Artróza – léčebné možnosti

Autor: Mgr. Anna Rysková, 21. prosince 2023

Nejčastější degenerativní onemocnění kloubů – artróza (osteoartróza) je typická destrukcí chrupavky, která pokrývá kosti v místě kloubního spojení. Chrupavka umožňuje hladký pohyb a tlumení nárazů při pohybu. Při artróze tyto vlastnosti postupně ztrácí. Tyto změny jsou nevratné, a proto se artróza nedá vyléčit. Symptomy se obvykle dají zvládnout kombinací různých přístupů. Cílem léčby je snížení bolesti a ztuhlosti kloubu, zpomalení progrese, zlepšení pohyblivosti, funkce a kvality života. Zvolení vhodných léčebných přístupů je individuální a záleží na mnoha faktorech, jako je věk pacienta, celkový stav zdraví, aktivita, zaměstnání a tíže stavu. Léčba většinou začíná úpravou životního stylu, cvičením a fyzioterapií, s cílem zmírnit příznaky a udržet pohyblivost. Více o tom proč a v jakých kloubech obvykle vzniká artróza se můžete dočíst v tomto článku.

Léčebné možnosti

1. Fyzioterapie

Fyzioterapie má pro artrózu mnoho léčebných nástrojů.

  • Ošetření měkkých tkání – V okolí postiženého kloubu vznikají reflexní změny v měkkých tkáních – svalech, vazech a fasciích. K tomu využíváme manuální techniky, postizometrickou relaxaci svalů či techniku fasciální manipulace a další. Klientům to přináší nejen úlevu od bolesti, ale i zlepšení hybnosti.
  • Mobilizace kloubů – Mobilizační techniky zlepšují pohyblivost kloubů, jejich funkci a snižují bolest. Dochází při nich k obnovení kloubní vůle a také ke zvětšení rozsahu pohybu.
  • Trakce kloubu – Trakční techniky postiženého kloubu přináší často výraznou úlevu od bolesti. Jedná se o manuální oddálení kloubních ploch od sebe, čímž se zlepší prokrvení a výživa kloubu. Tyto techniky Vás rádi naučíme, abyste je mohli provádět i doma. Využít při tom můžete dokonce tzv. rebozo šátek, který využíváme především v těhotenství.
  • Protahování svalů, vazů a šlach 
  • Posilování svalů – Oslabené svaly v okolí postiženého kloubu posilujeme. Využíváme při tom cvičení v otevřeném i uzavřeném kinematickém řetězci, odporové gumy či vlastní váhu těla. Pracujeme s izometrickou, koncentrickou i excentrickou kontrakcí svalů. Hlavním cílem je stabilizace a udržení, popř. nárůst svalové hmoty. Svaly je nutné posilovat především v rámci jejich funkce. Tedy například u artrózy kyčelního kloubu posilujeme hýžďové svaly tak, aby byly schopné napřímení a nesení pánve nad stehenní kostí, což usnadní chůzi.
  • Stabilizační cvičení – Při pohybu je velice důležitá stabilizační funkce svalů. Například v průběhu chůze tělo průběžně stabilizuje a zároveň vykonává pohyb v chodidle, hlezenním, kolenním a kyčelním kloubu, stejně tak i v páteři a dalších segmentech těla. Optimální průběh této stabilizace znamená ideální zatížení kloubu, jeho menší opotřebovávání a nižší bolestivost. To vše u léčby artrózy potřebujeme a v praxi pro stabilizaci vyžíváme nejrůznější fyzioterapeutické techniky na neurofyziologickém podkladě, jako je senzomotorika, dynamická neuromuskulární stabilizace a další.
  • Instruktáž cvičení na doma – Naučíme Vás vhodná cvičení a další techniky na doma pro úlevu od bolesti a zlepšení funkce kloubu.
  • Laser může pomoci snížit bolest, zánět a otok v kloubu, které artrózu provázejí. Při terapii vysokovýkonnostním laserem (HILT) prochází záření hluboko do tkáně kloubu a prohřívá ji. Laserové paprsky také zlepšují cirkulaci krve a urychlují hojení. Obvykle se laser aplikuje přímo do oblasti kloubu postiženého artrózou, nebo i na více kloubů v rámci jednoho sezení.
  • Radiální rázová vlna využívá vysokofrekvenční zvukovou vlnu stimulující krevní oběh a metabolismus. Následně dochází ke snížení zánětu a podpoře hojení tkání artrotických kloubů.
  • Lokální teplo (popř. chlad) – Prohřívání vede často k úlevě od bolesti a zlepšení hybnosti v kloubu. Využijeme jej především u ztuhlých kloubů. Může to být vlhké teplo, jako je teplá vana, sprcha, či vlhký ručník nahřátý v mikrovlnné troubě. Nebo také suché teplo např. ve formě nahřívacího polštářku naplněný zrním či peckami, který nahřejete v mikrovlnné troubě. Teplem dojde ke zlepšení prokrvení a uvolnění svalů. U drobných kloubů ruky využíváme parafínové koupele či zábaly. Teplo může být dobrou přípravou před cvičením díky tomu, že oblast uvolní. Někdy přináší klientům větší úlevu chlazení, typicky u oteklých kloubů, například po námaze či zatížení prací. Chlad otupuje bolest, snižuje otok a zánět. Jindy je vhodné střídání tepla a chladu.
  • Zhodnocení chůze a aktivit denního života – V ordinaci fyzioterapie probíhá také nácvik správné techniky chůze, což je vhodné zejména u artrózy kloubu dolní končetiny. V některých případech to může být i nácvik chůze s oporou, např. s vycházkovou holí. Pracujeme také s dalšími pohyby denního života, jako je vstávání ze sedu či lehu, zvedání břemen a další, aby nedocházelo k přetěžování kloubu.
  • Doporučení pohybové aktivity – Aerobní či kardio cvičení pomáhá zlepšit kondici, zvýšit pocit energie a snížit nadváhu. Fyzioterapeut s Vámi probere pohybové aktivity, kterým se věnujete, a které Vás baví. Podle Vašich obtíží a dalšího vyšetření Vám pak buď potvrdí vhodnost této aktivity, doporučí její modifikaci, nebo vhodnější alternativu. Při artróze na kloubech dolní končetiny bývá vhodnější pohyb v odlehčení, jako je plavání, cvičení ve vodě či jízda na kole. Zároveň při pohybu v teplé vodě dochází k uvolnění svalů a kloubů. Novou pohybovou aktivitu, nebo cvičební program je vhodné konzultovat s fyzioterapeutem či lékařem.
  • Doporučení změn životního stylu – V některých případech může fyzioterapeut nebo lékař doporučit změnu životního stylu – např. pohybové aktivity, stravování či pracovního zatížení. Udržením přiměřené tělesné hmotnosti a výběrem vhodných pohybových aktivit se klientovi mnohdy výrazně uleví. Je vhodné využít bolest jako signál a omezit či vypustit každodenní aktivity (např. zvedání břemen či klek) nebo sportovní aktivity, které způsobují bolest v postiženém kloubu. Vhodná režimová opatření s Vámi probere fyzioterapeut.

