9 nejčastějších mýtů o skolióze páteře

Autor: Mgr. Daniela Gregová, 20. února 2023

Přestože je skolióza běžným onemocněním, panuje kolem ní mnoho mylných představ a mýtů. Pojďme si je společně uvést na pravou míru. Navazující článek o skolióze a její funkční léčbě najdete zde.

Mýtus 1: Skolióza je způsobena nošením těžkých tašek na jednom rameni.

Skutečnost: Špatné držení těla a nošení těžkých tašek na jednom rameni sice mohou přispívat k rozvoji vadného držení těla nebo skoliózy, ale nejsou jejich hlavní příčinou. Naprostá většina případů skoliózy je idiopatická, což znamená, že příčina není známa. Nicméně záleží na mnoha faktorech, například kvalitě svalů a vaziva, jejich šikovnosti, genetické dispozici, věku nebo pohlaví. 

Mýtus 2: Skolióza je vzácné onemocnění.

Skutečnost: Skolióza je poměrně časté onemocnění postihující asi 2-3 % populace. V ČR se jedná o několik stovek tisíc lidí. Idiopatická skolióza, nejčastější typ skoliózy, je obvykle diagnostikována ve věku 10 až 15 let.

Mýtus 3: Skoliózu lze vyléčit.

Skutečnost: Bohužel, nelze zcela. Cvičení a fyzikální terapie sice mohou pomoci zlepšit svalovou sílu a pružnost páteře, zastavit či zmírnit progresi. Zakřivení páteře je totiž strukturální problém, který nelze zcela odstranit. Je však možné stav kompenzovat tak, že člověk žije bez bolestí a prakticky bez omezení. Je však třeba určitá míra odhodlání a vytrvalosti.

Mýtus 4: Skolióze lze předcházet.

Skutečnost: Bylo by to úžasné, ale bohužel to není pravda. Dosud neexistuje žádné cvičení, způsob stravování nebo druh speciální pomůcky, který by tento typ onemocnění odvrátil. Fyzioterapie, případná korzetoterapie (u závažnějších stavů), umožňují nemoc zmírnit nebo zastavit, ale neumí křivku páteře navrátit zpět.

Mýtus 5: Skolióza je pouze kosmetická záležitost.

Skutečnost: Skolióza může, mimo estetického dopadu, způsobovat řadu zdravotních problémů, včetně chronických bolestí zad, potíží s dýcháním a problémů se srdcem a plícemi. Může také ovlivnit tvar hrudníku a způsobit, že jedno rameno se zdá být výše než druhé.

Mýtus 6: Skolióza se diagnostikuje pouze u dospívajících.

Skutečnost: Skolióza se může vyskytnout v každém věku, i když nejčastěji je diagnostikována u dospívajících. Skolióza může být vrozená, což znamená, že je přítomna již při narození, nebo se může vyvinout v pozdějším věku v důsledku úrazu, degenerace nebo jiných stavů.

Mýtus 7: Skolióza se projevuje pouze zakřivením páteře.

Skutečnost: Skolióza se neprojevuje pouze změnami v držení těla, asymetrickým postavením ramen, nebo vystouplou lopatkou. Její dopad je mnohem zásadnější. Těžké skoliózy negativně ovlivňují vnitřní orgány (srdce, plíce, atd.) a jejich funkci. Tyto změny lze zjistit při fyzikálním vyšetření nebo na rentgenovém snímku.

Mýtus 8: Ze skoliózy dítě vyroste.

Skutečnost: Nevyroste. Onemocnění se naopak vyvíjí s dítětem, to znamená, že se zhoršuje právě když kdy dítě začne rychle růst. V tomto období je také důležité se skoliózou intenzivně pracovat, aby se snížily její nepříznivé důsledky.

Mýtus 9: Děti se skoliózou nemohou sportovat.

Skutečnost: Omyl. Sportovat mohou a dokonce je pro ně sport velice prospěšný. Jsou samozřejmě sporty, které pro ně vhodné nejsou, protože jim můžou asymetrii zhoršovat. Obecně ale skolióza není kontraindikací k tomu mít aktivní a sportující dítě.

Navazující článek o skolióze a její funkční léčbě naleznete zde.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00