9 důvodů proč navštívit s miminkem fyzioterapeuta

Autor: Mgr. Hana Bláhová, 12. března 2024

Máte-li pochybnosti, jestli je vše ohledně vývoje vašeho miminka v pořádku, nebojte se vyhledat odbornou pomoc. Není nic špatného na tom, být opatrný a raději své obavy probrat s někým kvalifikovaným. Včasná diagnostika a zahájení vhodné terapie mohou vést k rychlejšímu a účinnějšímu řešení, což umožní dítěti plně rozvinout jeho potenciál.

I zvýšená plačtivost může být signálem, o kterém je vhodné se poradit

Miminko, které často pláče, může dávat najevo různé potíže. Těmi běžnými počínaje – koliky, trávicí problémy atp., až po ty méně zřejmé. Může se například jednat o nepohodlí způsobené svalovými dysbalancemi či blokádami. Pláč, nepokoj, nechutenství, to vše může být signál, že něco není úplně v pořádku. A právě tady může fyzioterapie ukázat svou sílu. Často stačí jen drobná úprava pohybových návyků, jemná stimulace k aktivitě, nebo naopak uvolnění napětí a vše se může začít ubírat lepším směrem. Nechte si poradit, pokud si nejste jistí.  Pravděpodobně zjistíte, že se nejedná o nic závažného. Nebojte se požádat o radu nebo pomoc. Je to známka toho, že chcete pro své dítě to nejlepší.

Vyšetření miminek se liší od vyšetřování dospělých

Po příchodu do ordinace se fyzioterapeut nejdříve seznámí s tím, jak probíhalo těhotenství, porod, a jaké byly první týdny po porodu. Diagnostika u těch nejmenších klientů se trochu liší od té, na kterou jste možná zvyklí u dospělých. Fyzioterapeut si všímá, jak se miminko přirozeně pohybuje, jak reaguje na různé podněty, a jak se mu daří udržet v různých polohách. Zajímají ho primitivní reflexy, což jsou automatické pohyby, které by mělo miminko umět udělat už od narození. S postupujícím růstem je ale přirozeně ztrácí. Vyšetří polohové reakce, které můžeme popsat jako odpovědi těla dítěte na změny polohy v prostoru. To všechno dohromady vytváří obrázek o tom, jak je na tom miminko z hlediska pohybu. Dalším krokem je palpační vyšetření, což je jakási tichá konverzace rukou s tělem miminka. Terapeut jemně mapuje jeho tělo, aby zjistil, jestli je někde skryté napětí, které by mohlo naznačovat přetížení, svalové spazmy či blokády. Stejně tak se zaměřuje na klouby, zda se někde nevyskytne neobvyklá tuhost nebo omezení pohybu. Díky tomuto ucelenému pohledu, může fyzioterapeut přistoupit k přesně cílené léčbě.

Dětská fyzioterapie podporuje přirozený vývoj

Na základě vyšetření zvolí fyzioterapeut optimální postupy. Ty podporují přirozený vývoj a pomáhají s překonáváním překážek, které brání v optimálním psychomotorickém rozvoji. Vše provádí s maximální opatrností a citlivostí k potřebám a pohodě miminka a jeho rodičů. Mezi nejčastěji využívané terapeutické koncepty a metodiky patří Vojtova metoda, Bobath koncept a kraniosakrální terapie.

Vojtova metoda

Vojtova metoda je terapeutický nástroj, který se opírá o vrozené schopnosti lidského těla reagovat na určité podněty. Tato metoda využívá stimulování specifických bodů a míst opory na těle dítěte, které vedou k podpoře svalové souhry pro optimální motorický vývoj. Ve své podstatě Vojtova metoda pomáhá malým dětem, které mají potíže s pohybem, najít a využít správné pohybové vzorce, které mají být běžnou součástí jejich vývoje.

Bobath koncept

Bobath koncept je přístup založený na individualizované terapii, který se zaměřuje na podporu motorického vývoje a funkčních schopností dětí. V praxi to znamená, že terapeut pracuje s dítětem tak, aby mu pomohl lépe ovládat své tělo, podpořil správné držení a využil efektivnější a koordinovanější pohyby ve všedním životě. Cílem tohoto konceptu je najít pro dítě nejlepší možný způsob, jak se pohybovat a komunikovat se světem kolem sebe. Využít jeho vlastní potenciál a podpořit jeho aktivní účast na terapii. Terapie je flexibilní a mění se podle aktuálních potřeb a pokroků dítěte, což z ní činí velmi osobní proces.

Kraniosakrální terapie

Jedná se o jemnou formu terapie, která se zaměřuje mimo jiné na tzv. kraniosakrální systém. Tento systém zahrnuje kosti lebky, míchu a křížovou kost, společně s mozkovými blanami a cerebrospinální tekutinou. Terapeut používá velmi jemné manuální techniky, aby uvolnil napětí nebo blokády na různých místech těla. U dětí může kraniosakrální terapie pomoci například při řešení potíží spojených s porodem, obzvláště při komplikovanějším průchodu porodními cestami a po porodních traumatech. Má své místo také při problémech se sáním při kojení, neklidu nebo potížích se spánkem.

