Bolest třísla a její léčba

Autor: Mgr. David Krampol, 7. března 2023

Bolest třísel je nepříjemný a velmi omezující problémem, který může postihnout jak muže, tak i ženy napříč všemi věkovými kategoriemi. Tato oblast těla je složitá a citlivá, proto může být zdrojem různých typů bolesti a nepohodlí. Bolesti třísel jsou často spojeny s nadměrným namáháním těla, zejména při sportu. Nejvíce rizikové jsou sálové sporty jako florbal, basketbal nebo squash. Velmi často se s těmito bolestmi setkáváme také u fotbalistů a hokejistů. Dalším negativním faktorem, který může tyto potíže způsobovat je nedostatečně zvládnutá technika, a to zejména při běhu nebo při cvičení v posilovně.  

Přetížené úpony, zánět nebo impingement kyčle?

Sportovní aktivity mohou způsobit přetížení svalů, šlach a vazů v oblasti třísel, což vede k typické bolesti. Dalším možným zdrojem bolesti třísel jsou různé druhy zánětů, jako je například zánět lymfatických uzlin nebo zánět varlat. Všechny zánětlivé stavy doporučujeme konzultovat s Vaším ošetřujícím lékařem. Bolesti v tříslech mohou také typicky vycházet z kyčelního kloubu. Častým zdrojem bolesti v třísle je femoroacetabulární impingement, laicky označovaný jako kyčelní impingement. Jedná se o bolestivý syndrom, který vzniká jako následek abnormálního kontaktu mezi hlavicí a jamkou kyčelního kloubu. 

Může jít i o přenesenou bolest

Většina bolestí třísel se projevuje nejčastěji při vykonávání aktivního pohybu, a to zejména při rychlých změnách směru nebo při snaze dosáhnout krajních pozic. Pokud se bolesti neobjevují při pohybu, je možné uvažovat o přenesených bolestech z okolních svalů, bederní páteře, SI kloubu nebo kyčelního kloubu. Zdroj bolesti může být i v oblasti vnitřních orgánů či svalů pánevního dna. Zkušený lékař nebo fyzioterapeut hledá správnou příčinu a podle toho pak cílí léčbu.

Natažené tříslo – časté sportovní zranění

Co způsobuje „natažené tříslo“?

Natažení třísla patří k častým sportovním zraněním. Dochází k němu, při vykonání nadměrné síly, která působí na přitahovače kyčle. Obvykle se vyskytuje u sportů, které zahrnují kopání, rychlé změny směru, běh a skákání, jako je fotbal, hokej nebo bojové sporty. Ve sportu je často obtížné rozeznat rozdíl mezi natažením třísel a tříselnou kýlou, nebo zdali nedošlo k poškození některého z přitahovačů. S rozeznáním tohoto problému může pomoci fyzioterapeut či lékař.

Jak můžete vnímat „natažené tříslo“?

Běžné příznaky jsou bolest na vnitřní straně stehna, bolest při spojování nohou nebo bolest při zvedání kolene. Někdy můžete také vnímat pocit praskání na vnitřní straně stehna nebo kulhání. Můžete si také všimnout modřin a otoků. V tom případě doporučujeme nejdříve konzultovat stav s Vaším lékařem, který zvolí potřebná vyšetření. 

 

Jak léčíme „natažené tříslo“ ve Fyzio světě

Ke zvýšení šance na úspěch léčby ve Fyzio světě vždy začínáme pečlivou diagnostikou, která nám pomůže přesně určit zdroj bolesti. Tímto zdrojem mohou být spoušťové body, které negativně ovlivní rozsah pohybu v kyčelním kloubu. Mezi další příčiny lze řadit natažení či natržení v úponech svalů kyčle. V tomto případě cílíme léčbu na uvolnění svalového napětí, urychlení hojení a zlepšení koordinace svalů, například pomocí cviků zaměřených na excentrickou kontrakci. Tím předejdeme opětovnému poranění svalu. 

Hojení podpoří aplikace laseru nebo rázová vlna

Ve Fyzio světě využíváme nejmodernější léčebné postupy a technologie. K podpoře léčby bolestí v třísle můžeme dle potřeby využít terapii rázovou vlnou nebo vysokovýkonný laser BTL 6000 HIL 2. Pokud není vyloženě určeno lékařem, vhodnost využití laseru nebo rázové vlny volí na základě diagnostiky fyzioterapeut tak, aby léčba probíhala co nejlépe. 

Rada na závěr – jak předcházet „natažení třísla“

Dobrý způsob, jak předejít svalovému natažení či poškození jakéhokoli druhu je adekvátní rozcvička před sportem. Může to být atletická abeceda, lehký jogging nebo dynamický strečink. Dalším způsobem, jak předcházet možným zraněním je pravidelné posilování přitahovačů. Pokud tyto techniky děláte a i přesto obtíže trvají, doporučujeme najít pracoviště, kde mají s léčbou bolestí v třísle zkušenosti. 

Ve Fyzio světě se léčbou bolestí třísel zabýváme, rádi Vám pomůžeme.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00