 

2. Snížení nadváhy

V případě obezity nebo nadváhy doporučujeme shodit přebytečná kila, což sníží tlak na postižené klouby. Pomůže v tom zdravá strava, pravidelný pohyb nebo cvičení.

3. Protetika

Život s artrózou mohou usnadnit některé protetické pomůcky jako jsou vložky do bot, podpatěnky nebo speciální obuv. V případech rozsáhlejší artrózy to může být i vycházková hůl, francouzské hole nebo chodítko. Fyzioterapeut případně dokáže zhodnotit, zda je u Vás vhodné využití některých z těchto pomůcek. Pokud je nutné používat nějakou ze zmíněných pomůcek k chůzi, naučíme Vás ji správně nastavit a používat. V komplikovanějších případech Vám doporučíme návštěvu ergoterapeuta či protetika, který Vám s výběrem vhodných pomůcek může dále pomoci.

4. Lázně

Součástí léčebné péče o pacienty s artrózou jsou také lázeňské pobyty. Lázně mohou být na předpis lékaře, nebo je pacient může absolvovat jako samoplátce. Základem léčby v lázních je, mimo fyzioterapie, cvičení a masáží, také vodoléčba, cvičení ve vodě, fyzikální terapie a rašelinové koupele či zábaly.

5. Léky

Místně se používají nejrůznější masti a náplasti. Z léků pak především nesteroidní antirevmatika, jako je Ibuprofen, Paracetamol nebo silnější léky na lékařský předpis. Vždy je ale vhodné konzultovat jejich užití s lékařem.

6. Kloubní injekce

Ortoped nebo RHB lékař mohou navrhnout injekci do kloubu. Při prvních projevech artrózy se nejčastěji aplikuje kyselina hyaluronová, která ovlivní bolest a zlepší funkci kloubu. Tato kúra 3-5 injekcí v týdenním intervalu se většinou opakuje 1-2x za rok. Při vážnějších projevech artrózy, jako je otok, výpotek nebo projevy zánětu, se nitrokloubně podávají kortikosteroidy.

7. Operační řešení

V případě, že byly vyčerpány všechny možnosti konzervativní léčby, lékař doporučí operační řešení. Je vhodné pro snížení bolesti a obnovu funkce kloubu, pokud potíže dlouhodobě přetrvávají. Ortoped může doporučit artroskopii kloubu, kdy se provádí “vyčištění” kloubu. U těžkého stupně artrózy může být doporučena totální endoprotéza (TEP), tedy “výměna kloubu”.

8. Doplňky stravy a vitamíny

Vhodné je také užívat doplňky stravy, například glukosamin sulfát a chondroitin sulfát, které příznivě ovlivňují projevy artrózy. Ve stravě by zase neměly chybět vitamíny C, E, D a kolagen.

Ve Fyzio světě Vám se zmírněním příznaků artrózy rádi pomůžeme. Kromě individuální terapie Vám můžeme nabídnout také terapií rázovou vlnou a laserem.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00