Bolest v podbřišku, nejčastější příčiny a jejich léčba

Autor: Mgr. Hana Bláhová, 27. února 2023

Bolest v dolní části břicha (podbřišku) má mnoho příčin a podob. Může být akutní, kdy bolest přichází náhle, ale i chronická (trvá měsíce nebo i roky). Oba typy bolesti mohou vyplývat z různě závažných příčin a je dobré jim věnovat pozornost. V tomto článku probereme 10 nejčastějších příčin bolestí v oblasti spodního břicha.

 

10 nejčastějších příčin bolestí v podbřišku

Infekce močových cest (uretritida, cystitida)

Bývá provázená silnou potřebou močit, bolestí nebo pálením v dolní části pánve. Pyelonefritida – zánět ledvin často vzniká jako vážná komplikace zánětu močových cest. Při akutní infekci močových cest je nutné obvykle podstoupit medikamentózní léčbu. S výběrem vhodných léků pomůže Váš lékař. Chronické nebo často se opakující záněty močových cest vyžadují v léčbě komplexní přístup, jehož součástí by mělo být i vyšetření fyzioterapeutem. Ten může odhalit a uvolnit mechanické faktory zvyšující riziko vzniku zánětu, např. zvýšené napětí některých svalů a dalších měkkých tkání v oblasti pánve, blokády atd. Při léčbě chronických bolestí spojených se záněty močových cest může hrát fyzioterapie za měřená na uvolnění napětí spodního břicha (viscerální terapie) a okolních svalů a kloubů, zásadní roli

Menstruační bolesti

Výrazné bolesti při cyklu mají mnoho příčin a trápí velké procento žen. S celou řadou z nich může pomoci fyzioterapie zaměřená na gynekologickou problematiku. A i u velké části bolestí způsobených konkrétní mechanickou či hormonální příčinou, jako např. endometrioza, je fyzioterapie podstatnou součástí léčby. Nejlepších výsledků fyzioterapie dosahuje v souhře s kvalitní gynekologickou péčí. Více informací o menstruační bolesti naleznete v následujícím článku.

Zánět slepého střeva (apendicitida)

Nejčastěji jím onemocní lidé ve věku od 10 do 30 let. Může se to ale stát v každém věku. Bolesti často začínají na pravé straně podbřišku, v některých případech kolem pupku, pak se přesouvají do pravé části dolního břicha. Tlak může bolest na krátkou chvíli uvolnit, ale po jeho odstranění se bolest opět vrací. Obvykle ji zhoršuje pohyb, hluboké dýchání, kašel nebo kýchání. Tento stav často vyžaduje chirurgický zákrok, proto neodkládejte konzultaci s Vaším lékařem. Jizva po operaci slepého střeva je často nečekaně problematická – může být příčinou vzniku bolestí zad, problémů s kyčlí a dalšími klouby, a mnohých dalších problémů. Ideální je komplikacím předcházet včasnou péčí o jizvu a jejím uvolňováním a rozpohybováváním. K této léčbě ve Fyzio světě využíváme s úspěchem také vysokovýkonný laser

Zánětlivé stavy střev

Bolestivé stavy může způsobit také zánět. Akutní může být způsoben otravou, infekcí atd. Chronickým zánětlivým onemocněním (Inflammatory Bowel Disease – IBD) způsobujícím bolesti břicha, a někdy i podbřišku, je ulcerózní kolitida a Crohnova choroba. Dalšími průvodními příznaky těchto chronických onemocnění bývají časté průjmy, křeče v dolní části břicha, krev ve stolici, hubnutí, únava, noční pocení a někdy také horečka. Akutní záněty vyžadují často medikamentózní léčbu a v krajních případech i chirurgickou. K úspěšnému zvládání chronicky se opakujících zánětů IBD je potřeba komplexní přístup: změna stravy, ergonomických a pohybových návyků, uvědomění si propojení těla s psychikou a stresem a naučení se technik k jejímu lepšímu zvládnutí atd. Fyzioterapeut pomůže s uvolněním napětí měkkých tkání, které se tvoří ve svalech a vazivu v okolí zánětu jako obranná reakce. I když se nejedná o léčbu primární příčiny, může mít velký efekt a přinést úlevu do pacientova života. Primární léčbu ovšem nastavuje gastroenterolog. 

Dráždivý tračník (irritable bowel syndrome, IBS)

Jedná se o funkční onemocnění tlustého střeva (tedy bez organické/anatomické příčiny). Projevuje se nejčastěji průjmy, opakovaným nutkáním především na ranní stolici, nadýmáním, někdy také zácpou. Často jsou příznaky spojené se stresovými situacemi.

