Bolest pod čéškou – skokanské koleno

Autor: Mgr. Barbora Jakovcová, 7. listopadu 2022

Bolest v oblasti kolen zná asi mnoho z vás. Ať už jste ji zažili Vy sami nebo někdo z Vašeho okolí. Nicméně je důležité vědět, že ne všechny tyto bolesti mají stejnou příčinu, a tak se i následná rehabilitace ubírá vždy trochu jiným směrem. V tomto článku si vysvětlíme a popíšeme, s jakými projevy se můžeme setkat právě u skokanského kolene, co je jeho příčinou, a jak můžeme postupovat v léčbě.

 

Skokanské koleno – patelární tendinopatie

Skokanské koleno neboli patelární tendinopatie je stav, při kterém dochází k přetížení šlachy čtyřhlavého svalu stehenního (kvadricepsu). Nejčastěji k tomuto stavu dochází při sportech, kde se hodně běhá, skáče, a kde se v rychlosti mění směry pohybu. Jedná se tedy nejvíce o vrcholové volejbalisty, basketbalisty, ale i běžnou populaci, která má jako koníček podobné zatížení. Přestože se jedná o multifaktoriálně vzniklé onemocnění, největší riziko představuje právě nepřiměřená zátěž, kdy během odrazů, dopadů, zrychlování a brždění pohybu dochází k drobným trhlinkám v patelární šlaše kvadricepsu (šlacha stehenního svalu). Postupně může dojít i k přetržení šlachy v případě přehlížení příznaků. Mezi rizikové faktory také patří stažené svaly v oblasti kvadricepsů, hamstringů a tzv. „kolena do tvaru X“.

Jak se skokanské koleno projevuje?

Tento stav má dvě fáze – akutní a chronickou. V akutní fázi při jednorázovém přetížení dojde k zánětu v oblasti patelární šlachy, což znamená, že můžeme, kromě bolesti pod čéškou, pozorovat v těchto místech také otok a zarudnutí.

Bolest pod čéškou

Je-li přetěžování dlouhodobé a opakované přechází do chronické fáze. Otok již nebývá přítomný a klient pociťuje typickou bolest pod čéškou (občas i nad ní). Zpočátku bolest vnímá až po zátěži. Časem se bolest vyskytuje na začátku tréninku, nicméně po zahřátí vymizí a opět se objeví až po zátěži. V pozdních fázích je pak bolest přítomná po celou dobu, jak během zátěže, tak po ní. Nejzazší fází může být až přetržení šlachy kvadricepsu. 

Jak probíhá léčba skokanského kolene?

V léčbě akutní fáze pomůže hlavně klidový režim

V akutní fázi je důležité především zaléčit zánět, na to pomůže protizánětlivá medikace. Prvních 24 až 48 hodin po objevení příznaků můžeme také aplikovat chladovou terapii pro zmírnění bolesti. Ledový obklad aplikujte na bolestivé místo ideálně po dobu 10-20 min vždy jednou za 2 až 3 hodiny. Taktéž je důležité dodržovat klidovější režim prvních pár dní.

Aby se bolest nevracela, je třeba zlepšit svalovou souhru

I v chronické fázi  je také (pokud je to možné) potřeba vyvarovat se aktivitám jako je běh, tréninky explozivní síly a výskoky. Důležité je se zaměřit na povolení svalového napětí dolních končetin a nohy patřičně (správně) posílit. Zpočátku se jedná především o izometrické kontrakce, při kterých dochází k nejšetrnější adaptaci na zátěž. Při této kontrakci totiž sval ani šlacha nemění svoji délku, nýbrž pouze své napětí, a to je do začátku ideální. Dále se pokračuje s nácvikem excentrických kontrakcí, poté koncentrických a v závěru se již znovu přechází k tréninku dopadů a výskoků například v rámci plyometrického tréninku.

Operační léčba je krajní řešení

Jako léčba je u většiny lidí zvolena konzervativní cesta (bez operace). V případě, že klient nereaguje na konzervativní přístup, či došlo k velkému poškození, nebo dokonce k přetržení šlachy, je nutno přistoupit k léčbě operační. Fyzioterapeut se vždy snaží všemi dostupnými prostředky tomuto řešení vyhnout. 

Jak vypadá léčba skokanského kolene ve Fyzio světě?

V rámci fyzioterapie se zpočátku přistupuje spíše k uvolnění svalů například pomocí terapie trigger pointů, faciální manipulace, rázové vlny a dalších technik. K léčbě bolesti můžeme ve většině případů využít vysokovýkonný laser, který významně tlumí bolest, zánět a zlepšuje hojení a imunitní odpověď organismu. Dále se pracuje na správném posílení svalů dolních končetin a vylepšení svalové koordinace. I tady platí, že pro každého klienta je vhodný jiný přístup. Postup s největší šancí na úspěch Vám pomůže nejlépe nastavit zkušený fyzioterapeut po důkladném vyhodnocení stavu postiženého místa i celkové kvality pohybu. 

5 tipů co dělat při objevení výše zmíněných příznaků:

  1. Vyvarovat se skokanským a explozivním cvikům.
  2. V počáteční akutní fázi můžete také zařadit protizánětlivé léky jako je Ibalgin či Aescin proti otoku.
  3. Pomocí masážního rolleru uvolňovat svaly dolních končetin v kombinaci s jejich správným strečinkem.
  4. Zatížit dolní končetiny ve výdrži – např. výdrž ve dřepu u zdi, výdrž ve split dřepu, španělském dřepu apod.
  5. Pokud se po několika dnech klidu stav významně nelepší nebo se bolest vrací, konzultujte stav u zkušeného fyzioterapeuta. 

Ve Fyzio světě se léčbou skokanského kolene zabýváme, naši fyzioterapeuti Vám rádi pomohou s řešením Vašich obtíží a postupným návratem do plného výkonu.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00