 

9 důvodů k návštěvě dětského fyzioterapeuta

Návštěva fyzioterapeuta s vaším miminkem může být klíčovým krokem k zajištění jeho zdravého vývoje. Zde jsou nejčastější důvody, proč byste měli zvážit konzultaci s odborníkem.

1. Porodní trauma

Pádným důvodem návštěvy je náročný porod a nehladký průchod porodními cestami. Jedním z možných projevů porodního traumatu může být to, že miminko výrazně preferuje držení hlavičky na jedné straně, kojí se jenom z jedné strany nebo reaguje pláčem při pasivním otočení hlavičky. Odborník identifikuje a léčí dysfunkce nebo napětí v těle dítěte a pomůže mu zajistit harmonický začátek jeho života.

2. Asymetrický pohyb nebo držení

Jestliže si všimnete, že vaše dítě upřednostňuje jednu stranu při nakračování nožičky na bříšku, přetáčení se, či lezení, může to naznačovat určitou asymetrii. Naše terapie se zaměří na prozkoumání příčin a vytvoření plánu cvičení, který podpoří vyvážený vývoj vašeho miminka.

3. Zpožděný vývoj

Každý rodič si přeje pro své dítě to nejlepší a chce vidět jeho pokrok. V určitých časových obdobích sledujeme dosažení konkrétních pohybových dovedností a ty nám pomáhají posoudit, jak postupuje psychomotorický vývoj dítěte. Někdy může být tento proces trochu pomalejší než u jiných dětí, tzv. opoždění motorického vývoje. Každé dítě se ale vyvíjí vlastním tempem, tedy existuje široká škála toho, co je považováno za ‚normální‘. A pro rodiče může být někdy složité se v tom zorientovat. Je důležité vzít v úvahu i mnoho dalších faktorů, proto je vhodné tuto situaci zkonzultovat s odborníkem. Existuje mnoho způsobů, jak podpořit dětský vývoj. Společně s vhodnou podporou a povzbuzením můžeme pracovat na tom, jak dosáhnout všech důležitých milníků.

4. Problémy s kojením

Někdy může být obtížné kojení miminka spojeno s jeho fyzickým napětím nebo diskomfortem. Fyzioterapie může pomoci uvolnit toto napětí a zlepšit tak kojení, což přispěje k jeho lepší výživě a vaší psychické pohodě.

5. Diastáza břišních svalů

Rozestup přímých břišních svalů, známý jako diastáza, se může vyskytnout i u miminek. Fyzioterapeut dokáže zhodnotit kondici břišní stěny vašeho miminka. Doporučí vám šetrné metody a cviky, které přispějí k posílení břišních svalů a podpoří jejich správné zapojení.

6. Koliky, reflux a trávicí obtíže

Trávicí problémy a koliky mohou být pro miminka i jejich rodiče velmi stresující. Fyzioterapie vám nabízí techniky pro uvolnění břišního napětí. Výsledkem je větší pohoda dítěte, méně plačících epizod a klidnější spánek.

7. Hyperaktivita nebo neklid

Některá miminka mohou být obzvláště neklidná nebo vykazovat známky hyperaktivity. Fyzioterapie může nabídnout strategie pro zklidnění a relaxaci, včetně specifických cvičení a technik pro zlepšení spánku a celkové pohody dítěte.

8. Potřeba smyslové stimulace

Fyzioterapeut může pomocí smyslově stimulujících aktivit podpořit vývoj zraku, sluchu, hmatu a propriocepce (vnímání vlastního těla). Tato podpora je zásadní pro celkový vývoj dítěte, jeho schopnost učit se a interagovat s okolním světem.

9. Prevence

Preventivní návštěva u fyzioterapeuta pomáhá včas rozklíčovat, jestli vaše dítě roste a vyvíjí se správně. Zhodnotí pohybové vzorce dítěte a poradí, jak a v čem je potřeba pomoci, čím se může předejít možným problémům. V tomto raném věku se případné problémy často vyřeší mnohem snáze než v pozdějším věku dítěte, kdy už jsou často fixované do pohybových programů a stereotypů. I spolupráce bývá mnohdy těžší.

Snažíme se o citlivý přístup a terapii bez pláče

Každé miminko je jedinečné a zaslouží si individuální přístup. Naše zkušené dětské fyzioterapeutky jsou specializované na práci s nejmenšími klienty a jejich rodinami. Využívají širokou škálu osvědčených terapeutických metod, které jsou přizpůsobené potřebám dítěte. Rozumí obavám rodičů a snaží se otevřeně komunikovat, poskytnout podporu i radu. Více informací najdete v následujícím odkazu.

Naši fyzioterapeuti citlivě podpoří harmonický vývoj vašeho miminka. Jako rodič získáte užitečné rady a doporučení.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00