7 nejčastějších příznaků poraněné Achillovy šlachy a jejich léčba

Autor: Mgr. Daniela Gregová, 30. ledna 2023

Achillova šlacha nemá své jméno nadarmo

Určitě jste slyšeli Homérovu báj o Achilleovi, který dal jméno nejmohutnější a zřejmě také obecně nejslavnější šlaše v lidském těle. Tento řecký příběh popisuje, jak matka syna Achillea ponořila do řeky Styx, aby získal nesmrtelnost. Osudnou se mu nakonec stala právě jeho levá pata, za kterou ho držela. Poučme se tedy z historie a o naše achilovky správně pečujme. Správnou cestou je v první řadě nepodceňovat varovná znamení. Inspirací Vám může být tento článek.

 

Nejtlustší šlacha v lidském těle musí odolat zátěži až 10ti násobku hmotnosti těla

Achillova šlacha je úponovou šlachou lýtkového svalu. Jde o sval tvořený třemi částmi, které se po zadní straně nohy skrz achilovku upínají na výstupek patní kosti. Jak jsme již zmínili, jde o nejtlustší šlachu v lidském těle, která má schopnost odolávat velkým tahovým silám. Činnosti jako chůze, běh nebo skok zatěžují Achillovu šlachu do úrovně přibližně desetinásobku hmotnosti těla. Její vlastnosti umožňují, že se chová jako pružina, která pomáhá tlumení těchto sil vznikajících při došlapu. Co se pohybu týká lýtkový sval propíná špičku. Ve statice umožňuje postoj na špičkách a v dynamice generuje sílu odrazu. Povrchové části lýtkového svalu navíc pomáhají při ohýbání a stabilizaci kolene.

7 nejčastějších příznaků přetížení Achillovy šlachy:

  1. Bolest – V lepším případě se objevuje jen na začátku aktivity či po ránu. V horším případě po zátěži, v klidu nebo při běžných aktivitách. Bolestivost může být také na pohmat.
  2. Omezení výkonu – Omezení výkonu v mírnějších případech pozorovat nejspíš nebudete. Výkon je citelně nižší při dlouhodobých obtížích.
  3. Ztuhlost – je nejčastěji vnímaná po ránu a na počátku zátěže.
  4. Otok – můžete pozorovat spolu se zdrsněním povrchu v jakékoliv části šlachy.
  5. Lokálně zvýšená teplota – Šlacha je na pohmat teplejší i ve svém okolí, které je také zasaženo. 
  6. Začervenání tkání, i okolních.
  7. Vrzání, které můžeme slyšet při pohybu. Pokud šlachu poctivě nedoléčíme, hrozí, že se zánět stane chronickým. 

Pokud vnímáte některý z výše popsaných příznaků, je to známka toho, že něco není v pořádku. Nemusí se jednat přímo o zánět, důvodem může být přetížení nebo přenesená bolest. Berte to ale jako signál, že Vaše Achillovy šlachy potřebují zvýšenou péči. Příznaky 4 až 7, tedy otok, lokálně zvýšená teplota, začervenání a vrzání jsou jednoznačným signálem pro probíhající zánět. Jestliže v tomto případě šlachu poctivě nedoléčít

e, hrozí, že se zánět stane chronickým.

Postup léčby poraněné Achillovy šlachy

Léčba akutních obtíží nebývá složitá

Důvodem jednorázových akutních potíží může být například dlouhý běh, náročný turistický výšlap, nebo lyžování. Jinak řečeno absolvování náročného sportovního výkonu často v nevhodné obuvi.

Pokud se obtíže objeví poprvé, řešení nebývá složité. Obvykle postačí klidový režim a odstranění případného mechanického tlaku na šlachu, nejlépe výměnou nevhodné obuvi. Ve Fyzio světě Vám rekonvalescenci pomůžeme urychlit pomocí myofasciálních technik, tejpování atd. Velkou pomocí v léčbě akutních obtíží je laser. V ideálním případě vysokovýkonný laser v počtu alespoň pěti terapií vedených v krátkých časových rozestupech.

Dlouhodobé přetěžování šlachy vyžaduje delší rekonvalescenci, ideálně pod dohledem fyzioterapeuta

Výsledkem dlouhodobého přetěžování jsou opakovaná drobná poranění. Jejich následné hojení vede k tomu, že tkáň postupně ztrácí na kvalitě. Traumatizace může být způsobena nevhodnou sportovní technikou, anatomickou odchylkou v postavení nohou např. vlivem plochonoží, vbočeného palce nebo kladívkových prstů. Hlavním problémem bývá nesprávná svalová spolupráce. Právě dobrá svalová souhra určuje postavení jednotlivých částí těla vůči sobě navzájem. Ta se pak také odráží v ekonomice Vašeho pohybu. Pokud je souhra svalů vyladěná, zátěž na klouby je rovnoměrně rozložená a napětí v kloubech, šlachách a vazech je optimální. Za těchto předpokladů bude Vaše tělo pravděpodobně bez větších potíží. V opačném případě se bavíme o svalové nerovnováze. Výsledkem je nevýhodné postavení v kloubu, přetěžování kloubního pouzdra, šlach a vazů při běžných činnostech, často právě v oblasti Achillovy šlachy. Následně vzniká bolestivé dráždění, vlákna Achillovy šlachy jsou poškozována a postupně ztrácejí na kvalitě.

S čím Vám můžeme pomoci ve Fyzio světě?

Základem je jednoduše dobře zvolená léčba na základě přesné diagnostiky. Na jedné straně je výhodné v terapii pracovat na zmírnění příznaků. S dobrým efektem se aplikují postupy přímo na Achillovu šlachu, které u nás ve Fyzio světě zahrnují využití rázové vlny, vysokovýkonného laseru nebo také kinezio tejpu. Ale pro skutečně dlouhodobé výsledky je nezbytné pracovat s celým tělem, zlepšit svalovou rovnováhu a restartovat pohybové vzory. To samozřejmě vyžaduje trochu delší čas a Vaši práci při plnění domácích úkolů. Odměnou Vám bude pohyb bez bolesti, trvalé odstranění obtíží a pevnější a pružnější tělo.

Ve Fyzio světě máme zkušenost s léčbou bolestí Achillovy šlachy, rádi Vám pomůžeme.

Objednejte se k nám

Akutní případy objednáváme v Praze obvykle do 24 hodin.
Telefonicky Vás kontaktujeme a naplánujeme přesný termín. V pracovní době do 60 minut.

Nebo nám rovnou zavolejte

Kdykoli v pracovní době přesný termín společně domluvíme ihned telefonicky.

Adresa.

Fyzio svět s.r.o.
Čechova 587/29
Praha 7, 170 00
Klinika se nachází ve 4. patře (s výtahem v mezipatře). S vynesením kočárku Vám rádi pomůžeme.

MHD: Nejbližší zastávka Letenské náměstí je dobře přístupná tramvají ze stanic metra Hradčanská (A) a Vltavská (C).
Autem: V sousední ulici Nad Královskou oborou můžete využít fialové zóny s platbou v parkovacích automatech. Parkovat můžete také 2h zdarma v nově otevřeném obchodním Centru Stromovka (10 min chůze).

Zobrazit v mapách
Kontakt a otevírací doba

Naše
Kontakty.

Kontakt.

Otevírací doba.

Pondělí
07:00 - 20:00
Úterý
07:00 - 20:00
Středa
07:00 - 20:00
Čtvrtek
07:00 - 20:00
Pátek
07:00 - 20:00