivita svalového korzetu,
  • přítomnost hypermobility,
  • předchozí císařský řez,
  • náročné a komplikované předešlé těhotenství či porod,
  • nedávné předchozí těhotenství.

Obtížím je snazší předcházet

Pokud se obáváte bolesti SI kloubů v těhotenství, doporučujeme nechat si záda vyšetřit a začít se cvičením, abyste své tělo na nadcházející období co nejlépe připravila. Kompenzační cvičení nastavené na míru lze bezpečně provádět po celou dobu těhotenství.

4 tipy co dělat při bolestech esíček v těhotenství

  1. Nejlepší poloha pro spánek při bolestech SI kloubů je na boku. Nezapomeňte si mezi kolena vsunout polštář, který poskytne oporu sakroiliakálním kloubům.
  2. Dbejte na správné držení těla. Při stání omezte přenášení váhy na jednu nohu. Rozložte váhu mezi obě nohy stejnoměrně nebo se raději procházejte či si přešlapujte na místě. Když sedíte, neseďte s nohama u sebe, ale pohodlně se opřete rovnoměrně o obě chodidla s mírným nebo větším roznožením.
  3. K odlehčení břicha a zmírnění přetížení spodních zad v těhotenství můžete využít přechodně i pasivní podporu (šátkování, tejpy, atd.).
  4. Pokud bolesti v oblasti SI vznikly náhle nebo jsou neobvykle intenzivní, poraďte se se svým ošetřujícím lékařem.

Ve Fyzio světě se bolestí spodních zad v těhotenství zabýváme. Rádi Vám pomůžeme.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00