Divertikuloza a divertikulitida 

Divertikoloza je stav, při kterém vznikají malá vyklenutí stěny střeva (divertikly). Jejich vznik je častější v pokročilejším věku (nad 60let). Divertikly se mohou podráždit a vzniká zánět (divertikulitida). Bolest obvykle bývá lokalizována v levém podbřišku.

Zácpa

Zácpa se může také projevovat bolestí v podbřišku. Příčin vzniku zácpy může být celá řada, pokud se jedná o chronické obtíže, jsou často multifaktoriální. Stejně jako další dlouhodobé obtíže vyžaduje i léčba zácpy multidisciplinární přístup. Proto před návštěvou fyzioterapeuta se specializací na viscerální terapii doporučujeme nejdříve absolvovat vyšetření u Vašeho praktického lékaře a gastroenterologa.

Pohybový aparát a aktivní jizva

Za bolesti v oblasti podbřišku může být zodpovědný také pohybový aparát. Častým zdrojem obtíží bývají svaly psoas a iliacus, v těhotenství stydká spona neboli symfýza. Takové bolesti jsou obvykle závislé na konkrétním pohybu nebo poloze, mohou se zvětšovat při pohybu nebo se typicky objevit po sportu. Bolesti spodního břicha jsou také často spojeny s pánevním dnem nebo aktivní jizvou po operaci (epiziotomie, císařský řez, laparoskopie, tříselná kýla, slepé střevo, cysty, myomy a další). S problémy způsobenými pohybovým aparátem Vám nejlépe pomůže fyzioterapeut.

Bolesti v podbřišku z psychosomatické příčiny

Mohou vzniknout i bez zjevné příčiny. Za bolestí nestojí žádná organická příčina, ani se nemusí objevovat jiné další příznaky. Potíže mívají souvislost s psychikou. Pomoci může nejen psychoterapie, kde poznáte, jak více pochopit své emoce, ale také fyzioterapie s psychosomatickým přístupem. Ta Vás naučí lépe porozumět potřebám vlastního těla, cílené techniky k uvolnění napětí, práci s dechem a další. Z naší zkušenosti se jedná o velmi častý důvod bolestí břicha. 

A další…

Příčinou akutně vzniklé bolesti v podbřišku může být celá řada dalších onemocnění, které se neobejdou bez lékařské intervence: zbytnělá prostata, pohlavně přenosné nemoci, některé druhy ovariálních cyst, torze vaječníků, mimoděložní těhotenství, zánět varlat, akutní retence moči či nádorová onemocnění.

Kdy okamžitě vyhledat lékařskou pomoc (red flags)

Obecně platí, že všechny bolesti v podbřišku je dobré konzultovat s Vaším lékařem. Zvláště ty, které vzniknou náhle a vyskytují se u nich některé z níže uvedených příznaků rozhodně neodkládejte. 

  • Bolesti břicha spojené s horečkou
  • Silná bolest, která nezmizí
  • Zvracení krve
  • Známky šoku nebo nízkého krevního tlaku, které mohou signalizovat vnitřní krvácení
  • Krvavá nebo tmavá dehtovitá stolice

S chronickými obtížemi se dá poprat změnou životního stylu

Veškeré chronické problémy orgánů v oblasti břicha i pánve vyžadují multidisciplinární přístup. Obvykle nestačí spoléhat se jen na medikamentózní nebo operativní řešení. Kromě očekávatelných dietních opatření se jedná prakticky o změnu v mnoha oblastech života, která může přinést i spoustu pozitivních efektů. 

S čím Vám můžeme pomoci ve Fyzio světě?

Fyzioterapeut Vám může pomoci uvolnit oblast břicha viscerálními a myofasciálními technikami, uvolnit blokády páteře a dalších kloubů, které mohou ovlivňovat funkci a vitalitu orgánů. Pomůžeme vám také nalézat možnosti, jak lépe pracovat se stresem a psychikou, aby neměla zničující vliv na Vaše orgány.  Po operacích a zánětech uvolníme manuálními technikami a vysokovýkonným laserem adheze a jizvy, aby se minimalizoval jejich negativní vliv v budoucnu. Fyzioterapeut Vám pomůže nastavit fyzickou zátěž podle Vašich možností, upravit ergonomii při práci a mnoho dalšího. 

Ve Fyzio světě se léčbou bolestivých stavů podbřišku zabýváme, rádi Vám pomůžeme.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00