Balancováním trénujeme mozek i svaly

Autor: Bc. Adam Štefánek, 29. března 2020

Jak tělo drží balanc?

Lidský mozek každou vteřinu přijímá a vyhodnocuje obrovské množství informací o těle a jeho okolním prostředí. Pro rovnováhu jsou důležité informace z rovnovážného ústrojí vnitřního ucha (vyzkoušejte, přechodně ho rozladíte, pokud se budete chvíli točit dokola v jednom směru), dále informace zrakové (vyzkoušejte, pokud zavřete oči například při stoji na jedné noze, zhorší se stabilita), vnímání dotykové a vnímání polohy a pohybu vlastního těla pomocí receptorů ve svalech, šlachách a kloubech. Právě tyto receptory, tzv. proprioceptory, jsou klíčové pro rovnováhu těla.

Při náročných situacích poskytují proprioceptory až dvě třetiny informací důležitých pro udržení rovnovážné pozice. Informují mozek, v jakém postavení jsou klouby, jak protáhlé nebo aktivní jsou svaly, případně jaký pohyb daný kloub provádí. Mozek po vyhodnocení všech informací dá povel svalům, aby vytvořily stabilitu, nebo vedly pohyb.

Balanční prkna Balboa Boards

Pro trénink rovnováhy se dnes používají různé pomůcky jako BOSU, nafukovací čočky, válcové úseče a mnoho dalších. U nás ve Fyziosvětě používáme balanční prkna Balboa Boards vyrobená v ČR mladými kreativními lidmi. Nechtěli jsme zkrátka žádné cvičení na sterilních rehabilitačních pomůckách. Trénink na balančních boardech je zábavnější a náročnější, takže za kratší dobu dosáhnete větších pokroků. Balancování na prknech je zároveň sportem, rozšířeným po celém světě.

Trénujeme mozek i svaly

Při tréninku se snažíme o zvýšení rychlosti přenosu informací z receptorů, rychlosti reakce mozku a zvýšení přesnosti svalů. Trénujeme tak lepší odpověď těla na nečekaný podnět. Rozdíl můžeme poznat na příkladu, kdy při hlavičkovém souboji fotbalisty dojde ke srážce se soupeřem a k neideálnímu dopadu. Pokud má fotbalista kvalitní senzomotroickou reakci, mozek vyhodnotí situaci a zapojí okamžitě vhodné svaly, které ochrání například koleno před poraněním. Pokud je reakce nepřesná, přenesou se síly na kloub a může dojít k poranění například menisku nebo vazu. Častý omyl sportovců je v tom, že si myslí, že silné svaly stačí. Není tomu tak. K čemu je silný sval, který se zapojí pozdě? Svaly potřebují trénovat sílu i šikovnost. Tréninkem na balančních plošinách zlepšíte šikovnost, tedy zvýšíte kvalitu pohybu, zlepšíte výkon a současně omezíte riziko zranění nebo opotřebení.

Jak probíhá trénink?

Nemusíte se bát, že trénink nezvládnete. Začínáme na zemi, bez boardu, kde se naučíme správný postoj. Až ho zvládnete, začneme pomalu přecházet na balanční prkna, na kterých se už se můžeme naučit téměř cokoliv. U všech částí je naším cílem převést aktivitu do podvědomé části mozku – zautomatizovat ji. Lidský mozek je neuvěřitelný a s pomůckou se dokáže zcela sžít. Významně tak obohatíme pohybové vzorce, z kterých pak podvědomí v běžném fungování nebo při sportu může vybírat tu nejpřesnější variantu pohybu.

Jaké jsou benefity cvičení?

Po úrazech či operacích zkrátíte dobu regenerace a posílíte stabilitu oslabených segmentů. Aktivujete a  posílíte hluboký stabilizační systém. Jedná se o zádové svaly, břišní svaly, bránici a svaly pánevního dna. Ty nám slouží pro správné držení trupu a tvoří „zázemí“ pro jakoukoliv pohybovou aktivitu. Zlepšíte rovnováhu, která může být důležitá u starších jedinců jako prevence pádů. U sportovců jsou benefity především v kompenzaci jednostranného zatížení, zvýšení reakčních schopností, zvýšení fyzické zdatnosti nebo prevenci svalových dysbalancí a zranění. Cvičení má také vliv na uvolnění napětí, které je vyvolané nadměrnou zátěží a stresem. Doporučujeme ho, jak dětem, tak dospělým.

Pro koho je trénink vhodný?

  • pro všechny sportovce jako prevence zranění a kompenzace jednostranné zátěže
  • navázání na rehabilitaci u poúrazových a pooperačních stavů
  • pro všechny, co sedí v kanceláři a chtějí obohatit svůj pohybový stereotyp
  • pro maximální rozvoj talentu mladého sportovce s prevenci poranění
  • jako trénink na jízdu na snowboardu, skateboardu, in-line bruslích nebo surfování
  • pro každého, kdo je pod dlouhodobým stresem

 

 

   

 

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00