Aniball, Aniball Inco – pohled fyzioterapeuta

Autor: Mgr. Hana Žáková PhD., 10. listopadu 2021

Kdy je vhodné používat Aniball?

Před nedávnem se nám dostaly do rukou zdravotnické pomůcky Aniball a Aniball Inco, a protože se nás často ptáte, jestli je používání těchto pomůcek vhodné, rozhodli jsme se napsat tento článek. 

Jako fyzioterapeuti často učíme klienty cíleně pracovat s pánevním dnem. Pánevní dno má sice fungovat automaticky bez našeho vědomí, ale je možné se s ním naučit pracovat vědomě, což využíváme při jeho oslabení nebo přetížení. Pánevní dno je zásadním spoluhráčem hlavního dýchacího svalu – bránice. Tyto dvě struktury navíc společně pomáhají podpírat páteř a upevňují držení těla například při sezení, stoji i pohybu (viz níže). Důležitou roli hrají tyto svaly i při dýchání. 

V některých případech je naše pánevní dno oslabené (např. před porodem nebo po něm, po břišních nebo vaginálních operacích, u lidí se sedavým typem zaměstnání atp.) nebo naopak přetížené (např. u vrcholových sportovců, u bolestivé menstruace, při problémech s kyčelními klouby, u dlouhodobého stresu atp.). Se všemi těmito problémy se často setkáváme při naší práci.

Funkční pánevní dno jako nedílná součást opory těla (core)

V dnešním světě se o pánevním dnu mluví velmi často ve spojení s hlubokým stabilizačním systémem nebo core. Core a jeho svaly mají za úkol zpevňovat (stabilizovat) střed těla a páteř při pohybu. Jedná se o bránici, pánevní dno, břišní svaly (především m. transversus abdominis) a hluboké svaly zad, které společně zajišťují oporu nutnou pro pohyb celého těla. Slýcháme o něm od našich trenérů, fitness instruktorů, gynekologů, ortopedů, neurologů, fyzioterapeutů i porodních asistentek. Nefunkční pánevní dno může způsobit kompenzační napětí v oblasti spodních zad, nebo mnohdy až na úrovni krční páteře. Vědomě aktivovat pánevní dno není ale vůbec snadné, protože nemáme možnost přímé kontroly. Setkáváme se s tím, že se ženy domnívají, že své pánevní dno dokáží ovládat, ale není to často pravda. Pánevní dno je během života ženy vystaveno mnohým zkouškám (těhotenství, porod/y, sexuální aktivita, klimakterium, ale i stres), a pokud není dostatečně trénované projeví se to jeho dysfunkcí. Jako prevence dysfunkce nám může posloužit pomůcka Aniball nebo Aniball Inco.

Aniball

Aniball je pomůcka, která je určena těhotným ženám před porodem. S pomůckou se začíná cvičit od ukončeného 36. týdně těhotenství (tzn. 37+1 týden těhotenství). Slouží k uvědomění si svalů pánevního dna, nácviku vědomého uvolnění a nalezení vhodné porodní polohy. Lepší vědomí vlastního pánevního dna usnadňuje porod, předchází porodním zraněním a vzniku poporodní stresové inkontinence. Pravidelné cvičení s Aniballem zlepšuje pružnost hráze, což působí jako prevence nástřihu, případně jejího poranění. Nezastupitelnou roli hraje i fakt, že žena se psychicky připravuje na porod, což snižuje její obavy.

Z naší zkušenosti Vám můžeme doporučit kombinaci napářky svalů pánevního dna (od 38. týdne těhotenství) a cvičení s Aniballem. 

Jak pomůcka vypadá?

Jedná se o balónek s pumpičkou, pomocí které balónek opatrně nafukujeme do určité velikosti. 

Nejedná se o vaginální dilatátor

Často se setkáváme s nedostatečnou informovaností gynekologů i fyzioterapeutů, kteří tuto pomůcku zatracují, a chybně ji prezentují jako vaginální dilatátor. Z tohoto důvodu ji také těhotným ženám nedoporučují. 

Měla jsem možnost se seznámit s přesným návodem tohoto výrobku a s klidným svědomím mohu říci, že v něm rozhodně ženy nejsou motivovány k maximálnímu obvodu nafouknutí. Naopak. 

Aniball/Aniball Inco je výborná pomůcka pro uvědomění si aktivity a relaxace svalů pánevního dna. Ovšem s vypuzením balonku může být trochu problém. Nenechte se znervóznit tím, že se Vám ho nepodaří vypudit během nádechu, jak je popsáno v návodu. Během nádechu se sice pánevní dno a bránicí aktivují a současně klesají, což by mohlo navodit pocit, že vypuzení bude možné s nádechem. Aktivita svalů pánevního dna ale není jen o aktivaci a relaxaci. Musíme zohlednit i tzv. brzdnou (excentrickou) kontrakci, kdy svaly pánevního dna vykonávají i aktivitu během relaxační fáze. Pro tělo je mnohem přirozenější svaly pánevního dna povolovat s výdechem, a tedy i balonek vypuzovat během této fáze.

Je důležité si uvědomit, že během samotného porodu dochází k vyplavování hormonu oxytocinu, který pružnost svalů pánevního dna zvyšuje a nutí ženu tlačit. Je tedy nemyslitelné se snažit už během těhotenství o rozšíření porodních cest, což může vést k předporodním poraněním. Vše má svůj čas a místo. Nic se nesmí uspěchat.

Jak s pomůckou cvičit

Aniball je možné používat od ukončeného 36. týdne těhotenství. Cvičení by mělo probíhat denně 15-30 minut. Tato doba je ale individuální a záleží na potřebách každé ženy. Zpočátku se cvičí v takové poloze, která těhotné ženě vyhovuje nejvíce, např. vleže na zádech s pokrčenými dolními končetinami, v kleku, podřepu atp. 

Balónek se většinou zavádí do pochvy mírně nafouknutý (na 1-2 stisky). Důležité je, že by neměl vyvolávat nepříjemné pocity ani bolest. Zpočátku nenafukujeme balónek příliš – celkem max 5 stisků. Tlak, který cítí žena v pochvě při zvětšování balónku, je podobný tlaku, který cítí žena i během porodu.

Postupem času může žena objem balónku zvětšovat. Vyvarujte se ale, prosím, zbytečnému měření obvodu balónku. Nepříjemný tlak nebo bolestivé pocity v pochvě jsou jasným signálem nepřiměřeného mechanického napínání svalů a měly by okamžitě vést ke snížení obvodu. Zpočátku se žena učí vnímat pohyby balónku vzhůru (hlouběji do pochvy) a dolů (k poševnímu vchodu). Toto cvičení naprosto stačí pro uvědomění si práce svalů pánevního dna.

Před tím než začnete tuto pomůcku používat, přečtěte si, prosím, návod k použití.

Pokud se ale na práci s ní psychicky necítíte, nemá rozhodně cenu se do cvičení nutit. Existují i jiné možnosti přípravy pánevního dna na porod, jako např. napářka, masáž hráze atp. 

Aniball Inco

Tato pomůcka je určena ženám, které dosud nerodily, nebo jsou déle než půl roku po porodu. Výhodou této pomůcky, oproti Aniballu, je, že je mnohem menší a má jiný protáhlejší tvar. Přestože název obsahuje slovo “Inco”, není určena pouze ženám trpícím inkontinencí. Může pomoci ženám při bolestivé menstruaci, bolestech při styku, atp.

Cvičení s Aniball Inco probíhá podobně jako s předporodním Aniballem. I zde je cílem lepší ovladatelnost svalů pánevního dna a jejich větší pružnost. 

Aniball v kombinaci s fyzioterapií

Pokud už do nějaké z těchto pomůcek investujete, je důležité ji používat správně. Z vlastní zkušenosti Vám doporučuji kombinaci cvičení s pomůckou a fyzioterapie. Fyzioterapeut se specializací na gynekologické diagnózy Vám vše vysvětlí, naučí Vás správně zapojit svaly pánevního dna a pomůže Vám řešit  další souvislosti v pohybovém systému tak, aby pánevní dno bylo opět jeho nedílnou součástí. Díky tomu se cvičení s pomůckou stane mnohem efektivnější. Pokud máte při používání Aniballu nebo Aniballu Inko nějaké otázky, nebo si jen nejste jisti, zda by ve Vašem případě jejich použití bylo vhodné, bez obav se na nás obraťte. S léčbou gynekologických dysfunkcí máme zkušenosti a rádi Vám pomůžeme. 

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00